«Καθάρισε» ο Ζάεφ: 80 «ναι» για την έναρξη της συνταγματικής αναθεώρησης - Free Sunday
«Καθάρισε» ο Ζάεφ: 80 «ναι» για την έναρξη της συνταγματικής αναθεώρησης

«Καθάρισε» ο Ζάεφ: 80 «ναι» για την έναρξη της συνταγματικής αναθεώρησης

Μετά από αναβολές επί αναβολών και μέσα σε αρρωστημένο κλίμα καταγγελιών για χρηματισμό βουλευτών της αντιπολίτευσης, η Βουλή της ΠΓΔΜ ενέκρινε με πλειοψηφία δύο τρίτων (80 βουλευτές) την έναρξη της διαδικασίας συνταγματικής αναθεώρησης στο πλαίσιο κύρωσης της Συμφωνίας των Πρεσπών. Στη συνέχεια πραγματοποιήθηκε και ονομαστική ψηφοφορία μετά από αίτημα του κόμματος; της αντιπολίτευσης, VMRO - DPMNE.

Της ψηφοφορίας προηγήθηκε θρίλερ, με την κρίσιμη συνεδρίαση να κρέμεται από μια κλωστή .Έπειτα από ένα μπαράζ διαφωνιών η συζήτηση και στη συνέχεια η ψηφοφορία ξεκίνησε αργά το βράδυ της Παρασκεύης.

Νωρίτερα, το VMRO κατήγγειλε απόπειρα χρηαμτισμού βουλευτών του με το ποσό των δύο εκατ. ευρώ, ενώ πρέπει να σημειωθεί ότι υπέρ της πρότασης Ζάεφ ψήφισαν και 8 βουλευτές της αντιπολίτευσης.

Στις επόμενες 15 ημέρες αναμένεται να ακολουθήσουν ακόμη δύο συνεδριάσεις, οι οποίες θα πρέπει, επίσης, να οδηγήσουν σε πλειοψηφία δύο τρίτων, ώστε η συμφωνία των Πρεσπών να κυρωθεί οριστικά από την πλευρά της ΠΓΔΜ.

Ικανοποίηση στην Αθήνα

Την ικανοποίησή της για το αποτέλεσμα της πρώτης ψηφοφορίας στα Σκόπια, με την οποία εγκρίθηκε η έναρξη των διαδικασιών για συνταγματική αναθεώρηση ώστε να προχωρήσει η συμφωνία των Πρεσπών, εξέφρασε άμεσα η ελληνική κυβέρνηση

«Συγχαρητήρια στον φίλο μου Ζόραν Ζάεφ! Η σημερινή ψηφοφορία είναι μεγάλο βήμα προς την κοινή μας επιτυχία. Ένα πολύ σημαντικό βήμα για ειρηνικό και γεμάτο ευημερία μέλλον για τους λαούς μας» έγραψε στο Twitter ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.

Έγινε το πρώτο μεγάλο βήμα για την θέση σε ισχύ της ιστορικής Συμφωνίας των Πρεσπών. Συνεχίζουμε με περηφάνια για τα Βαλκάνια της ειρήνης, της φιλίας και της συνεργασίας, αναφέρει με ανάρτησή του στο twitter o κυβερνητικός εκπρόσωπος Δ. Τζανακόπουλος.