Ο πρόεδρος της βουλής δεν βάζει σε ψηφoφορία για τρίτη φορά την ίδια συμφωνία για το Brexit - Free Sunday
Ο πρόεδρος της βουλής δεν βάζει σε ψηφoφορία για τρίτη φορά την ίδια συμφωνία για το Brexit

Ο πρόεδρος της βουλής δεν βάζει σε ψηφoφορία για τρίτη φορά την ίδια συμφωνία για το Brexit

Την αντίθεση του στην πρόθεση της πρωθυπουργού Μέι να θέσει σε τρίτη ψηφοφορία τη συμφωνία για το Brexit, η οποία απορρίφθηκε δύο φορές, εξέφρασε ο πρόεδρος του βρετανικού κοινοβουλίου Τζον Μπέρκοου,

«Η κυβέρνηση δεν έχει τη νομιμοποίηση να υποβάλει εκ νέου στο Σώμα την ίδια πρόταση, ή ουσιαστικά την ίδια πρόταση με αυτή της προηγούμενης εβδομάδας, η οποία απορρίφθηκε με 149 ψήφους», δήλωσε ο Μπέρκοου, αιφνιδιάζοντας την πρωθυπουργό.

«Είναι μια σημαντική απόφαση, προφανώς και πρέπει να τη μελετήσουμε λεπτομερώς, αυτό θα κάνουμε και έτσι θα διαμορφώσουμε τη θέση μας», δήλωσε χαρακτηριστικά ο αρμόδιος υπουργός, Στίβεν Μπάρκλεϊ.

Τώρα η Βρετανή πρωθυπουργός καλείται να προχωρήσει με κάτι που έχει την έγκριση του κοινοβουλίου: να ζητήσει από τις Βρυξέλλες παράταση.

«Είναι πολύ πιθανό και αναμενόμενο ότι το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα απαιτήσει ξεκάθαρη αιτιολόγηση για την όποια παράταση. Μεταξύ άλλων, θα θέλει να ξέρει την διάρκειά της. Και το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα πρέπει να εγκρίνει την παράταση ομόφωνα», τόνισε ο υφυπουργός για το Brexit, Κουάσι Κουάρτενγκ.

Το ενδεχόμενο η Βρετανία να βγει από την Ευρωπαϊκή Ένωση στις 29 Μαρτίου, όπως είναι ο αρχικός σχεδιασμός, δεν έχει αποκλειστεί.

Το αίτημα παράτασης αναμένεται να τεθεί από την Τερέζα Μέι στη Σύνοδο Κορυφής της Πέμπτης στις Βρυξέλλες.