Ζάεφ: Η Αθήνα θα μας πει εάν η «μακεδονική γλώσσα» ομιλείται στην Ελλάδα! - Free Sunday
Ζάεφ: Η Αθήνα θα μας πει εάν η «μακεδονική γλώσσα» ομιλείται στην Ελλάδα!

Ζάεφ: Η Αθήνα θα μας πει εάν η «μακεδονική γλώσσα» ομιλείται στην Ελλάδα!

Σε ερώτημα για πολίτες που μιλούν τη «μακεδονική γλώσσα» και κατοικούν στη Βόρεια Ελλάδα κλήθηκε να απαντήσει ο Ζόραν Ζάεφ στο πλαίσιο συνέντευξης που παραχώρησε στο πρακτορείο MIA.

Ο πρωθυπουργός της γειτονικής χώρας ρωτήθηκε για τις αντιδράσεις που έχει προκαλέσει η χρήση του όρου «μακεδονική γλώσσα» στη βόρεια Ελλάδα: «Η Συνθήκη είναι σαφής. Αν ακολουθήσουμε το πνεύμα της φιλίας, θα καταλάβουμε εύκολα ο ένας τον άλλον. Πρώτον, είναι γεγονός ότι η γλώσσα μας είναι η μακεδονική γλώσσα, και αυτό γίνεται αποδεκτό στη Συνθήκη. Είναι επίσης γεγονός ότι αυτή είναι μια γλώσσα από την ομάδα των σλαβικών γλωσσών. Επίσης ένα επιστημονικό γεγονός. Είναι επίσης η γλώσσα όλων των πολιτών που ζουν στη Βόρεια Μακεδονία και της διασποράς. Αλλά, αυτό είναι διαφορετικό από την ελληνική πολιτιστική κληρονομιά και τις παραδόσεις τους», τόνισε.

«Εδώ κάναμε μια διάκριση. Και στο πνεύμα της οικοδόμησης καλών σχέσεων γειτονίας και φιλίας θα δείξουμε κατανόηση σε αυτά τα ζητήματα. Αυτό εξήγησε ο υπουργός Ντιμιτρόφ και τελικά είπα ότι τα θέματα ταυτότητας είναι προσωπικά, είναι κάτι που όλοι μας μεταφέρουμε στο στήθος και κανείς δεν μπορεί να το αλλάξει αυτό», πρόσθεσε.

Στο ερώτημα εάν θα ήταν «πρόβλημα» να πει ότι στη βόρεια Ελλάδα ορισμένοι μιλούν τη «μακεδονική γλώσσα», ο Ζόραν Ζάεφ αρνήθηκε να απαντήσει, τονίζοντας ότι εναπόκειται στην Ελλάδα να «σχολιάσει γι' αυτό το θέμα».

«Εναπόκειται στην Ελλάδα να σχολιάσει αυτό το ζήτημα. Η απροσεξία μας θα μπορούσε να προκαλέσει ανεπιθύμητες καταστάσεις και εμείς οι πολιτικοί πρέπει να πιστέψουμε στη σαφή και ακριβή Συνθήκη που έχουμε και να την εφαρμόσουμε και να το αφήσουμε στους πολίτες των δύο χωρών, οπότε αφήνω στην Ελλάδα να σχολιάσει αυτό το θέμα, έχουν τον τρόπο τους να αντιμετωπίζουν πράγματα, το σεβόμαστε αυτό, είναι ο στρατηγικός μας εταίρος», δήλωσε ο πρωθυπουργός Ζάεφ.