Ρεκόρ υψηλών θερμοκρασιών στη βορειοδυτική Ευρώπη - Free Sunday
Ρεκόρ υψηλών θερμοκρασιών στη βορειοδυτική Ευρώπη

Ρεκόρ υψηλών θερμοκρασιών στη βορειοδυτική Ευρώπη

Ρεκόρ υψηλών θερμοκρασιών καταγράφηκε χθες Τετάρτη στη δυτική Ευρώπη.

Σύμφωνα με την γερμανική μετεωρολογική υπηρεσία (DWD), στο Γκάιλενκίρχεν, στη δυτική Γερμανία το θερμόμετρο έδειξε 40,5 βαθμοί Κελσίου, 0,2 βαθμούς περισσότερο που είχε καταγραφεί στο Κίτσινγκεν της Βαυαρίας, στις 5 Ιουλίου 2015 ενώ σήμερα ενδέχεται να φτάσει ως τους 41 βαθμούς Κελσίου.

Η χώρα έχει τεθεί σε συναγερμό και οι κάτοικοι σπέυδουν σε λίμνες και ποτάμια με αποτέλεσμα να έχουν καταγραφεί ήδη τρεις θάνατοι από πνιγμό.

Σύμφωνα με την ολλανδική βασιλική μετεωρολογική υπηρεσία, στο Άιντχόφεν της Ολλανδίας ο υδράργυρος έφτασε τους 39,2 και στο Γκίλτσε Ρίγεν στο νότιο τμήμα της χώρας τους 38,8 βαθμούς Κελσίου ενώ μέχρι τώρα η προηγούμενη υψηλή θερμοκρασία ήταν το 1944 με 38,6 βαθμούς Κελσίου.

Το μέταλλο είχε διασταλεί σε κάποιες γέφυρες στο Άμστερνταμ και το Χάαρλεμ με αποτέλεσμα να γίνονται ρίψεις νερού σε μια προσπάθεια να πέσει η θερμοκρασία ενώ εκατοντάδες χοίροι πέθαναν το βράδυ της Τρίτης προς Τετάρτη σε αγρόκτημα στο Μίντελχάρνις στη δυτική Ολλανδία εξαιτίας των υψηλών θερμοκρασιών και της βλάβης που υπέστη το σύστημα εξαερισμού.


Στο βορειοανατολικό Βέλγιο, καταγράφηκαν 39,9 βαθμοί Κελσίου στη στρατιωτική βάση Κλάινε- Μπρόγκελ, που είναι η υψηλότερη θερμοκρασία που έχει καταγραφεί από το 1833 που υπάρχουν αρχεία.Σήμερα στο Παρίσι αναμένεται θερμοκρασία 40,4 βαθμών Κελσίου που θα είναι η υψηλότερη από το 1947 ενώ στη βορειοανατολική Γαλλία θα καταγράφουν ακόμη και 43 βαθμούςΟ Γάλλος πρωθυπουργός Εντουάρ Φιλίπ κάλεσε τους πολίτες «να προσέξουν τους ανθρώπους που ζουν μόνοι τους». Η πτώση της θερμοκρασίας θα είναι «εντυπωσιακή» από την Παρασκευή.Η βρετανική μετεωρολογική υπηρεσία αναμένει θερμοκρασίες μεγαλύτερες από το 36.7 βαθμών του Ιούλιο που είναι 36,7 βαθμοί Κελσίου και ίσως και πάνω από 38,5 βαθμοί που έχουν καταγραφεί ιστορικά.Στο Λονδίνο τρεις ανθρώπους αγνοούνται αφού πήγαν να κάνουν μπάνιο στον Τάμεση.


Το Λουξεμβούργο ανακοίνωσε ότι θα τεθεί σε κόκκινο συναγερμό.Η Ιταλία πλήττεται επίσης από καύσωνα, με τις αρχές να ανεβάζουν χθες στο επίπεδο 3 την προειδοποίηση σε πέντε πόλεις.Τέλος, η μισή Σουηδία έχει τεθεί σε πορτοκαλί συναγερμό για καύσωνα με την μετεωρολογική υπηρεσία να προβλέπει «σημαντική μείωση του πάγου στα ψηλά βουνά», όπου η θερμοκρασία στα 4.800 μέτρα αναμένεται να πέσει στους 0 βαθμούς Κελσίου, μια ασυνήθιστα υψηλή θερμοκρασία