Το Brexit του Τζόνσον ρίχνει τη στερλίνα - Free Sunday
Το Brexit του Τζόνσον ρίχνει τη στερλίνα

Το Brexit του Τζόνσον ρίχνει τη στερλίνα

Στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Μάρτιο του 2017, δηλαδή στο 1,2120 δολάριο, υποχώρησε σήμερα η βρετανική λίρα, κατά τη διάρκεια της διαπραγμάτευσής της στην Ασία, καθώς οι επενδυτές ανησυχούν ότι ο πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον θα πυροδοτήσει ένα Brexit ρήξης με την ΕΕ που θα μπορούσε να προκαλέσει χάος στην παγκόσμια οικονομία και τις χρηματοπιστωτικές αγορές.

Λίγο αργότερα ανέκτησε κάποιο έδαφος και ανέβηκε στο 1,2166 δολάριο ενώ έναντι του ευρώ κινείτο στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Σεπτέμβριο του 2017 γύρω στις 91,55 πένες.

Στις αρχές Μαΐου, η στερλίνα κινείτο στο επίπεδο του 1,32 δολαρίου στις αρχές Μαΐου αλλά στη συνέχεια υποχωρεί σταθερά, με τις απώλειες να επιταχύνονται μετά τις 24 Ιουλίου όταν ο νέος πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον ανέλαβε τα ηνία της χώρας με μια ξεκάθαρη ατζέντα να οδηγήσει τη Βρετανία εκτός της ΕΕ, με ή χωρίς μια μεταβατική συμφωνία.

Από τότε που ανέλαβε ο Τζόνσον, η λίρα έχει χάσει περίπου το 2,4% της αξίας της Από το δημοψήφισμα του 2016 για την ΕΕ, η λίρα καταγράφει διακυμάνσεις ανάλογα με τις δηλώσεις που γίνονται αναφορικά με το Brexit: μετά από την ανακοίνωση του αποτελέσματος, σημείωσε τη μεγαλύτερη ημερησία πτώση της από τότε που υιοθετήθηκε το σύστημα των ελεύθερα κυμαινόμενων συναλλαγματικών ισοτιμιών στις αρχές της δεκαετίας του 1970.

Από το δημοψήφισμα του 2016 και ύστερα, η στερλίνα έχει υποχωρήσει κατά 28 σεντς, μια από τις σημαντικότερες πτώσεις για το βρετανικό νόμισμα τις τελευταίες δεκαετίες.

Οι υποστηρικτές του Brexit ισχυρίζονται ότι ενώ θα υπάρξουν κάποιες βραχυπρόθεσμες δυσκολίες, η αναταραχή από ένα Brexit χωρίς συμφωνία έχει μεγαλοποιηθεί και ότι μακροπρόθεσμα το Ηνωμένο Βασίλειο θα ευημερήσει εάν αποχωρήσει από την ΕΕ.