Το Σάββατο στη βρετανική βουλή η συμφωνία Γιούνκερ- Τζόνσον για το Brexit - Free Sunday
Το Σάββατο στη βρετανική βουλή η συμφωνία Γιούνκερ- Τζόνσον για το Brexit

Το Σάββατο στη βρετανική βουλή η συμφωνία Γιούνκερ- Τζόνσον για το Brexit

Το Σάββατο θα εισαχθεί στη βρετανική βουλή η συμφωνία Βρετανίας- Ευρωπαϊκής Ένωσης όσον αφορά το Brexit, την οποία ανακοίνωσαν το μεσημέρι σήμερα Πέμπτης, ο πρόεδρος της Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γκιουνκερ και ο πρωθυπουργός της Βρετανίας, Μπόρις Τζόνσον

Νωρίτερα ο επικεφαλής της διαπραγματευτικής ομάδας της ΕΕ, Μισέλ Μπαρνιέ είχε ενημερώσει τους πρεσβευτές των κρατών-μελών ότι απέμενε μόνο το θέμα του ΦΠΑ..

Τα μέρη κατέληξαν σε συμβιβασμούς στα ακανθώδη ζητήματα των τελωνειακών ελέγχων, της Βόρειας Ιρλανδίας και της τήρησης των ευρωπαϊκών κανόνων από βρετανικής πλευράς σε πεδία όπως οι κοινωνικές υπηρεσίες και η προστασία του περιβάλλοντος, είχε  πειο Μπαρνιέ, όμως αρκετοί πρεσβευτές εξέφρασαν την ανησυχία ότι ο χρόνος δεν επαρκεί για να ελεγχθεί, να διορθωθεί και να οριστικοποιηθεί το όποιο νομικά δεσμευτικό κείμενο προκύπτει πριν από την έναρξη αργότερα σήμερα της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ.

Σύμφωνα με τις διαθέσιμες πληροφορίες, ο βρετανός πρωθυπουργός δέχθηκε τις θέσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το καθεστώς των συνόρων ανάμεσα στη Δημοκρατία της Ιρλανδίας και τη Βόρειο Ιρλανδία, τις οποίες είχε απορρίψει όταν ήταν εσωκομματική αντιπολίτευση στην προκάτοχο του, Τερέζα Μέι.

Ο κ.Τζόνσον προσπαθεί να προσεγγίσει τους βουλευτές που είχαν καταψηφίσει τις συμφωνίες της κ.Μέι, ανάμεσα στους οποίους ο κυβερνητικός εταίρος των Συντηρητικών το ιρλανδικο DUP.

 H επικεφαλής του προτεσταντικού DUP Αρλίν Φόστερ και ο αντιπρόεδρος του κόμματος Νάιτζελ Ντοντς, το πρωί είχαν εμφανιστεί αρνητικοί στη συμφωνία καθώς όπως είπαν ότι «όπως έχουν τα πράγματα, δεν μπορούμε να στηρίξουμε τις προτάσεις που αφορούν την τελωνειακή ένωση και το ζήτημα της συναίνεσης, ενώ δεν είναι ξεκάθαρα και τα πράγματα αναφορικά με τον ΦΠΑ».

«Θα συνεχίσουμε να συνεργαζόμαστε με την κυβέρνηση για να προσπαθήσουμε να πετύχουμε μια λογική συμφωνία που, θα λειτουργεί για τη Βόρεια Ιρλανδία και θα προστατεύει την οικονομική και συνταγματική ακεραιότητα του Ηνωμένου Βασιλείου», είχαν αναφέρει στη δήλωση τους, αλλά σύμφωνα με διαρροές αποδέχονται τη νέα συμφωνία στην οποία  κατέληξαν Γιούνκερ και Τζόνσον.

Σε περίπτωση που η συμφωνία λάβει την υπογραφή των 27 ηγετών, το τελευταίο εμπόδιο για την κυβέρνηση είναι η κρίσιμη ψήφος των βουλευτών στο κοινοβούλιο, το ερχόμενο Σάββατο και ενδεχομένως μια έκτακτη Σύνοδος Κορυφής στις Βρυξέλλες.