Στη βουλή και στο Ανώτατο Δικαστήριο της Σκωτίας κρίνεται σήμερα ο Τζόνσον - Free Sunday
Στη βουλή και στο Ανώτατο Δικαστήριο της Σκωτίας κρίνεται σήμερα ο Τζόνσον

Στη βουλή και στο Ανώτατο Δικαστήριο της Σκωτίας κρίνεται σήμερα ο Τζόνσον

Αίτημα για νέα ψηφοφορία σήμερα στη βουλή των κοινοτήτων για τη συμφωνία στην οποία κατέληξε με την ΕΕ για το BREXIT, έχει υποβάλλει ο πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον, στον πρόεδρο της Βουλής των Κοινοτήτων Τζον Μπέρκοου, ο οποίος όμως φέρεται να επικαλείται την αρχή ότι ένα θέμα δεν συζητείται δύο φορές και η πρώτη φορά ολοκληρώθηκε στην προχθεσινή ψηφοφορία, που η κυβέρνηση έχασε.

Σε συνέντευξή του στο βρετανικό δίκτυο BBC, o Βρετανός υπουργός Εξωτερικών, Ντομινίκ Ράαμπ, έσπευσε να δηλώσει ότι, πλέον η βρετανική κυβέρνηση έχει συγκεντρώσει τον απαιτούμενο αριθμό βουλευτών για να περάσει η νέα συμφωνία καθώς αναμένει ότι οι 21 «αντάρτες» των Συντηρητικών που είχαν δει την έξοδο από το κόμμα, θα στηρίξουν τη συμφωνία ενώ προσδοκά και τη ψήφο 15 εργατικών βουλευτών.

Προχθες οι βουλευτές ενέκριναν τροπολογία του πρώην Συντηρητικού βουλευτή, Όλιβερ Λέτουιν, που προβλέπει ότι ακόμη και εάν το Κοινοβούλιο εγκρίνει τη νέα συμφωνία, ο πρωθυπουργός θα πρέπει να ζητήσει παράταση στο Brexit μέχρι να ολοκληρωθεί η νομοθεσία για την αποχώρηση και από τα δύο σώματα της Βουλής.

«Το Κοινοβούλιο δεν μπορεί να αλλάξει το μυαλό του πρωθυπουργού, Το Κοινοβούλιο δεν μπορεί να αλλάξει την απόφαση ή την πολιτική της κυβέρνησης. Ο πρωθυπουργός είναι ξεκάθαρος, το ίδιο και οι ευρωπαίοι ηγέτες, θέλουν αυτό να τελειώσει», δήλωσε ο καγκελάριος του Δουκάτου του Λάνκαστερ, Μάικλ Γκόουβ.

Αμέσως μετά ο Τζόνσον έστειλε μια ανυπόγραφη επιστολή προς τον Ντόναλντ Τουσκ ζητώντας μια νέα αναβολή του Brexit, υποστηρίζοντας ότι την στέλνει εκ μέρους του Κοινοβουλίου αλλά και μια άλλη επιστολή προς τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου με την οποία δηλώνει ότι μια νέα αναβολή αποτελεί λάθος.

Στην επιστολή του, ο Τζόνσον παραθέτει την πρόσφατη τροπολογία Μπεν, η οποία επίσης του βάζει περιορισμούς στην διαχείριση του Brexit και σήμερα συνεδριάζει το Ανώτατο Δικαστήριο της Σκωτίας για να εξατάσει κατά πόσο, ο πρωθυπουργός την εφαρμόζει ή την παραβιάζει.

«Συμπεριφέρεται λίγο σαν ένα κακομαθημένο παιδί. Το Κοινοβούλιο πήρε μια απόφαση και πρέπει να την σεβαστεί. Και το να στείλει μια νέα επιστολή που αντικρούει την πρώτη δείχνει ότι δεν αξία στις αποφάσεις του κοινοβουλίου και των δικαστηρίων», τόνισε ο σκιώδης υπουργός Οικονομικών, Τζον Μακντόνελ.

Βρετανικές εφημερίδες υποστηρίζουν ότι θα δοθεί παράταση αν δεν εξασφαλιστεί η έγκριση της Βουλής των Κοινοτήτων για τη συμφωνία και μάλιστα θα είναι ευέλικτη, κάτι που σημαίνει ότι το Ηνωμένο Βασίλειο μπορεί να φύγει νωρίτερα εφόσον η συμφωνία επικυρωθεί στο μεταξύ.

Πάντως, δεν φαίνεται ότι θα ληφθεί κάποια απόφαση μέχρι ολοκληρωθεί στο βρετανικό κοινοβούλιο η συζήτηση για τη Συμφωνία Αποχώρησης μέχρι την Τρίτη.

«Ήταν μια πολύ σύντομη και φυσιολογική συνάντηση των 27 ευρωπαίων πρεσβευτών σχετικά με τα επόμενα βήματα επικύρωσης της συμφωνίας. Ο πρόεδρος Τουσκ θα το συζητήσει μαζί τους τις επόμενες ημέρες», επεσήμανε ο επικεφαλής διαπραγματευτής της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το Brexit, Μισέλ Μπαρνιέ.

Ευρωπαίοι διπλωμάτες και αξιωματούχοι δηλώνουν ότι, αναλόγως των εξελίξεων στο Λονδίνο, μπορεί να δοθεί παράταση στο Brexit από έναν μήνα (μέχρι τα τέλη Νοεμβρίου) έως και έξι μήνες ή και ακόμη περισσότερο.