O Νετανιάχου αρνείται να παραιτηθεί παρά την απαγγελία κατηγοριών για διαφθορά - Free Sunday
O Νετανιάχου αρνείται να παραιτηθεί παρά την απαγγελία κατηγοριών για διαφθορά

O Νετανιάχου αρνείται να παραιτηθεί παρά την απαγγελία κατηγοριών για διαφθορά

Αποφασισμένος να συνεχίσει να ασκεί τα πρωθυπουργικά καθήκοντα εμφανίστηκε ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου, παρά τις κατηγορίες για διαφθορά, απάτη και κατάχρηση της εμπιστοσύνης σε τρεις διαφορετικές υποθέσεις που απάγγειλε εναντίον του ο γενικός εισαγγελέας και τις οποίες χαρακτηρίζει απόπειρα πραξικοπήματος.

«Απόψε γίναμε μάρτυρες ενός επιχειρούμενου πραξικοπήματος εναντίον ενός εν ενεργεία πρωθυπουργού, το οποίο βασίζεται σε σκευωρίες και σε μια προκατειλλειμμένη διερευνητική διαδικασία. Δεν θα εγκαταλείψω. Θα συνεχίσω να κρατώ τα ηνία της χώρας, με βάση το γράμμα του νόμου, με υπευθυνότητα, αφοσίωση και προσοχή για την ασφάλεια και το μέλλον όλων μας», δήλωσε ο Ισραηλινός πρωθυπουργός.

Ο 70χρονος Νετανιάχου δεν είναι υποχρεωμένος να παραιτηθεί καθώς παραμένει πρωθυπουργός από τη στιγμή που ο αντίπαλός του, ο κεντρώος Μπένι Γκαντζ δεν κατάφερε να σχηματίσει κυβέρνηση συνασπισμού μετά τις εκλογές του Σεπτεμβρίου.

Οι δηλώσεις Νετανιάχου προκάλεσαν διαδηλώσεις εναντίον του με το αίτημα να παραιτηθεί αλλά και διαδηλώσεις υποστηρικτών του.

Στη σημαντικότερη από τις τρεις υποθέσεις, ο Νετανιάχου κατηγορείται ότι ευνόησε τον πρόεδρο ενός ομίλου τηλεπικοινωνιών με αντάλλαγμα μια ευνοϊκή κάλυψη και προβολή του από ένα από τα μέσα ενημέρωσης αυτού του ομίλου.

Στις δύο άλλες δύο υποθέσεις, ο Νετανιάχου θεωρείται ύποπτος για δωροδοκία, ότι λάμβανε πολυτελή δώρα από δισεκατομμυριούχους και ότι προσπάθησε να εξασφαλίσει άρθρα ευνοϊκά στη μεγαλύτερη ημερήσια εφημερίδα της χώρας.

Χθες Πέμπτη, για πρώτη φορά στην ιστορία του Ισραήλ, ο πρόεδρος ανακοίνωσε πως δεν υπάρχει υποψήφιος για του δοθεί εντολή σχηματισμού κυβέρνησης και αν δεν σχηματιστεί κυβέρνηση στις επόμενες τρεις εβδομάδες, θα πρέπει να προκηρυχθούν νέες εκλογές. καθώς μετά από δύο εκλογικές αναμετρήσεις τον Απρίλιο και τον Σεπτέμβριο το δεξιό Λικούντ, ούτε ο κεντρώος συνασπισμός υπό τον Μπένι Γκαντζ κατάφεραν να εξασφαλίσουν την απαιτούμενη πλειοψηφία για τον σχηματισμό κυβέρνησης.