OHE: «Ζοφερές προοπτικές για το κλίμα» καθώς οι εκπομπές C02 γιγαντώνονται - Free Sunday
OHE: «Ζοφερές προοπτικές για το κλίμα» καθώς οι εκπομπές C02 γιγαντώνονται

OHE: «Ζοφερές προοπτικές για το κλίμα» καθώς οι εκπομπές C02 γιγαντώνονται

Οι εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου συνεχίζουν να αυξάνονται αντί να μειώνονται, και αν οι προσπάθειες δεν πενταπλασιαστούν σε παγκόσμιο επίπεδο, η άνοδος της θερμοκρασίας θα ξεπεράσει τους 3 βαθμούς Κελσίου έως το τέλος του αιώνα, προειδοποιεί σε νέα έκθεσή του το Περιβαλλοντικό Πρόγραμμα του ΟΗΕ (UNEP).

Η έκθεση δημοσιοποιείται μία μέρα μετά την ανησυχητική ανακοίνωση του Παγκόσμιου Μετεωρολογικού Οργανισμού, σύμφωνα με την οποία τα ατμοσφαιρικά επίπεδα του CO2 και άλλων αερίων του θερμοκηπίου έφτασαν το 2018 σε νέο ρεκόρ.

Η ετήσια έκθεση του UNEP για το λεγόμενο «χάσμα άνθρακα» εξετάζει τη διαφορά ανάμεσα στην διαφαινόμενη πορεία των εκπομπών συγκριτικά με την πτωτική πορεία που απαιτείται προκειμένου να επιτευχθεί ο στόχος της Συμφωνίας του Παρισιού, σύμφωνα με τον οποίο η άνοδος της μέσης θερμοκρασίας μέχρι το τέλος του αιώνα δεν πρέπει να υπερβεί τον 1,5 βαθμό Κελσίου.

H έκθεση προειδοποιεί ότι οι εθελοντικές δεσμεύσεις που έχουν υποβληθεί μέχρι σήμερα είναι μακράν ανεπαρκείς: ακόμα και αν τηρηθούν πλήρως, η άνοδος της θερμοκρασίας θα φτάσει το καταστροφικό επίπεδο των 3,2 βαθμών. «Τα ευρήματα είναι ζοφερά» τονίζουν οι συντάκτες στην περίληψη της έκθεσης.

Προκειμένου να επιτευχθεί ο στόχος του Παρισιού, εξηγεί η έκθεση, οι παγκόσμιες εκπομπές θα πρέπει να μειώνονται κατά 7,6% το χρόνο τα επόμενα δέκα χρόνια.

Η πραγματικότητα όμως είναι ότι την τελευταία δεκαετία οι εκπομπές αυξάνονται κατά 1,5% το χρόνο κατά μέσο όρο, και έφτασαν το 2018 το επίπεδο των 55 δισεκατομμυρίων τόνων ισοδυνάμου διοξειδίου του άνθρακα.

Ο τομέας που απαιτεί γενναίες μεταρρυθμίσεις είναι η ενέργεια: σύμφωνα με την έκθεση, προκειμένου να επιτευχθεί ο στόχος οι επενδύσεις σε πράσινη ενέργεια πρέπει να φτάσουν τα 3,8 τρισεκατομμύρια δολάρια ανά έτος, το διάστημα 2020-2050.

Τα ζοφερά ευρήματα της έκθεσης θα εξεταστούν την επόμενη εβδομάδα στη νέα σύνοδο για το κλίμα που διοργανώνει ο ΟΗΕ στη Μαδρίτη.