OHE: Η τελευταία δεκαετία ήταν πιθανότατα η θερμότερη στην Ιστορία - Free Sunday
OHE: Η τελευταία δεκαετία ήταν πιθανότατα η θερμότερη στην Ιστορία
NASA

OHE: Η τελευταία δεκαετία ήταν πιθανότατα η θερμότερη στην Ιστορία

Το διάστημα 2000-2019 θα αποδειχθεί πιθανότατα η θερμότερη δεκαετία από τότε που άρχισε η συστηματική καταγραφή των θερμοκρασιών, δείχνουν στοιχεία του ΟΗΕ που δημοσιοποιήθηκαν με ευκαιρία τη νέα Σύνοδο για το Κλίμα (COP25) στη Μαδρίτη.

Το 2019 εντάσσεται στην δεκαετία 2010-2019 που είναι «σχεδόν βέβαια» η θερμότερη που έχει καταγραφεί ποτέ, ανακοίνωσε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Μετεωρολογίας.  «Από την δεκαετία 1980-1990, κάθε δεκαετία ήταν θερμότερη από την προηγούμενη» επισήμανε.

Ο Οργανισμός βασίζεται στις θερμοκρασίες που καταγράφηκαν ανάμεσα στον Ιανουάριο και τον Οκτώβριο για τον προσωρινό του απολογισμό για το 2019, ο οποίος θα συγκεκριμενοποιηθεί τον Μάρτιο του 2020. Το πρώτο δεκάμηνο του έτους, η μέση παγκόσμια θερμοκρασία ήταν υψηλότερη κατά 1,1 βαθμό Κελσίου, σε σχέση με την προβιομηχανική περίοδο.

Η αύξηση αυτή συνδέεται με «επίπεδα διοξειδίου του άνθρακα (CO2) που συνέχισαν να αυξάνονται το 2019», σύμφωνα με στοιχεία σε πραγματικό χρόνο που συλλέγονται σε σειρά σημείων μέτρησης.

«Το 2019 θα πρέπει να τοποθετηθεί στην δεύτερη ή την τρίτη θέση των θερμότερων ετών που έχουν καταγραφεί» από το 1850, έτος κατά το οποίο άρχισε η επίσημη τήρηση αρχείων θερμοκρασίς «Το 2016, που ξεκίνησε με ένα επεισόδιο Ελ Νίνιο εξαιρετικά ισχυρής έντασης, παραμένει η πιο θερμή χρονιά», διευκρινίζει ο Οργανισμός.

Αν οι σημερινές τάσεις συνεχιστούν, η άνοδος της μέσης θερμοκρασίας εκτιμάται ότι θα ξεπεράσει τους 4 βαθμούς Κελσίου έως το τέλος του αιώνα, πολύ πάνω από το όριο των 1,5 βαθμών που έχει συμφωνηθεί στο πλαίσιο της συμφωνίας του Παρισιού.

Ακόμα και αν οι κυβερνήσεις τηρήσουν τους εθελοντικούς στόχους που έχουν δηλώσει ως σήμερα, η άνοδος αναμένεται να υπερβεί τους 3 βαθμούς έως το 2100.

Η άνοδος της θερμοκρασίας συνοδεύεται επίσης από ακραία κλιματικά φαινόμενα, όπως οι πλημμύρες στο Ιράν, οι ξηρασίες στην Αυστραλία και την Κεντρική Αμερική, οι καύσωνες στην Ευρώπη και την Αυστραλία ή οι δασικές πυρκαγιές που έπληξαν φέτος τη Σιβηρία, την Ινδονησία και την Νότια Αμερική.

Λιμός και μετανάστευση

«Σύμφωνα με το Κέντρο Παρακολούθησης Εσωτερικής Μετακίνησης (IDMC), περισσότερα από 10 εκατομμύρια άνθρωποι μετακινήθηκαν εντός των ορίων των χωρών τους κατά το πρώτο τρίμηνο, εκ των οποίων 7 εκατομμύρια λόγω των κλιματικών καταστροφών. Οι πλημμύρες είναι η πρώτη αιτία των μετακινήσεων, πριν από τις καταιγίδες και τις ξηρασίες. Οι πλέον πληττόμενες περιοχές είναι η Ασία και η ζώνη του Ειρηνικού.

«Ο αριθμός των νέων μετακινήσεων που συνδέονται με ακραία μετεωρολογικά φαινόμενα μπορεί μέχρι και να τετραπλασιασθεί για να φθάσει περίπου τα 22 εκατομμύρια άτομα στο τέλος του 2019», εκτιμά ο Παγκόσμιος Οργανισμός Μετεωρολογίας.

«Τα κύματα καύσωνα και οι πλημμύρες, που κάποτε εμφανίζονταν "μία φορά τον αιώνα" συμβαίνουν όλο και συχνότερα. Από τις Μπαχάμες μέχρι την Μοζαμβίκη και την Ιαπωνία, οι χώρες υφίστανται τα καταστροφικά αποτελέσματα των τροπικών κυκλώνων. Οι δασικές πυρκαγιές σάρωσαν την Αρκτική και την Αυστραλία», υπενθυμίζει σε ανακοίνωσή του ο γενικός γραμματέας του Παγκόσμιου Οργανισμού Μετεωρολογίας Πέτερι Τάαλας επιμένοντας ότι οι περισσότερο άτακτες βροχοπτώσεις, σε συνδυασμό με την δημογραφική αύξηση, «θα προκαλέσουν σημαντικά προβλήματα στον τομέα της διατροφικής ασφάλειας για τις πλέον ευάλωτες χώρες».

Από το 2018, η πείνα στον κόσμο αυξάνεται και πάλι, με περισσότερα από 820 εκατομμύρια ανθρώπους να πλήττονται από αυτήν.