Δυο δεκαετίες μετά, οι συνιδρυτές της Google παραδίδουν τα ηνία - Free Sunday
Δυο δεκαετίες μετά, οι συνιδρυτές της Google παραδίδουν τα ηνία

Δυο δεκαετίες μετά, οι συνιδρυτές της Google παραδίδουν τα ηνία

Είκοσι και κάτι χρόνια αφότου ίδρυσαν την Google το 1998, οι δύο πρωτοπόροι συνιδρυτές της, Λάρι Πέιτζ και Σεργκέι Μπριν, ανακοίνωσαν ότι αποχωρούν από τα εκτελεστικά καθήκοντά τους στον όμιλο Alphabet, αν και παραμένουν στο ΔΣ ως βασικοί μέτοχοι.

Ο Σούνταρ Πίτσαϊ, σήμερα διευθύνων σύμβουλος της Google, αναλαμβάνει στο εξής και τα ηνία της μητρικής εταιρείας, και αναδεικνύεται έτσι σε ένα από τα ισχυρότερα πρόσωπα του Διαδικτύου, ως επικεφαλής μιας αυτοκρατορίας που καλύπτει την αναζήτηση, τη διαφήμιση, τα κινητά τηλέφωνα, το online βίντεο, αλλά και μια πληθώρα πειραματικών εγχειρημάτων όπως η παράδοση με drone.

Η εξέλιξη σημαίνει το τέλος μιας εποχής για τη Google, σχολιάζουν οι New York Times. Οι Σέργκεϊ και Μπριν ήταν το πρόσωπο της εταιρείας που δημιούργησε νέα στάνταρτ στα επιχειρηματικά μοντέλα της Σϊλικον Βάλεϊ.

«Σήμερα, το 2019, αν η εταιρεία ήταν πρόσωπο, θα ήταν μια νεαρή ενήλικας 21 ετών και θα ήταν καιρός να εγκαταλείψει τη φωλιά» γράφουν οι δύο συνιδρυτές σε δημόσια επιστολή τους. «Πιστεύουμε ότι είναι ώρα να αναλάβουμε το ρόλο των υπερήφανων γονιών –οι οποίοι προσφέρουν συμβουλές και αγάπη, αλλά όχι καθημερινή γκρίνια».

Η αποχώρηση έρχεται πάντως σε μια δύσκολη εποχή για τη Google, η οποία βρίσκεται στο στόχαστρο αντιμονοπωλιακών ερευνών, κατηγοριών για τη διαχείριση προσωπικών δεδομένων, αλλά και διαμαρτυριών από εργαζόμενους.

Οι δύο συνιδρυτές, σχολιάζει η εφημερίδα, φαίνεται πως σταδιακά έχασαν το ενδιαφέρον τους στην καθημερινότητα της διοίκησης. Περιόρισαν την καθημερινή ενασχόληση το 2015, όταν μετέφεραν την Google στην Alphabet, την εταιρεία στην οποία ανήκει μεταξύ άλλων η Waymo, μεγάλος παίκτης στην τεχνολογία αυτόνομων οχημάτων.

Τον τελευταίο καιρό σπάνια εμφανίζονταν στο κάμπους της Google, διάσημο για τα δωρεάν γεύματα και άλλες παροχές προς τους εργαζομένους. Ο Μπριν είχε μεταφέρει για λίγο καιρό το γραφείο του στην X, μια εταιρεία ανάπτυξης υποσχόμενων τεχνολογιών με μεγάλο ρίσκο αποτυχίας, ενώ ο Πέιτζ ασχολήθηκε με άλλα προσωπικά σχέδια όπως η start-up ιπτάμενων αυτοκινήτων Kitty Hawk.

Οι δυο τους συνεχίζουν να κατέχουν το 51% της Alpbabet και διατηρούν τον έλεγχο του ομίλου, καθώς η δύναμη των ψήφων τους στο ΔΣ τους δίνει μεταξύ άλλων τη δύναμη να απολύσουν τον Πίτσαϊ αν το κρίνουν σκόπιμο.

Σήμερα ο Πέιτζ είναι 6ος πλουσιότερος άνθρωπος του κόσμου με αξία 58,9 δισ. δολαρίων, ενώ ο Μπριν έχει περιουσία 56,8 δισ. και έρχεται έβδομος στη Λίστα, σύμφωνα με το Forbes.