Τζιχαντιστής στη Συρία φέρεται να τεμαχίστηκε από πύραυλο «Νίντζα» - Free Sunday
Τζιχαντιστής στη Συρία φέρεται να τεμαχίστηκε από πύραυλο «Νίντζα»
Twitter

Τζιχαντιστής στη Συρία φέρεται να τεμαχίστηκε από πύραυλο «Νίντζα»

Πύραυλος που επιτίθεται στον στόχο με λεπίδες ακριβείας αντί με εκρηκτικά χρησιμοποιήθηκε για την εξόντωση τζιχαντιστή της Αλ Κάιντα στη βόρεια Συρία, εκτιμούν αναλυτές.

Σύμφωνα με την βρετανική Telegraph, o πύραυλος «Νίντζα», με την επίσημη ονομασία  Hellfire ή AGM-114R9X, εξουδετέρωσε αρχηγικό στέλεχος της οργάνωσης Χαϊάτ Ταχρίρ Αλ Σαμ (HTS), η οποία θεωρείται παρακλάδι της Αλ Κάιντα.

Ο αντάρτης, γνωστός ως Αμπού Αχμάντ Αλ Μουχαγίρ, σκοτώθηκε την Τρίτη στην επαρχία Ιντλίμπ όταν το αυτοκίνητό του χτυπήθηκε από πύραυλο, κοντά στα τουρκικά σύνορα και την περιοχή όπου οι αμερικανικές δυνάμεις σκότωσαν τον ηγέτη του Ισλαμικού Κράτους Αλ Μπαγκντάντι τον περασμένο μήνα.

Εικόνες που κυκλοφόρησαν στα κοινωνικά μέσα δείχνουν μια τρύπα με ακτινωτές εγκοπές στην οροφή του Mitsubishi Delica, το οποίο κατά τα άλλα παραμένει σχεδόν άθικτο.

Ειδικοί τους οποίους επικαλείται η εφημερίδα επισήμαναν ότι τα τζάμια του αυτοκινήτου δεν έσπασαν, ένδειξη ότι ο πύραυλος δεν περιείχε εκρηκτική γόμωση.

Οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους στο συριακό μέτωπο διέψευσαν ότι κρύβονται πίσω από το χτύπημα, αυτό όμως δεν έπεισε τον Νικ Ουότερς, πρώην στρατιωτικό και νυν ερευνητή της εταιρείας Bellingcat.

2788b0987b6721f3bd6e5c01c3372cdc

«Παρόλο που η συμμαχία το διέψευσε, είναι πιθανό ότι άλλες αμερικανικές υπηρεσίες, οι οποίες δεν τελούν υπό τον έλεγχο της συμμαχίας, όπως η CIA, μπορεί να πραγματοποίησαν την επίθεση μονομερώς» εξήγησε.

Ο ίδιος επισήμανε ότι στις εικόνες φαίνονται ξεκάθαρα τέσσερις μακρόστενες εγκοπές στην οροφή του αυτοκινήτου, μια στο παρμπρίζ και μια στην πόρτα. «Έξι εγκοπές, όσες και οι λάμες που φέρει ένας R9X» τόνισε.

Ο πύραυλος Hellfire σχεδιάστηκε για χτυπήματα ακριβείας με ελαχιστοποίηση των παράπλευρων απωλειών. Φέρει διπλωμένες έξι μεγάλες λάμες, οι οποίες αναπτύσσονται λίγο πριν ο πύραυλος φτάσει στον στόχο.

Ο R9X έχει χρησιμοποιηθεί ελάχιστες φορές στα οκτώ χρόνια πολέμου στη Συρία –η προηγούμενη ήταν το 2017, οπότε φέρεται να χρησιμοποιήθηκε για την εξόντωση του υπαρχηγού της Αλ Κάντα, Αλ Μάσρι.