Υπολείμματα πυραύλου αναζητά η Ουκρανία για τη συντριβή του Boeing στο Ιράν - Free Sunday
Υπολείμματα πυραύλου αναζητά η Ουκρανία για τη συντριβή του Boeing στο Ιράν
Συντρίμμια του αεροσκάφους βρέθηκαν διασκορπισμένα σε απόσταση 10 χλμ Anadolu

Υπολείμματα πυραύλου αναζητά η Ουκρανία για τη συντριβή του Boeing στο Ιράν

Στην εκδοχή της μηχανικής βλάβης επιμένει η Τεχεράνη για τη συντριβή του ουκρανικού Boeing 737-800 τα ξημερώματα της Τετάρτης, στην οποία έχασαν τη ζωή τους 176 άτομα.

Στην πρώτη έκθεση της ιρανικής επιτροπής διερεύνησης του αεροπορικού δυστύχηματος αναφέρεται, όπως μεταδίδει το Reuters, ότι το αεροσκάφος της Ukraine International Airlines (UIA) είχε παρουσιάσει μηχανικό πρόβλημα πριν από τη συντριβή και είχε πάρει φωτιά.

Στην ίδια έκθεση προστίθεται, μάλιστα, ότι το αεροσκάφος επέστρεφε στο αεροδρόμιο «Ιμάμης Χομεϊνί» της Τεχεράνης από το οποίο είχε απογειωθεί λίγα λεπτά νωρίτερα.

Στην Ουκρανία, ωστόσο, ο γραμματέας του συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας και Αμυνας Αλέξι Ντανίλοφ έγραψε στο Facebook ότι η έρευνα για την συντριβή του ουκρανικού αεροσκάφους στην Τεχεράνη στρέφεται προς διάφορα σενάρια, ανάμεσά τους το ενδεχόμενο πλήγματος με αντιαεροπορικό πύραυλο, σύγκρουσης, έκρηξης στον κινητήρα ή και τρομοκρατικής ενέργειας με την πρόκληση έκρηξης στο εσωτερικό του αεροσκάφους.

Οι Ουκρανοί ερευνητές δηλώνουν πως θέλουν να αναζητήσουν τυχόν συντρίμμια ρωσικού πυραύλου κοντά στον τόπο του δυστυχήματος, καθώς πληροφορίες για την ύπαρξή τους εμφανίσθηκαν στο Internet, δηλώνει ο Αλέξι Ντανίλοφ, προσθέτοντας ότι στην έρευνα συμμετέχουν εμπειρογνώμονες που ερεύνησαν την κατάρριψη της πτήσης MH17 της Malaysia Airlines στην ανατολική Ουκρανία το 2014.

 

 

Βίντεο που φέρεται να δείχνει τα τελευταία λεπτά της πτήσης υποδεικνύει πως το αεροσκάφος είχε πράγματι τυλιχτεί στις φλόγες. Το γεγονός ότι συντρίμμια διασκορπίστηκαν σε απόσταση 10 χιλιομέτρων συνηγορεί επίσης στη θεωρία ότι το αεροσκάφος διαλύθηκε πριν φτάσει στο έδαφος.

Το καινούργιο Boeing 737-800 της Ukraine International, το οποίο δεν έχει σχέση με το μοντέλο 737 Max που παραμένει καθηλωμένο σε όλο τον κόσμο, συνετρίβη λίγες ώρες μετά το μπαράζ ιρανικών επιθέσεων σε αμερικανικές βάσεις στο Ιράκ.

Μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι τα δύο περιστατικά σχετίζονται.