Η κατάρριψη του αεροσκάφους αποσταθεροποιεί το καθεστώς του Ιράν - Free Sunday
Η κατάρριψη του αεροσκάφους αποσταθεροποιεί το καθεστώς του Ιράν

Η κατάρριψη του αεροσκάφους αποσταθεροποιεί το καθεστώς του Ιράν

Αποσταθεροποίηση του καθεστώτος στο Ιράν δείχνει να προκαλεί η ομολογία της κυβέρνησης ότι ο ιρανικός στρατός κατέρριψε το Boeing 737 της Ukraine International Airlines λίγο αφότου απογειώθηκε από το αεροδρόμιο της Τεχεράνης, καθώς το πέρασε για πύραυλο Κρουζ.

Ο καταλογισμός των ευθυνών μάλιστα άγγιξε και τον Ανώτατο Ηγέτη του Ιράν, Αγιατολάχ Χαμενεΐ, την παραίτηση, του οποίου λόγω της διαχείρισης του θέματος, ζήτησε ο ηγέτης του αντιπολιτευόμενου Πράσινου Κινήματος, Μεντί Καρουμπί, ο οποίος είναι σιίτης κληρικός που υποστηρίζει τις μεταρρυθμίσεις.

Σε ανακοίνωση που αναρτήθηκε διαδικτυακά ο Καρουμπί ερωτά πότε ενημερώθηκε ο Χαμενεΐ για την κατάρριψη του αεροσκάφους μετά την απογείωσή του από την Τεχεράνη την Τετάρτη, και γιατί υπήρξε καθυστέρηση στην ενημέρωση της κοινής γνώμης για τους πραγματικούς λόγους της συντριβής του αεροσκάφους.

Ο Καρουμπί ουσιαστικά εξέφρασε την κοινή γνώμη του Ιράν που οργισμένη παρακολουθεί τις εξελίξεις μετά την παραδοχή για την κατάρριψη του αεροσκάφους.

Το ημιεπίσημο πρακτορείο ειδήσεων ILNA μετέδωσε δήλωση του κληρικού Αλί Ανσαρί, ο οποίος θεωρείται μετριοπαθής, και χαρακτήρισε τραγικό το τρόπο με τον οποίο χειρίστηκαν την “εθνική τραγωδία”, οι αρχές.Σε δικό του μήνυμα στο Twitter νωρίτερα σήμερα ο ιρανός ΥΠΕΞ Μοχάμαντ Τζαβάντ Ζαρίφ επέρριψε μέρος της ευθύνης για την τραγωδία στον αμερικανικό τυχοδιωκτισμό, όπως τον χαρακτήρισε.Ενδεικτική των διαστάσεων που παίρνει η αμφισβήτηση του καθεστώτος είναι η ανακοίνωση της 21χρονης Κίμια Αλιζαντέχ, της μοναδικής αθλήτριας του Ιράν που έχει κατακτήσει μετάλλιο σε Ολυμπιακούς Αγώνες, ότι έφυγε μόνιμα από την χώρα της, επειδή δεν μπορούσε να αντέξει την «υποκρισία» ενός συστήματος, το οποίο σύμφωνα με την ίδια, «εξευτελίζει» τους αθλητές και τους εκμεταλλεύεται για πολιτικές σκοπιμότητες.«Να ξεκινήσω με καλησπέρα, αντίο ή συλλυπητήρια;» έγραψε η χάλκινη Ολυμπιονίκης του τάε κβον ντο το 2016 στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Ρίο στο λογαριασμό της στο Instagram για να προσθέσει:
«Είμαι μία από τα εκατομμύρια των καταπιεσμένων γυναικών στο Ιράν τις οποίες εμπαίζουν εδώ και χρόνια. Φορούσα ό,τι μου έλεγαν να φορέσω, επαναλάμβανα όλα όσα με διέταζαν να λέω και πιστώθηκαν τα μετάλλιά μου για το σεβασμό της υποχρεωτικής μαντίλας. Κανείς από εμάς δεν έχει σημασία για αυτούς».Επικρίνοντας την «υποκρισία», το «ψέμα», την «αδικία» και την «κολακεία» που βασιλεύουν στην καρδιά του ιρανικού πολιτικού συστήματος, διαβεβαίωσε ότι δεν θέλει «τίποτα άλλο στον κόσμο εκτός από το τάε κβον ντο, ασφάλεια και μια ευτυχισμένη και υγιή ζωή».

Δεν είναι γνωστό που βρισκεται η αθλήτρια, η οποία απλώς διευκρίνισε ότι κανείς δεν την «προσκάλεσε στην Ευρώπη».

Ο Καναδός πρωθυπουργός Τζάστιν Τριντό, δήλωσε πως παραμένουν τα ερωτήματα για την κατάρριψη και αναμένει πλήρη συνεργασία στην έρευνα καθώς μέσα στους 176 επιβαίνοντες συμπεριλαμβάνονται και 57 Καναδοί. «Ο Καναδάς και ο κόσμος έχουν ακόμη πολλές ερωτήσεις, ερωτήσεις που πρέπει να απαντηθούν», είπε σε συνέντευξη Τύπου ο Τριντό, ο οποίος χαρακτήρισε «απολύτως απαραίτητο ο Καναδάς να συμμετάσχει στην έρευνα αυτή».

«Προτεραιότητά μας είναι να πέσει φως στην υπόθεση με πνεύμα διαφάνειας και δικαιοσύνης», είχε αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο Καναδός πρωθυπουργός.

«Πρόκειται για μια εθνική τραγωδία και όλοι οι Καναδοί πενθούν. Θα εξακολουθήσουμε να συνεργαζόμαστε με τους εταίρους μας σε όλο τον κόσμο ώστε να διασφαλίσουμε ότι θα διεξαχθεί μια πλήρης και ενδελεχής έρευνα», διαβεβαίωσε ο Καναδός πρωθυπουργός, ο οποίος αν και ο Καναδάς δεν έχει διπλωματικές σχέσεις με το Ιράν από το 2012, συνομίλησε στο τηλέφωνο με τον Ιρανό πρόεδρο Χασάν Ροχανί.

Σύμφωνα με τον Τριντό, ο Ροχανί δεσμεύθηκε ότι θα συνεργαστεί με τους Καναδούς ερευνητές, ότι θα εργαστεί για την αποκλιμάκωση των εντάσεων στην περιοχή και ότι θα συνεχίσει τον διάλογο.Ο Τριντό είπε πως μια «πλήρης και ολοκληρωμένη» έρευνα είναι καίριας σημασίας προκειμένου να προσδιοριστεί αν η κατάρριψη του αεροπλάνου οφειλόταν πράγματι σε λάθος, και είπε πως η αποζημίωση από το Ιράν των θυμάτων θα πρέπει να είναι «μέρος του μίγματος».«Ο Καναδάς δεν θα ησυχάσει μέχρι να καταλογιστούν ευθύνες».

Ο Τριντό υποστήριξε ότι είπε στον Ροχανί ότι η παραδοχή του Ιράν είναι μεν «ένα σημαντικό βήμα», αλλά πρόσθεσε πως πρέπει να γίνουν περισσότερα βήματα προκειμένου να έχουμε «πλήρη καθαρότητα για το πώς μια τέτοια φρικτή τραγωδία μπορεί να συνέβη».Λέγοντας ότι είναι «εξοργισμένος», ο Τριντό πρόσθεσε: «Ο Καναδάς δεν θα ησυχάσει μέχρι να καταλογιστούν οι ευθύνες, να αποδοθεί δικαιοσύνη και οι οικογένειες να έχουν το κλείσιμο που τους αξίζει».

Σύμφωνα με τον Τριντό, ο Ροχανί δεσμεύθηκε ότι θα συνεργαστεί με τους Καναδούς ερευνητές, ότι θα εργαστεί για την αποκλιμάκωση των εντάσεων στην περιοχή και ότι θα συνεχίσει τον διάλογο.Ο Καναδός πρωθυπουργός ανακοίνωσε εξάλλου ότι μια ομάδα Καναδών ειδικών αναμένεται εντός ωρών στην Τεχεράνη προκειμένου να «εγκαθιδρύσει μια παρουσία επί του πεδίου προς υποστήριξη των καναδικών οικογενειών».

Η Ουκρανία αναμένει τη διεξαγωγή πλήρους έρευνας, πλήρη παραδοχή ενοχής και την καταβολή αποζημιώσεων από το Ιράν μετά την παραδοχή της Τεχεράνης ότι οι ιρανικές ένοπλες δυνάμεις κατέρριψαν από λάθος το αεροσκάφος της Ukraine Airlines International, ανέφερε ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι σε ανακοίνωσή του .Το γραφείο του ουκρανού γενικού εισαγγελέα εξετάζει το ενδεχόμενο να συμπεριλάβει στην έρευνα για την κατάρριψη του ουκρανικού αεροσκάφους τύπου Boeing από το Ιράν την κατηγορία της ανθρωποκτονίας από πρόθεση και της καταστροφής αεροσκάφους


Για «φρικτή τραγωδία» έκανε λόγο αξιωματούχος της κυβέρνησης Τραμπ, ο οποίος διατηρώντας την ανωνυμία του, είπε ότι «τελικά, το Ιράν έκανε ένα φρικτό λάθος, οι παράτολμες ενέργειες του Ιράν είχαν για μια ακόμη φορά καταστροφικές συνέπειες».

«Είναι σημαντικό να εκμεταλλευθούμε αυτή τη στιγμή για να δώσουμε ξανά χώρο στις συζητήσεις και τις διαπραγματεύσεις», υπογράμμισε η υπουργός Άμυνας της Γαλλίας, Φλοράνς Παρλί μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό France Inter, εκφράζοντας παράλληλα τα συλλυπητήριά της για τις οικογένειες των θυμάτων.«Αυτό προϋποθέτει ότι δεν θα σκοτώσουμε τη συμφωνία (για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν), στην οποία καταλήξαμε πριν πέντε χρόνια στη Βιένη. Είναι το μόνο εργαλείο που διαθέτουμε (…) Αυτό προϋποθέτει ότι το Ιράν θα σταματήσει να προχωρά σε προοδευτικές παραβιάσεις (της συμφωνίας), οι οποίες γίνονται αρκετά μη αναστρέψιμες», επεσήμανε.