Από τη Γουόλις και την Νταϊάνα στη Μέγκαν - Free Sunday
Από τη Γουόλις και την Νταϊάνα στη Μέγκαν
Βαρύ το βασιλικό πρωτόκολλο για τη σύζυγο του πρίγκιπα Χάρι.

Από τη Γουόλις και την Νταϊάνα στη Μέγκαν

Έκθεση εικόνων

Σαν κεραυνός εν αιθρία έπεσε στις 7 Ιανουαρίου η ανακοίνωση του πρίγκιπα Χάρι και της Μέγκαν Μαρκλ, μέσω του λογαριασμού τους στο Instagram, ότι επιθυμούν να παραιτηθούν των βασιλικών καθηκόντων τους και να γίνουν οικονομικά ανεξάρτητοι, μοιράζοντας τον χρόνο τους μεταξύ Βρετανίας και Βόρειας Αμερικής.

Η εν λόγω ανακοίνωση έγινε πρόχειρα ή μάλλον με την επισημότητα της εποχής μας –μέσω Instagram δηλαδή– με μια φωτογραφία τους από την επισημοποίηση του αρραβώνα τους. Έτσι, ο κύκλος έκλεισε με μία άκρως συμβολική εικόνα, την πρώτη τους κοινή εμφάνιση ως εν δυνάμει πριγκιπικό ζεύγος.

Ακολούθησαν σχόλια για δολοπλοκίες της Μαρκλ εναντίον του Παλατιού, για τη βασίλισσα, που ήταν σε έξαλλη κατάσταση, για τα μίντια, που φταίνε όπως με τον θάνατο της Νταϊάνα, για τα αδέλφια Χάρι και Ουίλιαμ, που τους χώρισε η «Αμερικάνα», όπως την αποκαλούν, και άλλες θεωρίες συνωμοσίας οι οποίες με το πέρασμα του χρόνου αποδυναμώνονται.

Το γεμάτο νόημα διάγγελμα της βασίλισσας

Οι πρώτες υποψίες για αποστασιοποίηση της Μέγκαν και του Χάρι εμφανίστηκαν τα Χριστούγεννα, όταν στο καθιερωμένο της διάγγελμα η βασίλισσα Ελισάβετ εξαφάνισε τη φωτογραφία τους από το γραφείο της, επιδεικνύοντας μόνο τις φωτογραφίες του Καρόλου και της οικογένειας του Ουίλιαμ. Πληροφορίες ήθελαν τη βασίλισσα να αγνοεί τις προθέσεις του εγγονού της και της συζύγου του να αποσυρθούν από τα καθήκοντά τους, ωστόσο κάποια βρετανικά μίντια ισχυρίζονται ότι η βασίλισσα είχε γνώση και το οικογενειακό συμβούλιο που συγκάλεσε μερικές ημέρες μετά την ανακοίνωση του λεγόμενου Megxit αποσκοπούσε στην επικοινωνιακή διαχείριση των βρετανικών μίντια. Με μια επίσημη και λιτή ανακοίνωση η Ελισάβετ τόνισε πως η απόφαση του ζεύγους είναι σεβαστή και εμμέσως πλην σαφώς επισήμανε πως τίποτα δεν θα χωρίσει την οικογένεια. Άλλωστε η Ελισάβετ ήταν σε θέση ισχύος όταν στον Οίκο των Ουίνδσορ «έσκασαν» τα μεγαλύτερα σκάνδαλα και τα αντιμετώπισε όλα με σύνεση, διακριτικότητα και μια επιβλητική ηρεμία που έδινε την αίσθηση ότι η βρετανική μοναρχία θα είναι ασφαλής.

Από τον θείο της, που αρνήθηκε τον θρόνο της Βρετανίας για να ακολουθήσει την αγαπημένη του Γουόλις Σίμπσον, μέχρι την εξωσυζυγική σχέση του γιου της Καρόλου, τη λήξη του γάμου του, τον θάνατο της Νταϊάνα, τις φημολογούμενες ατασθαλίες του συζύγου της και τις πρόσφατες αποκαλύψεις για τον πρίγκιπα Αντρέα, η Ελισάβετ απέκτησε τεράστια εμπειρία στη διαχείριση κρίσεων. Το Megxit για τη βασίλισσα είναι παιχνιδάκι.

Πιο κερδοφόροι εκτός παλατιού

Οι δυσκολίες θα είναι περισσότερες για τον πρίγκιπα Χάρι και τη Μέγκαν Μαρκλ. Ο μεν πρώτος έχει γεννηθεί γαλαζοαίματος και, όσο κι αν το επιθυμεί, δεν μπορεί να ζήσει ως κοινός θνητός. Αν απαρνηθεί τον τίτλο του Δούκα του Σάσεξ, θα είναι σαν να προδίδει την πατρίδα του και την οικογένειά του. Έτσι, θα πρέπει να βρει μια μέση λύση, προκειμένου να περνά κάποιον χρόνο στον Καναδά, όπου θα μένει με τη Μέγκαν, και κάποιον χρόνο στη Βρετανία. Δεν μπορεί εκ των πραγμάτων να απεμπλακεί τελείως από το παλάτι.

Μια βασική δυσκολία που προκύπτει είναι το θέμα της ασφάλειάς του στον Καναδά. Ο Τζάστιν Τριντό, πρωθυπουργός του Καναδά, ισχυρίζεται πως το ζευγάρι θα είναι απολύτως ασφαλές στη χώρα, ποιος όμως θα πληρώσει για την ασφάλειά τους, όταν 73% των Καναδών δηλώνουν αρνητικοί στο να επωμιστούν στα φορολογικά τους βάρη και την ασφάλειά του Χάρι και της Μέγκαν; Ξένα μέσα ενημέρωσης, πάντως, αναφέρουν ότι ο Τριντό ψάχνει να βρει λύση.

Η Μέγκαν, ωστόσο, θα βρει περισσότερους ανοιχτούς δρόμους στην πορεία της. Ως κοινή θνητή, ως πρώην δευτεροκλασάτη ηθοποιός και πρώην πριγκίπισσα, έχει ενσαρκώσει άπειρους ρόλους και η δημοτικότητά της είναι στο ζενίθ. Θα μπορέσει, λοιπόν, να αξιοποιήσει την επιρροή της και ταυτόχρονα να ζει μια σχετικά απλή καθημερινότητα. Άλλωστε μόλις ανακοινώθηκε η παραίτηση του ζεύγους, η Μαρκλ έφυγε για Καναδά, όπου διέμενε τα τελευταία χρόνια πριν παντρευτεί τον Χάρι, ενώ ο τελευταίος έμεινε Βρετανία για να τιμήσει την τελευταία του βασιλική υποχρέωση.

Όσο για την οικονομική ανεξαρτησία που το ζευγάρι δήλωσε ότι επιθυμεί, προκειμένου να μην επιβαρύνει τον προϋπολογισμό του Παλατιού, φαίνεται ότι θα έρθει πολύ εύκολα, όπως εκτιμούν οικονομικοί αναλυτές.

Φήμες θέλουν τη Μαρκλ να έχει ήδη υπογράψει συμβόλαιο με τον οίκο Givenchy, αλλά και να συνεργάζεται με τα στούντιο της Disney. Τίποτα δεν είναι επίσημο, ωστόσο σίγουρα Μέγκαν και Χάρι δεν θα δυσκολευτούν να δημιουργήσουν περιουσία εκτός Παλατιού. Σύμφωνα με δημοσίευμα του «Business Insider», υπάρχουν άπειροι τρόποι για να ρευστοποιήσουν τη φήμη τους, όπως, για παράδειγμα, στον τομέα της μόδας και των καλλυντικών. Η Μέγκαν Μαρκλ έχει εμπειρία, καθώς πριν από τον γάμο της είχε δική της σειρά ρούχων τα οποία πουλούσε μέσω της προσωπικής της ιστοσελίδας The Tig, μέχρι που αναγκάστηκε να την κλείσει, όταν επισημοποιήθηκε η σχέση της με τον Χάρι. Άλλωστε όλο το χρονικό διάστημα που ήταν στο πλευρό του Χάρι ως Δούκισσα του Σάσεξ, οτιδήποτε επέλεγε να φορέσει γινόταν ανάρπαστο, όπως το υπέροχο λευκό παλτό την ημέρα ανακοίνωσης του αρραβώνα της.

Η συγγραφέας και δημοσιογράφος Κρίστεν Μάινζερ επισημαίνει στο «Business Insider» πως το ζευγάρι θα μπορούσε να αποκομίσει τεράστια κέρδη από τη συγγραφή βιβλίων, αρθρογραφία και ομιλίες σε διάφορες εκδηλώσεις. Η φήμη τους είναι ανάλογη αυτής των Μπαράκ και Μισέλ Ομπάμα, οι οποίοι για τις αυτοβιογραφίες τους έλαβαν 60 εκατ. δολάρια από τους εκδοτικούς οίκους με τους οποίους συνεργάστηκαν.

Influencers

Ακόμα ένα δυνατό σημείο του δούκα και της δούκισσας του Σάσεξ είναι η παρουσία τους στο Instagram. Με περισσότερους από 10 εκατομμύρια ακολούθους, υπολογίζεται από την εταιρεία μάρκετινγκ Inzpire.me ότι σε πρώτη φάση θα μπορούσαν να κερδίζουν κατά μέσο όρο 105.000 δολάρια για ένα χορηγούμενο post. Η εκτίμηση αυτή βασίζεται στο λεγόμενο engagement των χρηστών απέναντι στον λογαριασμό τους, ο οποίος απέκτησε 190.000 νέους ακολούθους το πρώτο 24ωρο μετά την ανακοίνωση της παραίτησής τους από τα βασιλικά τους καθήκοντα. Εκατόν ενενήντα χιλιάδες νέους ακολούθους κέρδιζε ο λογαριασμός τους σε μηνιαία βάση μέχρι πρότινος.

Το ζευγάρι, πάντως, έχει προσωπική περιουσία που αγγίζει τα 30 εκατ. δολάρια. Η Μέγκαν είχε καλές απολαβές ως ηθοποιός στο τηλεοπτικό δράμα «Suits», ενώ συμμετείχε και σε πολλές διαφημιστικές καμπάνιες, με αποτέλεσμα να έχει περιουσία της τάξης των 5 εκατ. δολαρίων. Ο Χάρι, από την άλλη, εκτιμάται ότι έχει περιουσία αξίας 25 εκατ. δολαρίων από ακίνητα της μητέρας του τα οποία αποδίδουν, από τον μισθό που λάμβανε για τα 10 έτη που υπηρέτησε στη Βασιλική Αεροπορία και από χρήματα που του έδινε σε μηνιαία βάση ο πατέρας του, Κάρολος. Η περιουσία αυτή μπορεί να διπλασιαστεί με τη χρήση του Instagram και με ηχηρά συμβόλαια τα οποία ενδέχεται να υπογράψει η Μαρκλ.

Το «φαινόμενο Μέγκαν» (Meghan effect) είναι σαφέστατα πιο ισχυρό από το «φαινόμενο Χάρι» – άλλωστε η Μαρκλ πριν από τον γάμο της στον προσωπικό της λογαριασμό στο Instagram είχε πάνω από 3 εκατομμύρια ακολούθους, χωρίς να είναι ιδιαιτέρως διάσημη. Αν αποφασίσει να ακολουθήσει τη δική της προσωπική πορεία και να απεμπλακεί από τον καθωσπρέπει λογαριασμό των «Sussex Royals», όπως είναι το κοινό προφίλ του ζεύγους στο Instagram, το χρήμα θα ρέει άφθονο και η επιρροή της θα υπερδιπλασιαστεί.

Πρώτη διδάξασα η Γουόλις Σίμπσον

Δεν είναι λίγοι, πάντως, εκείνοι που συγκρίνουν τη Μέγκαν Μαρκλ με τη Γουόλις Σίμπσον. Η Αμερικανίδα Σίμπσον παντρεύτηκε πρώτα τον αεροπόρο Ερλ Γουίνφιλντ Σπένσερ Τζ., το 1928 τον Ερνέστο Σίμπσον, πρώην αξιωματικό, ενώ το 1931 γνώρισε τον πρίγκιπα Εδουάρδο και πολύ γρήγορα οι δυο τους έγιναν εραστές. Η Γουόλις χώρισε με τον δεύτερο σύζυγό της και σε ένα πάρτι στο παλάτι του Μπάκιγχαμ ο Εδουάρδος τη γνώρισε στη μητέρα του. Οι γονείς του εξοργίστηκαν, καθώς γνώριζαν καλά ότι το βασιλικό πρωτόκολλο δεν επέτρεπε μέλος της βασιλικής οικογένειας να παντρευτεί μια κοινή θνητή και κυρίως διαζευγμένη δύο φορές, όπως ήταν η Σίμπσον. Ο Εδουάρδος έγινε βασιλιάς της Βρετανίας και θέλησε να παντρευτεί τη Γουόλις, ωστόσο ο Στάνλεϊ Μπόλντουιν, τότε πρωθυπουργός της Βρετανίας, τον προειδοποίησε ότι η Γουόλις δεν θα γινόταν δεκτή από την αγγλική κοινωνία και ο ίδιος ως αρχηγός της Εκκλησίας της Αγγλίας θα ήταν τουλάχιστον ανήθικο να προχωρήσει μαζί της σε γάμο. Ο Εδουάρδος παραιτήθηκε από τον θρόνο στις 11 Δεκεμβρίου 1936, προκειμένου να παντρευτεί τη Γουόλις. Ο γάμος τους έγινε στο Παρίσι στις 3 Ιουνίου 1937 και ο Εδουάρδος της χάρισε ένα δαχτυλίδι με χαραγμένες τις λέξεις «We are ours now» (Είμαστε δικοί μας τώρα).

Εδουάρδος και Γουόλις έζησαν μαζί στο Παρίσι μέχρι τα βαθιά τους γεράματα. Από το Παλάτι έπαιρναν κάποια μικροποσά, αλλά κέρδιζαν και δικά τους χρήματα, μέσω διαφημίσεων, ομιλιών και εμφανίσεων σε εκδηλώσεις και πάρτι της εποχής.

Το παράδειγμα της Νταϊάνα επηρέασε τον Χάρι

Οι πιο διαλλακτικοί θαυμαστές της βρετανικής βασιλικής οικογένειας, πάντως, κατανοούν την επιθυμία του Χάρι και της Μέγκαν να αποστασιοποιηθούν από το Παλάτι, ενθυμούμενοι την περίπτωση της πριγκίπισσας Νταϊάνα. Ο Χάρι είχε συγκλονιστεί από τον θάνατο της μητέρας του, γεγονός που ήταν εμφανές και από την τραγική παρουσία του στην κηδεία της. Όταν η Μέγκαν Μαρκλ δεχόταν παρενόχληση από τα μίντια ως η νέα σύντροφός του, εξέδωσε ο ίδιος ανακοίνωση ζητώντας να αφήσουν την κοπέλα του ήσυχη, σε μια προσπάθεια να την προστατέψει, όπως δεν μπόρεσε ποτέ κανείς να κάνει για τη μητέρα του.

Η Νταϊάνα δεν πέρασε όμορφα στην εχθρική αγκαλιά του Μπάκιγχαμ. Υπήρξε υποχρέωση και όχι επιθυμία για τον Κάρολο, ο οποίος γύρισε στην παλιά του αγαπημένη Καμίλα Πάρκερ όταν απέκτησε τα δυο του παιδιά, αφήνοντας τη νόμιμη σύζυγό του στο έλεος της δημοσιότητας και της κριτικής. Η Νταϊάνα προσπάθησε με προσωπικό κόστος να συμβιβαστεί, αλλά δεν τα κατάφερε. Ο σύζυγός της δεν της ανήκε, τα παιδιά της δεν της ανήκαν, η ζωή της δεν της ανήκε. Ήταν όλοι κτήματα της «Εταιρείας», όπως η ίδια αποκαλούσε το Παλάτι.

Με τον Κάρολο χώρισε, χωρίς ο τελευταίος να στενοχωρηθεί ιδιαίτερα, και τον Δεκέμβριο του 1993 ανακοίνωσε ότι αποσύρεται από τη δημόσια ζωή. Τα μίντια πότε την εξύψωναν και πότε της ασκούσαν δριμεία κριτική. Η κατάθλιψη που βίωνε, η βουλιμία, η δυσκολία να δει τα παιδιά της όταν χώρισε με τον Κάρολο, ο σύζυγος που την απέρριπτε διαρκώς, παρά τα προβλήματα εκείνη έπρεπε να παραμένει σταθερή και συνετή για την εικόνα του Παλατιού στα μέσα ενημέρωσης. Η Νταϊάνα ήταν πολύ ανθρώπινη, όπως και η Μέγκαν.

Στις 31 Αυγούστου 1997 σκοτώθηκε με τραγικό τρόπο σε τροχαίο στο Παρίσι, στην προσπάθεια του οδηγού να αποφύγει τους παπαράτσι. Ήταν μαζί με τον τότε αγαπημένο της Ντόντι αλ-Φαγέντ.

Ο θάνατός της στιγμάτισε τους γιους της και ίσως λίγο περισσότερο τον μικρότερο, Χάρι. Η ιστορία της μητέρας του σίγουρα έπαιξε ρόλο στην απόφασή του να ικανοποιήσει την επιθυμία της συζύγου του να ξεφύγει από τον συντηρητισμό του βασιλικού πρωτοκόλλου και το άγρυπνο βλέμμα των βρετανικών μέσων ενημέρωσης. Η Μαρκλ, έχοντας ζήσει μια πιο απλή ζωή, ξέρει πως ένα παιδί και μια οικογένεια εξελίσσονται καλύτερα μακριά από περιορισμούς, συνεχή κριτική και ανασφάλεια.

Το γεγονός ότι ο Χάρι είναι έκτος στη σειρά διαδοχής, άρα δεν θα γίνει ποτέ βασιλιάς, τους δίνει ένα ανέλπιστο δώρο, αυτό της ελευθερίας. Την ευκαιρία να ζουν λιγότερο περιορισμένοι σε κάποιο άλλο μέρος του κόσμου – εν προκειμένω στον Καναδά – και ταυτόχρονα να τιμούν το Παλάτι του Μπάκιγχαμ όταν το επιθυμούν. Θέτουν έτσι σε εφαρμογή το σχέδιο ζωής της πριγκίπισσας Νταϊάνα, η επιθυμία της οποίας αποτυπώθηκε στη φράση «θα ήθελα να είμαι βασίλισσα στις καρδιές των ανθρώπων αλλά δεν βλέπω τον εαυτό μου να γίνεται βασίλισσα αυτής της χώρας».