Αναζητείται φόρμουλα για διεθνή σύμπτωση συμφερόντων στη Λιβύη - Free Sunday
Αναζητείται φόρμουλα για διεθνή σύμπτωση συμφερόντων στη Λιβύη

Αναζητείται φόρμουλα για διεθνή σύμπτωση συμφερόντων στη Λιβύη

Εντατικές διμερείς διαβουλεύσεις βρίσκονται σε εξέλιξη στο Βερολίν λίγο πριν την επίσημη έναρξη της πολυμερούς διάσκεψης για την επίλυση του προβλήματος της Λιβυης.

Στην Διάσκεψη θα λάβουν μέρος οι πρόεδροι της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν, της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν, της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν, της Αιγύπτου Αμπντέλ Φάταχ αλ-Σίσι, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο και ανώτεροι αξιωματούχοι από την Μεγάλη Βρετανία, την Κίνα, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, την Ιταλία, την Αλγερία και τα Ηνωμένα Έθνη, την Ευρωπαϊκή Ένωση, την Αφρικανική Ένωση και τον Αραβικό Σύνδεσμο.

Στο Βερολίνο θα βρίσκονται ακόμη ο πρωθυπουργός της Λιβύης Φάγεζ Αλ Σάρατζ αλλά και ο στρατάρχης Χαλίφα Χάφταρ, οι οποίοι – σύμφωνα με τον σχεδιασμό της γερμανικής κυβέρνησης, όπως αναφέρει το Der Spiegel – θα εμπλακούν στις εργασίες της Διάσκεψης μόνο εφόσον οι υπόλοιποι συμμετέχοντες έχουν προηγουμένως συμφωνήσει στο τελικό κοινό ανακοινωθέν. Σύμφωνα με το δημοσίευμα, οι δύο άνδρες οι οποίοι δεν επρόκειτο να λάβουν μέρος στην Διάσκεψη, αλλά εκλήθησαν διότι επέμειναν η Ρωσία και άλλοι συμμετέχοντες, θα παραμείνουν πιθανότατα στα ξενοδοχεία τους στο Βερολίνο.

Σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση της Καγκελαρίας, η κ. Μέρκελ στις:

  • 10:45 θα υποδεχθεί τον Πρόεδρο του Κονγκό Ντένις Σάσου Νγκουέσο, ο οποίος θα τεθεί επικεφαλής της Υψηλής Επιτροπής της Αφρικανικής Ένωσης για την Λιβύη.
  • 13:15 θα έχει διμερή συνάντηση με τον Πρόεδρο της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν
  • 14:15 θα καλωσορίσει όλους τους συμμετέχοντες στην Διάσκεψη,

Διμερείς επαφές έχει και ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο ο οποίος συναντιέται με τον Ύπατο Εκπρόσωπο της ΕΕ Τζουζέπ Μπορέλ, τον πρόεδρο της Αιγύπτου Άμπντελ Φάταχ αλ Σίσι, και τους υπουργούς Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου, της Γερμανίας Χάικο Μάας και των ΗΑΕ Αμπντάλα μπιν Ζαγίντ αλ Ναχιάν.

Η διάσκεψη θα ολοκληρωθεί με κοινή συνέντευξη Τύπου, στην οποία εκτός από την καγκελάριο Μέρκελ, θα είναι και ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών Αντόνιο Γκουτέρες.

Στη Διάσκεψη, θα προταθεί στα αντίμαχόμενα στρατόπεδα στη Λιβύη να συμφωνήσουν σε μια εκεχειρία, παρουσιάζοντας έναν μηχανισμό ελέγχου και παρακολούθησης της κατάστασης που περιλαμβάνει συμμετοχή στρατιωτών από ευρωπαϊκές χώρες.
Η μόνιμη εκεχειρία και η συνεπής εφαρμογή του εμπάργκο όπλων συμπεριλαμβάνονται στο προσχέδιο της κοινής ανακοίνωσης που διέρρευσε, το οποίο ανέφερε:

«Υποστηρίζουμε τη πολιτική συμφωνία ως βιώσιμο πλαίσιο για την πολιτική λύση στη Λιβύη… Ζητάμε επίσης τη δημιουργία ενός λειτουργικού Συμβουλίου Προεδρίας και τη δημιουργία μιας ενιαίας, ενωμένης, συμπεριληπτικής και αποτελεσματικής κυβέρνησης στη Λιβύη που θα εγκριθεί από τη Βουλή».Ο απεσταλμένος του ΟΗΕ για τη Λιβύη Γάσαν Σαλάμε δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο πως η αφρικανική αυτή χώρα «έχει ανάγκη να σταματήσει κάθε ξένη ανάμιξη».

Ο διοικητής του Λιβυκού Εθνικού Στρατού στρατάρχης Χάφταρ έφτασε χθες στο Βερολίνο από την Αθήνα, όπου, ως γνωστό, είχε συνομιλίες με την ελληνική κυβέρνηση. Ο πρωθυπουργός αλ Σάρατζ μιλώντας στην γερμανική εφημερίδα Die Welt ζήτησε την ανάπτυξη «διεθνούς δύναμης προστασίας» στη Λιβύη σε περίπτωση που ο στρατάρχης Χαλίφα Χάφταρ διατάξει την επανέναρξη των εχθροπραξιών.Αν ο επικεφαλής του αυτοαποκαλούμενου Λιβυκού Εθνικού Στρατού (ΛΕΣ) «δεν τερματίσει την επίθεσή του, η διεθνής κοινότητα θα έχει καθήκον να επέμβει αναπτύσσοντας διεθνή δύναμη προστασίας του λιβυκού άμαχου πληθυσμού», είπε ο Σάρατζ.Σύμφωνα με τον Σάρατζ, η αποστολή θα πρέπει να τεθεί «υπό την αιγίδα του ΟΗΕ» και θα πρέπει να αποφασιστεί εάν θα συμμετάσχουν η Ευρωπαϊκή Ένωση, η Αφρικανική Ένωση ή ο Αραβικός Σύνδεσμος.Ο Σάρατζ επέκρινε, επίσης, το επίπεδο της εμπλοκής των Ευρωπαίων ως τώρα λέγοντας «δυστυχώς μέχρι τώρα ο ρόλος της ΕΕ ήταν πολύ μικρός (...) παρότι ορισμένες χώρες της ΕΕ έχουν ιδιαίτερη σχέση με τη Λιβύη και παρότι είμαστε γείτονες και μοιραζόμαστε πολλά κοινά συμφέροντα».