Σημείο του καιρού: Πιθανό ιστορικό ρεκόρ καύσωνα στην Ανταρκτική - Free Sunday
Σημείο του καιρού: Πιθανό ιστορικό ρεκόρ καύσωνα στην Ανταρκτική
Ο ερευνητικός σταθμός Εσπεράνζα βρίσκεται στο άκρο της Ανταρκτικής Χερσονήσου Andrew Shiva

Σημείο του καιρού: Πιθανό ιστορικό ρεκόρ καύσωνα στην Ανταρκτική

Μετεωρολογικός σταθμός σε ερευνητική βάση της Αργεντινής στην Ανταρκτική φαίνεται πως κατέγραψε νέο ρεκόρ υψηλής θερμοκρασίας στην παγωμένη ήπειρο, μια εξέλιξη που εφόσον επιβεβαιωθεί προμηνύει δυσοίωνες εξελίξεις για το παγκόσμιο κλιματικό σύστημα.

Στις 6 Φεβρουαρίου, η θερμοκρασία έξω από τον σταθμό Εσπεράνζα, στο βόρειο άκρο της Ανταρκτικής Χερσονήσου απέναντι από την Αργεντινή, έφτασε τους 18,3 βαθμούς Κελσίου, σημαντικά πάνω από το προηγούμενο ρεκόρ των 17,5 βαθμών τον Μάρτιο του 2015.

Το ρεκόρ ανακοινώθηκε από την εθνική μετεωρολογική υπηρεσία της Αργεντινής, SMN, δεν θεωρείται όμως επίσημο μέχρι να επιβεβαιωθεί από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Μετεωρολογίας.

«Από ό,τι έχουμε δει μέχρι τώρα πρόκειται για πιθανώς έγκυρο ρεκόρ, φυσικά όμως θα ξεκινήσουμε επίσημη αξιολόγηση της μέτρησης όταν έχουμε τα πλήρη δεδομένα του SMN» δήλωσε ο Ράνταρ Κάβερνι, εισηγητής Καιρικών και Κλιματικών Ακραίων του Οργανισμού.

Παρόλο που οι πόλοι της Γης παίζουν σημαντικό ρόλο στο κλιματικό σύστημα, η Ανταρκτική και η Αρκτική δεν καλύπτονται επαρκώς από μετεωρολογικές μετρήσεις.

Αυτό όμως που γνωρίζουμε είναι ότι η Δυτική Ανταρκτική, όπου βρίσκεται και η Ανταρκτική Χερσόνησος, είναι μια από τις ταχύτερα θερμαινόμενες περιοχές του πλανήτη, με τη μέση θερμοκρασία να έχει ανέβει σχεδόν κατά 3,0 βαθμούς Κελσίου σε διάστημα μισού αιώνα.

Ανάλυση που δημοσιεύτηκε στο Nature το 2018 προειδοποιούσε ότι ο ρυθμός απώλειας στο κάλυμμα πάγου της Ανταρκτικής επιταχύνθηκε κατά έξι φορές το διάστημα 1979-2017 και ξεπέρασε τους 200 δισεκατομμύρια τόνους ανά έτος.

Με έκταση χονδρικά διπλάσια από της Αυστραλίας, η Ανταρκτική συγκεντρώνει περίπου το 70% του γλυκού νερού του πλανήτη, αρκετό για να αυξήσει τη στάθμη των ωκεανών κατά 60 μέτρα, στην περίπτωση που έλιωνε πλήρως.

Η μέση θερμοκρασία στην ήπειρο είναι μακράν χαμηλότερες από ό,τι στον Βόρειο Πόλο. Στις ακτές της Ανταρκτικής, που διατηρούνται σχετικά ζεστές χάρη στον Νότιο Ωκεανό, η μέση θερμοκρασία είναι -10 βαθμοί Κελσίου. Στο κέντρο της ηπείρου, εκεί όπου το κάλυμμα πάγου φτάνει σε πάχος σχεδόν τα 5 χιλιόμετρα, η μέση θερμοκρασία στα μεγάλα υψόμετρα δεν υπερβαίνει τους -60.