Νέα ευχολόγια για την ειρήνευση στη Λιβύη - Free Sunday
Νέα ευχολόγια για την ειρήνευση στη Λιβύη

Νέα ευχολόγια για την ειρήνευση στη Λιβύη

Μέτρα και διαδικασίες έτσι ώστε στον πόλεμο στη Λιβύη, να διασφαλιστεί ότι «εκείνοι που συνεχίζουν να παραβιάζουν το εμπάργκο δεν θα μείνουν ατιμώρητοι», ζήτησε ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Χάικο Μαας, σε δηλώσεις του μετά την έκδοση του κοινού ανακοινωθέντος στο οποίο οι χώρες που συμμετείχαν στην διάσκεψη του Μονάχου για τη Λιβυη, καλωσορίζουν οποιαδήποτε πρόοδο στην αποτελεσματική εποπτεία του εμπάργκο.

Η συνάντηση έγινε σε επίπεδο Υπουργών Εξωτερικών, στο περιθώριο της διάσκεψης του Μονάχου για την ασφάλεια και στο ανακοινωθέν επαναλαμβάνεται η δέσμευσή τους για διατήρηση του εμπάργκο όπλων προς τη Λιβύη

«Η κατάσταση στο έδαφος παραμένει άκρως ανησυχητική. Η εκεχειρία κρέμεται από μια κλωστή με περισσότερες από 150 παραβιάζεις να έχουν αναφερθεί και είναι ο λιβυκός λαός που συνεχίζει να υποφέρει περισσότερο. Η οικονομική κατάσταση συνεχίζει να χειροτερεύει, και επιδεινώθηκε από τον πετρελαϊκό αποκλεισμό και την διαφαινόμενη τραπεζική κρίση. Υπήρχε συναίνεση μεταξύ των χωρών και των οργανισμών που συμμετέχουν ότι πρέπει να αρθεί ο πετρελαϊκός αποκλεισμός» δήλωσε η Στέφανι Ουίλιαμς, ειδική απεσταλμένη του ΟΗΕ για τη Λιβύη.

Όλες οι πλευρές επιμένουν ότι μόνη λύση για τη Λιβύη είναι να απομονωθούν οι αντιμαχόμενες πλευρές από τις εξωτερικές δυνάμεις που τις στηρίζουν. Στη Γενεύη σε 10 ημέρες έχει προγραμματιστεί το πρώτο πολιτικό φόρουμ για τη Λιβύη, με τον ΟΗΕ να ελπίζει να γίνει ένα πρώτο βήμα για μια ουσιαστική εκεχειρία.

Σήμερα, οι υπουργοί Εξωτερικών των 27 θα εξετάσουν την πιθανότητα να επιτηρείται το εμπάργκο όπλων που είχε επιβάλει στη Λιβύη ο ΟΗΕ το 2011 με την επανενεργοποίηση μιας ναυτικής αποστολής που ανεστάλη εξαιτίας των διαφωνιών και των αντεγκλήσεων μεταξύ των κρατών-μελών της ΕΕ για το ζήτημα της διάσωσης μεταναστών στη Μεσόγειο.

Δεν αναμένεται να υπάρξει σήμερα ούτε επίσημη έγκριση της κίνησης αυτής, που ο επικεφαλής της διπλωματίας της ΕΕ Τζουζέπ Μπορέλ χαρακτηρίζει κρίσιμη, ούτε καν πολιτική συμφωνία για τα επόμενα βήματα, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές.

Η ΕΕ έχει δεσμευθεί να πράξει το παν εντός των δυνάμεών της ώστε να αποτραπούν περαιτέρω παραδόσεις όπλων στην εμπόλεμη Λιβύη. Ωστόσο, η συζήτηση για την εκ νέου ανάπτυξη πολεμικών πλοίων προσκρούει στην ένσταση κρατών-μελών να γίνονται διασώσεις μεταναστών και προσφύγων από τις ευρωπαϊκές ναυτικές περιπολίες στα ανοικτά των λιβυκών ακτών.

Η Αυστρία εναντιώνεται σθεναρά στην πρόταση να ξαναρχίσει η Επιχείρηση Σοφία.

Στο συμβούλιο θα συζητηθούν επίσης το νέο σχέδιο των ΗΠΑ για το Μεσανατολικό, το οποίο επέκρινε ο Μπορέλ, καθώς και η σχέση της ΕΕ με την Αφρικανική Ένωση.

Μιλώντας σε δημοσιογράφους, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, είπε ότι σε συνάντηση που είχε με τον Ρώσο ομόλογό του Σεργκέι Λαβρόφ στο περιθώριο της Διάσκεψης, ζήτησε από τη Μόσχα να συνεισφέρει στην επίτευξη μόνιμης κατάπαυσης του πυρός στην περιοχή, ασκώντας επιρροή στην κυβέρνηση της Δαμασκού.

Αύριο τουρκική αντιπροσωπεία θα μεταβεί στην Μόσχα προκειμένου να συνεχίσει η προσπάθεια συνεννόησης των δύο πλευρών.

Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών δήλωσε ακόμη ότι συναντήθηκε με μέλη του αμερικανικού Κογκρέσου στα οποία επισήμανε ότι η Ουάσιγκτον πρέπει να εργαστεί στην κατεύθυνση της βελτίωσης των σχέσεων με την Τουρκία - «και όχι μόνο επειδή υπάρχει ένταση στις σχέσεις Τουρκίας - Ρωσίας».