Λιβύη: Ξεκίνησε μετά από μήνες η παραγωγή πετρελαίου - Free Sunday
Λιβύη: Ξεκίνησε μετά από μήνες η παραγωγή πετρελαίου

Λιβύη: Ξεκίνησε μετά από μήνες η παραγωγή πετρελαίου

Η λιβυκή Εθνική Εταιρεία Πετρελαίου (NOC) ανακοίνωσε σήμερα την επανάληψη της παραγωγής και των εξαγωγών πετρελαίου στη Λιβύη έπειτα από σχεδόν έξι μήνες που είχαν σταματήσει εξαιτίας της σύγκρουσης που μαίνεται στη χώρα.

Η NOC είχε κάνει πρόσφατα λόγο για συνομιλίες, «υπό την επίβλεψη του ΟΗΕ και των ΗΠΑ», με προοπτική να επιτραπεί η επανάληψη της παραγωγής, η διακοπή της οποίας έχει προκαλέσει απώλειες άνω των 6,5 δισεκ. δολαρίων, σύμφωνα με την εταιρεία.

Ένα πρώτο πλοίο επρόκειτο να αρχίσει να φορτώνει αργό στο πετρελαϊκό λιμάνι αλ-Σέντρα, στην ανατολική Λιβύη, ανέφερε η NOC σε ανακοίνωσή της.

Όμως η παραγωγή θα χρειαστεί καιρό για να φθάσει τα προηγούμενα επίπεδά της (περίπου 1,2 εκατ. βαρέλια ημερησίως) «εξαιτίας των σημαντικών ζημιών στις δεξαμενές και τις υποδομές που προκλήθηκαν από τον παράνομο αποκλεισμό που επιβλήθηκε από τις 17 Ιανουαρίου», διευκρινίζει η εταιρεία.

Ομάδες πιστές στον στρατάρχη Χαλίφα Χαφτάρ, ο οποίος κυριαρχεί στην ανατολική Λιβύη και σε ένα τμήμα των νότιων περιοχών της χώρας και πραγματοποίησε επίθεση εναντίον της πρωτεύουσας Τρίπολη που είναι η έδρα της Κυβέρνησης Εθνικής Συμφωνίας (ΚΕΣ) που αναγνωρίζεται από τον ΟΗΕ, εμπόδιζαν από τις 17 Ιανουαρίου την παραγωγή και τις εξαγωγές πετρελαίου στις πετρελαιοπηγές και τους σημαντικότερους τερματικούς σταθμούς της χώρας, ζητώντας, σύμφωνα με τις ίδιες, μια δίκαιη κατανομή των εσόδων από το πετρέλαιο, τα οποία διαχειρίζεται η Τρίπολη.

Στην ανακοίνωσή της, η NOC κάνει λόγο για «άρση της ανωτέρας βίας στις εξαγωγές» στη Λιβύη.

Την «ανωτέρα βία» μπορεί να επικαλείται η NOC σε εξαιρετικές συνθήκες και της επιτρέπει να απαλλάσσεται από την ευθύνη σε περίπτωση μη σεβασμού συμβολαίων παράδοσης πετρελαίου.

Στην ανακοίνωση, ο επικεφαλής της NOC Μούσταφα Σανάλα εκφράζει την ικανοποίησή του για την επανάληψη της πετρελαϊκής παραγωγής.

«Είμαστε επιτέλους πολύ ευτυχείς που μπορούμε να περάσουμε αυτόν τον σημαντικό σταθμό προς την εθνική αποκατάσταση», δηλώνει.

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ