O πρόεδρος της Αυστρίας καταγγέλλει την κυβέρνηση για τις απελάσεις τριών κοριτσιών σε Γεωργία και Αρμενία - Free Sunday
O πρόεδρος της Αυστρίας καταγγέλλει την κυβέρνηση για τις απελάσεις τριών κοριτσιών σε Γεωργία και Αρμενία

O πρόεδρος της Αυστρίας καταγγέλλει την κυβέρνηση για τις απελάσεις τριών κοριτσιών σε Γεωργία και Αρμενία

Την οξύτατη αντίδραση του ομοσπονδιακού προέδρου Αλεξάντερ φαν ντερ Μπέλεν προκάλεσε η απέλαση από την Αυστρία στις χώρες καταγωγής τριών κοριτσιών, δυο αδελφών από τη Γεωργία, 12 και 5 ετών, και μιας 20χρονη μαθήτριας από την Αρμενία.

«Δεν μπορώ να πιστέψω και δεν θα πιστέψω ότι ζούμε σε μια χώρα όπου είναι πραγματικά απαραίτητο ένα τέτοιο μέτρο», ανέφερε ο πρόεδρος φαν ντερ Μπέλεν ο οποίος σε βίντεο που μεταφόρτωσε στο προφίλ του στο Facebook, δήλωσε ανάστατος για την υπόθεση των τριών κοριτσιών.

Η αυστριακή αστυνομία ανακοίνωσε οτι απομάκρυνε το οδόφραγμα που περίπου 160 διαδηλωτές είχαν στήσει χρησιμοποιώντας κάδους απορριμμάτων και καροτσάκια σούπερ μάρκετ, έξω από κέντρο κράτησης προσώπων προς απέλαση, στα προάστια της Βιέννης, τις πρώτες πρωινές ώρες χθες, στην προσπάθειά τους να εμποδίσουν τη μεταγωγή στο αεροδρόμιο.

Ανάμεσα στους ανθρώπους που συμμετείχαν στις κινητοποιήσεις εναντίον της απέλασης των παιδιών ήταν πολλοί κοινοβουλευτικοί του κόμματος των Πρασίνων, ελάσσονος εταίρου στην κυβέρνηση του καγκελάριου Σεμπάστιαν Κουρτς, ηγέτη του συντηρητικού Λαϊκού Κόμματος.

Οι Πράσινοι, κόμμα του οποίου ο κ. Φαν ντερ Μπέλεν ήταν στο παρελθόν επικεφαλής, επέκριναν έντονα τις απελάσεις, εν μέσω της πανδημίας του νέου κορονοϊού. «Είναι απάνθρωπο και ανεύθυνο ότι τα κορίτσια αυτά, που είχαν ενταχθεί πλήρως» στην αυστριακή κοινωνία, «απελάθηκαν τις πρώτες πρωινές ώρες», ανέφερε ο Βέρνερ Κόγκλερ, αντικαγκελάριος και κορυφαίο στέλεχος του κόμματος, ο οποίος επισήμανε ότι οι απελάσεις έγιναν παρά την υπόσχεση του υπουργού Εσωτερικών Καρλ Νίχαμερ ότι θα εξέταζε τις υποθέσεις των κοριτσιών, στηλίτευσε ο κ. Κόγκλερ.

Ο υπουργός Εσωτερικών επιχειρηματολόγησε ότι. «Είναι δύσκολη δουλειά για την αστυνομία, αλλά είναι απαραίτητο να εγγυώόμαστε το κράτος του νόμου», δήλωσε ο κ. Νίχαμερ στο τηλεοπτικό δίκτυο Ö1, ο οποίος επικαλέστηκε ότι τις απελάσεις αποφάσισε το Ανώτατο Δικαστήριο,

Η υπόθεση πήρε δημοσιότητα όταν συνομίληκοι της 12χρονης, η οποία είναι γεννημένη στην Αυστρία και ο πατέρας ζει και εργάζεται στη γειτονική Σλοβακία, ανέλαβαν μέσω Διαδικτύου πρωτοβουλία για τη συγκέντρωση υπογραφών, ενώ αρκετοί συμμαθητές και συμμαθήτριες πήγαν έξω από το κέντρο κράτησης για να την αποχαιρετίσουν προτού απελαθεί μαζί με τη μικρή αδελφή τους και τη μητέρα τους.