Ο Φάουτσι αντίθετος στα σενάρια να γίνουν μονοδοσικά τα εμβόλια Pfizzer και Moderna - Free Sunday
Ο Φάουτσι αντίθετος στα σενάρια να γίνουν μονοδοσικά τα εμβόλια Pfizzer και Moderna

Ο Φάουτσι αντίθετος στα σενάρια να γίνουν μονοδοσικά τα εμβόλια Pfizzer και Moderna

Τη σταθερή του θέση του ότι οι ΗΠΑ πρέπει να διατηρήσουν στην πρακτική της χορήγησης των εμβολίων των Pfizer/BioNTech και της Moderna για τον νέο κορονοϊό σε δύο δόσεις, επανέλαβε ο κορυφαίος αμερικανός ειδικός στις λοιμώδεις νόσους, ο Δρ. Άνθονι Φάουτσι, σε συνέντευξη του εφημερίδα The Washington Post.

Ο Δρ. Φάουτσι υποστήριξε ότι οι καθυστερήσεις στη χορήγηση της δεύτερης δόσης δημιουργεί κινδύνους, καθώς σημαίνει πως αργεί η ανοσοποίηση στη χώρα που καταγράφει τον βαρύτερο απολογισμό θυμάτων της πανδημίας στον πλανήτη.

Ο κ.Φάουτσι προειδοποίησε ότι εάν οι αμερικανικές αρχές άλλαζαν προσέγγιση και υιοθετούσαν την πρακτική της μίας δόσης, αυτό θα σήμαινε πως οι λήπτες θα ήταν λιγότερο προστατευμένοι, τα παραλλαγμένα στελέχη του νέου κορονοϊού θα ήταν ευκολότερο να εξαπλωθούν, ενώ θα εντεινόταν ο σκεπτικισμός και η άρνηση πολλών Αμερικανών να εμβολιαστούν, καθώς ήδη πολλοί διστάζουν.

«Υπάρχουν κίνδυνοι κι από τη μια κι από την άλλη», είπε ο Δρ. Φάουτσι στη συνέντευξη, η οποία αναρτήθηκε στον ιστότοπο της εφημερίδας αργά το βράδυ της Δευτέρας.

«Λέμε στον κόσμο ότι (το να λαμβάνονται δύο δόσεις) είναι αυτό που πρέπει να κάνετε (...) και μετά τι θα του πούμε, ‘ουπς, αλλάξαμε γνώμη’;», εξήγησε ο ανοσολόγος. «Νομίζω ότι θα ήταν πρόκληση από πλευράς επικοινωνίας, το λιγότερο».

Ο Άνθονι Φάουτσι είπε ότι συζήτησε με αξιωματούχους των υπηρεσιών υγείας της Βρετανίας, που επέλεξαν να καθυστερήσει η χορήγηση των δεύτερων δόσεων ώστε να λάβουν την πρώτη περισσότεροι γρηγορότερα. Ωστόσο, επέμεινε ότι αυτό δεν θα είχε νόημα στις ΗΠΑ.

Από επιστημονική σκοπιά, δεν είναι λογικό να καθυστερεί η δεύτερη δόση αυτών των εμβολίων, σημείωσε ο Δρ. Φάουτσι, επικαλούμενος έρευνες κατά τις οποίες οι δύο δόσεις δημιουργούν επαρκή ανοσολογική απόκριση ώστε να αντιμετωπίζονται παραλλαγμένα στελέχη του νέου κορονοϊού που είναι πιο μεταδοτικά και θανατηφόρα, ενώ η μία δόση μόνο μπορεί να θέτει Αμερικανούς σε κίνδυνο μόλυνσης από τη νοτιοαφρικάνικη παραλλαγή του SARS-CoV-2.

«Δεν γνωρίζουμε πόσο ανθεκτική είναι η προστασία» με μόνο τη μία δόση, υπογράμμισε.

Ο Δρ. Φάουτσι τόνισε προχθές Κυριακή πως παροτρύνει τους Αμερικανούς να λάβουν οποιοδήποτε από τα τρία διαθέσιμα εγκεκριμένα εμβόλια, συμπεριλαμβανομένου αυτού της Johnson & Johnson, που μόλις εξασφάλισε άδεια επείγουσας χρήσης και χορηγείται σε μόνο μία δόση.

Το τρίτο εμβόλιο εγκρίθηκε το Σάββατο.

Πάνω από μισό εκατομμύριο κάτοικοι των ΗΠΑ έχουν υποκύψει εξαιτίας της COVID-19, όπου οι αρχές των πολιτειών ζητούν ολοένα πιο πιεστικά περισσότερες δόσεις εμβολίων για να αποτραπούν τα κρούσματα, οι εισαγωγές σε νοσοκομεία και οι απώλειες ανθρωπίνων ζωών.