Με βομβαρδισμούς στη Γάζα ξεκίνησε ο διάδοχος Νετανιάχου - Free Sunday
Με βομβαρδισμούς στη Γάζα ξεκίνησε ο διάδοχος Νετανιάχου

Με βομβαρδισμούς στη Γάζα ξεκίνησε ο διάδοχος Νετανιάχου

Πλήγματα στη Λωρίδα της Γάζας εξαπέλυσε τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα η ισραηλινή Πολεμική Αεροπορία σε αντίποινα για την εκτόξευση μπαλονιών με προσαρμοσμένους εμπρηστικούς μηχανισμούς εναντίον του νότιου Ισραήλ.

Πρόκειται για τα πρώτα σοβαρά επεισόδια μετά την ανάληψη της πρωθυπουργίας του Ισραήλ από τον Ν.Μπένετ και μετά την 21η Μαΐου, όταν τέθηκε σε ισχύ η συμφωνία κατάπαυσης του πυρός ανάμεσα στο Ισραήλ και παλαιστινιακές οργανώσεις.

Σύμφωνα με παλαιστινιακές πηγές, η ισραηλινή Πολεμική Αεροπορία έπληξε τουλάχιστον μια εγκατάσταση ανατολικά της Χαν Γιούνες, πόλη στον νότιο τομέα της Λωρίδας, όπου κατοικούν περίπου δύο εκ. άνρωποι.

Σε ανακοίνωσή του το ισραηλινό επιτελείο ανέφερε ότι έπληξε εγκαταστάσεις του ένοπλου βραχίονα της Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας σε αντίποινα για την εκτόξευση μπαλονιών με προσαρμοσμένους εμπρηστικούς μηχανισμούς που προκάλεσαν πυρκαγιές σε χωράφια στο νότιο Ισραήλ. Διεμήνυσε ότι είναι «έτοιμο για όλα τα σενάρια», συμπεριλαμβανομένης «της επανέναρξης των μαχών», μπροστά στις «συνεχιζόμενες τρομοκρατικές ενέργειες από τη Γάζα».

Τα πλήγματα και οι περίπου είκοσι εμπρησμοί, σύμφωνα με το πυροσβεστικό σώμα στην περιοχή, σημειώθηκαν την επομένη της διαδήλωσης εθνικιστών και της άκρας δεξιάς στην ανατολική Ιερουσαλήμ, στην οποία συμμετείχαν περίπου χίλιοι άνθρωποι και η οποία προκάλεσε οργή στους Παλαιστίνιους.

Οι ΗΠΑ και ο ΟΗΕ κάλεσαν σε «αυτοσυγκράτηση» πριν από την ιδιαίτερα αμφιλεγόμενη αυτή πορεία, που η νέα ισραηλινή κυβέρνηση του Ναφτάλι Μπένετ επέτρεψε να γίνει, αλλάζοντας όμως την τροχιά της για να αποφευχθούν επεισόδια με Παλαιστίνιους.

Η Χαμάς απείλησε με αντίποινα αν η πορεία αυτή, που είχε σκοπό να εορταστεί η κατάληψη και η προσάρτηση της Ανατολικής Ιερουσαλήμ, του παλαιστινιακού τομέα της ιερής πόλης, στον πόλεμο του 1967, διεξαγόταν στις μουσουλμανικές συνοικίες.

Ο τελευταίος πόλεμος Ισραήλ -Χαμας, ο τέταρτος από το 2008. διήρκεσε 11 ημέρες με 260 νεκρούς στην παλαιστινιακή πλευρά, ανάμεσά τους παιδιά, εφήβους και μαχητές, και 13 νεκρούς στο Ισραήλ, ανάμεσά τους ένα παιδί, μια έφηβη κι έναν στρατιώτη.

Στη Λωρίδα της Γάζας, όπου κατοικούν δύο εκ. άνθρωποι, καταστράφηκαν περίπου χίλια διαμερίσματα, γραφεία και εμπορικά καταστήματα.