Νέες τριβές στις σχέσεις Τουρκίας-Ε.Ε. - Free Sunday
Νέες τριβές στις σχέσεις Τουρκίας-Ε.Ε.

Νέες τριβές στις σχέσεις Τουρκίας-Ε.Ε.

Σήμερα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, διά στόματος του προέδρου της, Ζαν-Κλοντ Γιουνκέρ, έστειλε αυστηρό μήνυμα προς την Άγκυρα σχετικά με την υλοποίηση της συμφωνίας. Ο κ. Γιουνκέρ, μιλώντας στην Ολομέλεια των βουλευτών του Συμβουλίου της Ευρώπης, ξεκαθάρισε ότι «η Τουρκία πρέπει να εκπληρώσει όλες τις προϋποθέσεις που απομένουν, ώστε η Επιτροπή να μπορεί να υιοθετήσει την πρότασή της τους επόμενους μήνες», υπογραμμίζοντας ότι η Άγκυρα πρέπει να εκπληρώσει όλες τις προϋποθέσεις για να ταξιδεύουν ελεύθερα οι πολίτες της χωρίς βίζα στην Ευρωπαϊκή Ένωση και οι προϋποθέσεις που έχουν τεθεί «δεν θα χαλαρώσουν».

Παράλληλα, την πρώτη έκθεση αξιολόγησης της εφαρμογής της ευρωτουρκικής συμφωνίας θα υιοθετήσει αύριο το Κολέγιο των Επιτρόπων, όπως ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Μαργαρίτης Σχοινάς. Η Επιτροπή, ανέφερε, θα δημοσιεύσει ανάλυση «σημείο προς σημείο» σχετικά με την πορεία εφαρμογής των επιμέρους δράσεων που προκύπτουν από την Κοινή Δήλωση Ε.Ε. - Τουρκίας της 18ης Μαρτίου, επισημαίνοντας επίσης τις δράσεις που δεν έχουν ακόμα υλοποιηθεί.

Στην εφαρμογή της ευρωτουρκικής συμφωνίας επικεντρώθηκε, σύμφωνα με τον κ. Σχοινά και η σημερινή συνάντηση του προέδρου της Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ με τον πρωθυπουργό της Τουρκίας Αχμέτ Νταβούτογλου στο Στρασβούργο. «Οι δύο ηγέτες επαναβεβαίωσαν το κοινό τους συμφέρον να προχωρήσουν στη βελτίωση των ευρωτουρκικών σχέσεων και να σεβαστούν τη συμφωνία για τη διαχείριση των προσφυγικών ροών που έχει τεθεί σε ισχύ από τις 20 Μαρτίου. Οι δύο πλευρές κάνουν ό,τι είναι δυνατό για την επιτυχία αυτής της συμφωνίας», σημείωσε ο κ. Σχοινάς.

Από την πλευρά του, ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν εκτίμησε ότι «η Ευρωπαϊκή Ένωση χρειάζεται περισσότερο την Τουρκία» απ' ό,τι η Άγκυρα χρειάζεται τις Βρυξέλλες, σε ομιλία του στην τουρκική πρωτεύουσα, κατά την οποία χαρακτήρισε «προκλητική» την έκθεση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για την κατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και την ελευθερία του Τύπου στη χώρα του.

«Η Ευρωπαϊκή Ένωση χρειάζεται περισσότερο την Τουρκία απ' όσο η Τουρκία χρειάζεται την Ευρωπαϊκή Ένωση», δήλωσε ο κ. Ερντογάν, την ίδια ώρα που ο Τούρκος πρωθυπουργός Αχμέτ Νταβούτογλου μιλούσε ενώπιον του Συμβουλίου Ασφαλείας στο Στρασβούργο.

«Σε μια περίοδο που οι σχέσεις μας με την Ευρωπαϊκή Ένωση βρίσκονται σε θετική φάση όσον αφορά το θέμα των μεταναστών, το άνοιγμα ορισμένων κεφαλαίων για την ένταξη της Τουρκίας στην Ε.Ε. ή ακόμη την κατάργηση της βίζας, το να παρουσιάζεται μια έκθεση σαν αυτή είναι προκλητικό», εκτίμησε ο Τούρκος πρόεδρος.

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ενέκρινε την περασμένη εβδομάδα την ετήσια έκθεση προόδου για την Τουρκία στην οποία επέκρινε την κατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και της ελευθερίας του Τύπου το 2015. «Αυτή η χώρα (σ.σ.: η Τουρκία) έχει αναλάβει τρία εκατομμύρια ανθρώπους για να μην ενοχληθούν οι Ευρωπαίοι. Τι λέει η έκθεση για αυτό το θέμα; Τίποτα», συνέχισε ο κ. Ερντογάν.

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ, ο αντιπρόεδρος της Επιτροπής Φρανς Τίμερμανς και η καγκελάριος της Γερμανίας Άγκελα Μέρκελ θα επισκεφθούν το Σάββατο καταυλισμό προσφύγων στο Γκαζίαντεπ της νότιας Τουρκίας, στο πλαίσιο της συμφωνίας που επιτεύχθηκε στις 18 Μαρτίου προκειμένου να περιοριστούν οι μεταναστευτικές ροές προς την Ευρώπη.