Τα fake news στοχεύουν την υποψήφια των πρασίνων στις γερμανικές εκλογές - Free Sunday

Την υποψήφια καγκελάριο των Πρασίνων Αναλένα Μπέρμποκ αφορά μία στις 4 ψευδείς ειδήσεις στη Γερμανία, που σε λίγες ημερες εκλέγει τη διάδοχο της Ανγκελα Μέρκελ, σύμφωνα με έκθεση της μη κυβερνητικής οργάνωσης Avaaz, η οποία βασίζεται σε δεδομένα τα οποία συλλέχθηκαν μεταξύ της 1ης Ιανουαρίου και της 31ης Αυγούστου του τρέχοντος έτους από τους συντάκτες ελέγχου των γεγονότων του Γερμανικού Πρακτορείου Ειδήσεων (dpa), του Γαλλικού πρακτορείου AFP και του ερευνητικού κέντρου Correctiv.

Σύμφωνα με την έρευνα, ένας στους δυο ενήλικους Γερμανούς, το 56%, δηλαδή, έχει ακούσει ή διαβάσει ψευδείς ειδήσεις για τον Μπέρμποκ.

Στη δεύτερη και τρίτη θέση βρίσκονται η καγκελάριος Μέρκελ και ο υποψήφιος καγκελάριος Χριστιανοδημοκρατών / Χριστιανοκοινωνιστών (CDU/CSU) Άρμιν Λάσετ με 13% και 10 % αντίστοιχα.

Εάν ληφθούν υπόψη μόνο οι τρεις υποψήφιοι για την καγκελαρία, η Αναλένα Μπέρμποκ βρίσκεται και πάλι στην κορυφή, αφού το 71% των αξιολογηθεισών ψευδών ειδήσεων είχαν στόχο την υποψήφια καγκελάριο των Πρασίνων. Ακολουθεί ο Άρμιν Λάσετ με 29%, ενώ καμία δεν στόχευε τον υποψήφιο καγκελάριο του Σοσιαλδημοκρατικού κόμματος (SPD), Όλαφ Σολτς.

Τέλος, ως προς τα κόμματα γενικώς, το 46% των ψευδών ειδήσεων αφορούν στους Πράσινους, το 32% στους Χριστιανοδημοκράτες και Χριστιανοκοινωνιστές (CDU/CSU), το 19% στο Σοσιαλδημοκρατικό κόμμα (SPD). Μόνο το 2% των ψευδών ειδήσεων αφορούν στην Αριστερά (Die Linke) και ακολουθούν το Φιλελεύθερο κόμμα (FDP) και η Εναλλακτική για την Γερμανία (AfD) μόνο με 1%.