Kαι τώρα;... Συνάντηση των 27 για την επόμενη ημέρα - Free Sunday
Kαι τώρα;... Συνάντηση των 27 για την επόμενη ημέρα

Kαι τώρα;... Συνάντηση των 27 για την επόμενη ημέρα

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ δήλωσε ότι "δεν είναι μυστικό ότι επιθυμούσαμε άλλο αποτέλεσμα για το δημοψήφισμα. [...] Δεν υπάρχει τρόπος πρόβλεψεις των πολιτικών συνεπειών του γεγονότος, ειδικά για το Ηνωμένο Βασίλειο. Είναι ιστορική η στιγμή, αλλά δεν είναι ώρα για υστερία".

Στην Γερμανία ο υπουργός Εξωτερικών Φρανκ Βάλτερ Σταϊνμάγερ αποκάλεσε το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος "αληθινά απογοητευτικό. [...] Μοιάζει με θλιβερή μέρα για την Ευρώπη και τη Βρετανία", ενώ ο "σκληροπυρηνικός" πρόεδρος του ΕΛΚ Μάνφρεντ Βέμπερ υπογράμμισε ότι δεν υπάρχει επιστροφή για τη Βρετανία: η ψήφος "προκαλεί σημαντική ζημιά και στις δύο πλευρές. [...] Δεν μπορεί να υπάρξει ειδική μεταχείριση. Το έξω σημαίνει έξω".

Την ανησυχία για "αλυσιδωτή αντίδραση" εξέφρασε ο πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς: "η αλυσιδωτή αντίδραση που ελπίζουν οι απανταχού ευρωσκεπτικιστές δεν θα συμβεί. Η Βρετανία μόλις έκοψε τους δεσμούς της με τη μεγαλύτερη παγκόσμια αγορά. Αυτό θα έχει συνέπειες και δεν πιστεύω ότι άλλες χώρες θα ενθαρρυνθούν να ακολουθήσουν αυτό το επικίνδυνο μονοπάτι".

Από την πλευρά του, ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών Ζαν Μαρκ Ερό τουίταρε ότι η απόφαση είναι "θλιβερή για τη Βρετανία", ωστόσο υπογράμμισε ότι η Ευρώπη "πρέπει να αντιδράσει και να ξανακερδίσει την εμπιστοσύνη των λαών της. Είναι επείγον".