Οι S&P και Fitch υποβάθμισαν την Βρετανία, ο Μπόρις στηρίζει τον Όσμπορν και η στερλίνα υποχωρεί - Free Sunday
Οι S&P και Fitch υποβάθμισαν την Βρετανία, ο Μπόρις στηρίζει τον Όσμπορν και η στερλίνα υποχωρεί

Οι S&P και Fitch υποβάθμισαν την Βρετανία, ο Μπόρις στηρίζει τον Όσμπορν και η στερλίνα υποχωρεί

Οι δύο διεθνείς οίκοι υποβάθμισαν και την πιστοληπτική ικανότητα της Τράπεζας της Αγγλίας προειδοποιώντας ότι το Brexit θα μπορούσε να έχει αρνητική επίδραση στο ρόλο της στερλίνας ως αποθεματικό νόμισμα.

Νωρίτερα ο υπουργός Οικονομικών της Αγγλίας και υποστηρικτής του Bremain Τζορτζ Όσμπορν προσπάθησε να καθησυχάσει τις αγορές τονίζοντας πως «η Βρετανική οικονομία είναι προετοιμασμένη για τις συνέπειες του Brexit. Οι επόμενες ημέρες δεν είναι εύκολες αλλά έχουμε προετοιμαστεί για όλα τα ενδεχόμενα» δήλωσε ο Βρετανός υπουργός Οικονομικών ενώ τόνισε πως η Βρετανία δεν βιάζεται να ενεργοποιήσει τη διαδικασία της εξόδου από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Στήριξη στον υπουργό Οικονομικών παρείχε και ο Μπόρις Τζόνσον. Ο πρώην δήμαρχος του Λονδίνου και φαβορί για την αντικατάσταση του Ντέιβιντ Κάμερον στην πρωθυπουργία του Ηνωμένου Βασιλείου δήλωσε πως «οι διαβεβαιώσεις του Όσμπορν στις αγορές είναι καλά νέα και σηματοδοτούν το τέλος της επιχείρησης εκφοβισμού καθώς δεν θα υπάρξει έκτακτος προϋπολογισμός. Οι συντάξεις είναι ασφαλείς, η στερλίνα είναι σταθερή, οι αγορές είναι σταθερές». 

Ο κ. Τζόνσον ξεκαθάρισε επίσης πως οι Ευρωπαίοι πολίτες που ζουν στην Μεγάλη Βρετανία έχουν προστατευμένα τα δικαιώματα τους και το ίδιο ισχύει και για τους Βρετανούς που ζουν στην Ευρώπη.

Ωστόσο, παρά τις δηλώσεις του Μπόρις Τζόνσον και τη στήριξη που επιχείρησε ο Τζορτζ Όσμπορν η στερλίνα δεν είναι και τόσο σταθερή, καθώς σήμερα η αξία της έπεσε στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων 31 ετών. Συγκεκριμένα σήμερα διολίσθησε κατά 3,3% σε σχέση με το δολάριο στο 1,3230 από το 1,3676 της Παρασκευής.