Συμφωνία Ε.Ε. - Αφγανιστάν για το άσυλο και τον επαναπατρισμό των προσφύγων - Free Sunday
Συμφωνία Ε.Ε. - Αφγανιστάν για το άσυλο και τον επαναπατρισμό των προσφύγων

Συμφωνία Ε.Ε. - Αφγανιστάν για το άσυλο και τον επαναπατρισμό των προσφύγων

Σε καταρχήν «συμφωνία» για τη διαχείριση των μεταναστευτικών ροών κατέληξαν χθες Αφγανιστάν και Ευρωπαϊκή Ένωση με στόχο να διευκολυνθεί ο επαναπατρισμός των Αφγανών, οι αιτήσεις για τη χορήγηση ασύλου των οποίων απορρίπτονται από τα κράτη μέλη της Ένωσης κι ενώ σήμερα ξεκινά η διήμερη διεθνής σύνοδος δωρητών στις Βρυξέλλες, παρουσία και του προέδρου του Αφγανιστάν Άσραφ Γάνι.

Από το Αφγανιστάν ζήτησαν άσυλο στην Ευρώπη περίπου 180.000 άτομα και είναι η δεύτερη χώρα μετά τη Συρία στην κατηγορία. 

Σύμφωνα με την ευρωπαϊκή στατιστική υπηρεσία Eurostat, στο δεύτερο τρίμηνο του 2016, 50.300 Αφγανοί πολίτες υπέβαλαν για πρώτη φορά αίτηση για να τους χορηγηθεί άσυλο στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Είναι το 16% του συνόλου των αιτήσεων για άσυλο και τα δύο τρίτα από αυτές έχουν γίνει στη Γερμανία.

Στο πλαίσιο της συμφωνίας, το Αφγανιστάν αναλαμβάνει να διευκολύνει των επαναπατρισμό των υπηκόων του οι αιτήσεις των οποίων για τη χορήγηση ασύλου απορρίπτονται οριστικά.

Ο αριθμός των Αφγανών που θα επαναπατρίζονται παρά τη θέλησή τους θα «περιορίζεται σε 50 ανά πτήση τους πρώτους έξι μήνες μετά την υπογραφή» της συμφωνίας, κατά το ίδιο κείμενο και «εξετάζεται η πιθανότητα να κατασκευαστεί στο αεροδρόμιο της Καμπούλ ένας τερματικός σταθμός αφιερωμένος στις επιστροφές» των μεταναστών με έκτακτες πτήσεις.

Την περασμένη εβδομάδα οι Βρυξέλλες διέψευσαν ότι έχουν θέσει ως στόχο τον επαναπατρισμό 80.000 Αφγανών που έχουν μεταναστεύσει παράτυπα στην Ευρώπη.