Αδιέξοδο για λύση στην Κύπρο στις συνομιλίες Αναστασιάδη - Ακιντζί - Free Sunday
Αδιέξοδο για λύση στην Κύπρο στις συνομιλίες Αναστασιάδη - Ακιντζί

Αδιέξοδο για λύση στην Κύπρο στις συνομιλίες Αναστασιάδη - Ακιντζί

Στην απόρριψη των προτάσεων η λήψη των αποφάσεων σε ομοσπονδιακό επίπεδο να γίνεται με απλή πλειοψηφία, προχώρησε σήμερα, ο ηγέτης των τουρκοκυπρίων, 
Μουσταφά Ακιντζί.
«Η τουρκοκυπριακή πλευρά είναι πολύ ευαίσθητη όσον αφορά αυτό το ζήτημα», είπε ο κ.Ακιντζί, ο οποίος αντιπρότεινε να χρειάζεται μία τουλάχιστον ψήφος Τουρκοκυπρίου στο 9μελές ομοσπονδιακό συμβούλιο που θα απαρτίζεται από 6 Ελληνοκύπριους και 3 Τουρκοκύπριους.
«Είναι πολύ σημαντικό να υπάρχει μια ομοσπονδιακή δομή και αποτελεσματική συμμετοχή στη διαδικασία λήψης αποφάσεων και αυτό δεν σημαίνει απλή εκπροσώπηση σε σώματα», είπε ο Τουρκοκύπριος ηγέτης, ο οποίος εξέφρασε την άποψη του ότι «στο θέμα αυτό δεν υπάρχει αλληλοκατανόηση, αντίθετα υπάρχει σοβαρή δυσκολία».
Παράλληλα χαρακτήρισε λανθασμένη την ελληνοκυπριακή θέση για κατάργηση των εγγυήσεων λέγοντας ότι «οι Τουρκοκύπριοι έχουν απαιτήσεις λόγω των όσων βίωσαν το 1960 και το 1974» με στόχο, όπως είπε, την «καταστροφή του καθεστώτος των Τουρκοκυπρίων στο Σύνταγμα του 1960».
«Οι εμπειρίες είναι σημαντικές, διότι, λόγω των εμπειριών του παρελθόντος, οι Τούρκοι της Κύπρου θέλουν τις εγγυήσεις της Τουρκίας που μπορούν να αναθεωρηθούν, όταν έρθει η ώρα», είπε ενώ κατηγόρησε την ελληνικη πλευρά ότι έχει ουσιαστικά απορρίψει την «διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία».
Σε ότι αφορά στο εδαφικό, ο κ. Ακιντζί είπε ότι μάλλον θα πραγματοποιηθούν κατά το πρώτο δεκαπενθήμερο του Νοεμβρίου στην Ελβετία και η τουρκοκυπριακή πλευρά εμμένει στις θέσεις της.