Στο έλεος του Εγκέλαδου και των στοιχείων της φύσης 30.000 Ιταλοί - Free Sunday
Στο έλεος του Εγκέλαδου και των στοιχείων της φύσης 30.000 Ιταλοί

Στο έλεος του Εγκέλαδου και των στοιχείων της φύσης 30.000 Ιταλοί

Η ηλεκτροδότηση έχει διακοπεί σε δεκαπέντε χιλιάδες κατοικίες, ενώ στην πόλη Νόρτσια, με αμέτρητες καταρρεύσεις στο ιστορικό κέντρο, υπάρχει πρόβλημα και στο δίκτυο ύδρευσης. Δεν υπάρχει, ωστόσο, κανένας αγνοούμενος και κανένας νεκρός. Στους 20 ανέρχονται οι τραυματίες, κανείς από τους οποίους δεν είναι σε κρίσιμη κατάσταση.

«Δεν θέλουμε να εκτοπίσουμε κανέναν, αλλά απλώς να εγγυηθούμε στους ανθρώπους αυτούς ότι θα μπορέσουν να περάσουν μια ήρεμη νύχτα», δήλωσε Βάσκο Ερράνι, ο οποίος ορίστηκε από την κυβέρνηση Ρέντσι ειδικός επίτροπος για την ανοικοδόμηση, μετά από τον σεισμό της 24ης Αυγούστου στην Αματρίτσε.

Οι περιφέρειες Μάρκε και Ούμπρια, που επλήγησαν σήμερα από τον σεισμό, είναι πολύ πιθανό να ζητήσουν την βοήθεια των κοντινών περιοχών Αμπρούτσο και Εμίλια Ρομάνια, για την φιλοξενία των αστέγων.

Μετά τη μεγάλη δόνηση των 6,6 Ρίχτερ, στις επτά και σαράντα το πρωί, ώρα Ιταλίας, μέχρι τις 19. 40 το βράδυ είχαν καταγραφεί πάνω από διακόσιες μετασεισμικές δονήσεις.

«Να φύγω να πάω πού; Εγώ γεννήθηκα εδώ» δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Φελιτσιάνο Λάνζι, ένας 70χρονος κάτοικος της Νόρτσια, που βρίσκεται σε απόσταση λίγων χιλιομέτρων από το επίκεντρο του σεισμού. Το σπίτι του δεν έχει καταρρεύσει, ωστόσο «είναι πλέον αδύνατο να μείνει κανείς σε αυτό», του εξηγούν οι πυροσβέστες, που έφθασαν σύντομα στην περιοχή μετά τη δόνηση.

Αν και στη Νόρτσια δεν υπάρχουν σοβαρά τραυματίες, η αρχιτεκτονική της κληρονομιά έχει πληγεί σε μεγάλο βαθμό: από τη βασιλική του Αγίου Βενέδικτου, ένα κόσμημα του 19ου αιώνα από το οποίο έχει παραμείνει όρθια μόνο η πρόσοψη, έως τον καθεδρικό ναό της Σάντα Μαρία, που έχει μερικώς καταρρεύσει.

Εν τω μεταξύ, η Ιταλία θα ξαναχτίσει όλα όσα καταστράφηκαν από τους αλλεπάλληλους σεισμούς των τελευταίων δύο μηνών, δεσμεύτηκε ο πρωθυπουργός της χώρας, Ματέο Ρέντσι, μετά και τη σημερινή σεισμική δόνηση των 6,6 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, στην κεντρική Ιταλία.

«Θα ξαναχτίσουμε τα πάντα - τα σπίτια, τις εκκλησίες και τις επιχειρήσεις» δήλωσε ο Ιταλός πρωθυπουργός και διαβεβαίωσε ότι θα κάνει ό,τι χρειαστεί προκειμένου να στηριχθούν οι πληγείσες περιοχές.

Ο χθεσινός σεισμός αποτελεί τον μεγαλύτερο από τις 24 Αυγούστου, όταν είχαν σκοτωθεί σχεδόν 300 άτομα.

Η σεισμική δραστηριότητα στην κεντρική Ιταλία, είναι συνεχής τους τελευταίους μήνες, ενώ την προηγούμενη Τετάρτη, η περιοχή επλήγη διπλά από τον Εγκέλαδο, με ισχυρότερη δόνηση αυτή των 6,1 Ρίχτερ, στο χωριό Βίσο, της περιφέρειας Μάρκε.