Τσαβούσογλου: Η Ε.Ε. πρέπει να διαλέξει την Τουρκία ή τους «εχθρούς» της - Free Sunday
Τσαβούσογλου: Η Ε.Ε. πρέπει να διαλέξει την Τουρκία ή τους «εχθρούς» της

Τσαβούσογλου: Η Ε.Ε. πρέπει να διαλέξει την Τουρκία ή τους «εχθρούς» της

Μιλώντας σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Γερμανό ομόλογό του Φρανκ-Βάλτερ Στάινμαϊερ, ο Τσαβούσογλου τόνισε ότι εκκρεμούν προσφυγές εναντίον 4.500 μελών του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK) στη Γερμανία, όμως μόνο τρεις έχουν εκδοθεί στην Τουρκία.

Ο Τούρκος υπουργός πρόσθεσε ότι εναπόκειται στον λαό της χώρας του να αποφασίσει αν θα ισχύσει και πάλι η θανατική ποινή, μια κίνηση που ενδέχεται να προκαλέσει την αναστολή των ενταξιακών συνομιλιών της Άγκυρας με την ΕΕ.

Στο μεταξύ  Ο Τούρκος πρωθυπουργός Μπιναλί Γιλντιρίμ εκτίμησε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση θα πρέπει να επιλέξει μεταξύ της Τουρκίας και των εχθρών της, προσθέτοντας ότι οι Βρυξέλλες δεν θα πρέπει να περιμένουν από την Άγκυρα να αλλάξει την αντιτρομοκρατική της νομοθεσία.

Ο Τούρκος πρωθυπουργός έκανε τις δηλώσεις αυτές στη διάρκεια ομιλίας του ενώπιον της κοινοβουλευτικής ομάδας του κυβερνώντος κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP), η οποία μεταδόθηκε απευθείας από την τηλεόραση.

Τα σχόλια αυτά του Γιλντιρίμ συμπίπτουν χρονικά με την επίσημη επίσκεψη του Γερμανού υπουργού Εξωτερικών Φρανκ- Βάλτερ Σταϊνμάιερ.

Οι σχέσεις μεταξύ Τουρκίας και των Βρυξελλών είναι τεταμένες μετά την αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος τον Ιουλίο. Οι Ευρωπαίοι ηγέτες ανησυχούν ότι η Άγκυρα εκμεταλλεύεται το αποτυχημένο πραξικόπημα ως πρόφαση για να καταστείλει κάθε μορφής αντιπολίτευση. Από την πλευρά της η Τουρκία έχει εξοργιστεί από την έλλειψη αλληλεγγύης, όπως λέει, μετά το πραξικόπημα.