Καθαιρέθηκε για διαφθορά η πρόεδρος της Νότιας Κορέας - Free Sunday
Καθαιρέθηκε για διαφθορά η πρόεδρος της Νότιας Κορέας

Καθαιρέθηκε για διαφθορά η πρόεδρος της Νότιας Κορέας

Οι βουλευτές υιοθέτησαν απόφαση για tην καθαίρεση της προέδρου της χώρας Παρκ Γκιουν-Χιέ, η οποία είχε εμπλακεί σε σκάνδαλο διαφθοράς, αποφάσισε η Βουλή της Νότιας Κορέας.

Η απόφαση εγκρίθηκε με 234 ψήφους υπέρ και 56 κατά αλλά η Παρκ θα μείνει στην προεδρία μέχρι και έξι μήνες ακόμη μέχρι το Συνταγματικό Δικαστήριο να επικυρώσει την απόφαση της βουλής.

Το περασμένο Σάββατο είχαν οργανωθεί μεγάλες διαδηλώσεις με αίτημα την παραίτησή της, ενώ οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ευρεία υποστήριξη για την καθαίρεσή της.

«Αποδέχομαι με σεβασμό την απόφαση του κοινοβουλίου και του λαού και ελπίζω ειλικρινά να επιλυθεί εντελώς αυτή η σύγχυση», δήλωσε η Παρκ απευθυνόμενη στο υπουργικό της συμβούλιο αφού λίγο νωρίτερα σε τηλεοπτικό της διάγγελμα είχε ζητήσει συγγνώμη από όλους τους Νοτιοκορεάτες που προκάλεσε «ένα τέτοιο εθνικό χάος από αμέλεια».

Η δημοτικότητα της Παρκ έχει πέσει στο 5% μετά τις αποκαλύψεις και την έρευνα που έχει ξεκινήσει η δικαιοσύνη ότι μία προσωπική της φίλη η Τσόι Σουν-Σιλ, χρησιμοποιούσε την επιρροή που ασκούσε στην πρόεδρο για να εκβιάζει μεγάλες επιχειρήσεις, όπως η Samsung, ώστε να καταβάλουν περίπου 70 εκατομμύρια δολάρια σε ιδρύματα από όπου τα χρησιμοποίησε τα χρήματα αυτά για προσωπικό της όφελος.