Ομπάμα προειδοποιεί Τραμπ να μην κάνει μονομερείς αιφνίδιες κινήσεις σε εκρηκτικό περιβάλλον - Free Sunday
Ομπάμα προειδοποιεί Τραμπ να μην κάνει μονομερείς αιφνίδιες κινήσεις σε εκρηκτικό περιβάλλον

Ομπάμα προειδοποιεί Τραμπ να μην κάνει μονομερείς αιφνίδιες κινήσεις σε εκρηκτικό περιβάλλον

"Θέλω να ηρεμήσω λίγο και να μην ακούω τον εαυτό μου να μιλάει τόσο πολύ", είπε ο απερχόμενος πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα κατά την τελευταία του συνέντευξη Τύπου ως πρόεδρος των ΗΠΑ κι ενώ αύριο ορκίζεται ο διάδοχος του.

Ο 55χρονος σήμερα Ομπάμα, 55, είπε ότι θέλει να γράψει ένα βιβλίο φέτος και να ασχοληθεί με την οικογένειά του και επανέλαβε πόσο εκτιμά το παράδειγμα του προκατόχου του, ρεπουμπλικανού Τζορτζ Μπους, ο οποίος αρνείται συστηματικά να εκφέρει δημόσια γνώμη για τις απόψεις του από τότε που έφυγε από τον Λευκό Οίκο.

Πάντως ο απερχόμενος πρόεδρος διευκρίνισε ότι σε θέματα όπου πιστεύει ότι βασικές αξίες κινδυνεύουν, όπως τα εμπόδια πρόσβασης των ψηφοφόρων στις κάλπες, θεσμικές προσπάθειες να καταπνιγεί η έκφραση αντίθετης γνώμης ή ο τύπος και κάθε προσπάθεια να απελαθούν παράτυποι μετανάστες τους οποίους έφεραν οι οικογένειές τους στην Αμερική ως παιδιά, δεν θα διστάσει να εκφέρει γνώμη.

Ο κ.Ομπάμα εξέφρασε την ελπίδα ότι  η απόφαση του να μειώσει την ποινή κάθειρξης 35 ετών που είχε επιβληθεί στην Τσέλσι Μάνινγκ σε 7 χρόνια φυλάκισης δεν θα σηματοδοτήσει μια επιείκεια σε δράστες διαρροής μυστικών πληροφοριών της αμερικανικής κυβέρνησης.

Στη συνέντευξη ο κ.Ομπάμα δήλωσε είναι προς το συμφέρον της χώρας του και ολόκληρου του κόσμου οι ΗΠΑ και η Ρωσία να διατηρούν μια εποικοδομητική σχέση, αλλά η στροφή της Ρωσίας σε ένα «πνεύμα ανταγωνισμού» όταν επανέξελέγη ο Πούτιν στην προεδρία το 2012, όπως τόνισε, το καθιστά αυτό δύσκολο.

«Αυτή ήταν η προσέγγιση μου (σε αυτό το θέμα) καθ' όλη την διάρκεια της προεδρίας μου, όπου συνέκλιναν τα συμφέροντα μας, συνεργαστήκαμε, είναι προς το συμφέρον των ΗΠΑ και όλου του κόσμου να έχουμε μια εποικοδομητική σχέση με την Ρωσία».είπε ο απερχόμενος πρόεδρος.

Ο κ.Ομπάμα εξέφρασε την έντονη ανησυχία του για τις φθίνουσες προοπτικές επίτευξης της λύσης δύο κρατών όσον αφορά τη διένεξη μεταξύ Ισραηλινών και Παλαιστινίων εξαιτίας της εντεινόμενης εποικιστικής δραστηριότητας του Ισραήλ στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη.

Αναφερόμενος στην εξαγγελία του διαδόχου του στην προεδρία των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, να μεταφέρει την πρεσβεία των ΗΠΑ στην Ιερουσαλήμ, έκανε λόγο μια τέτοια ενέργεια «εξαιρετικά αμφιλεγόμενη», προειδοποιώντας τον εκλεγμένο πρόεδρο ενάντια σε «μονομερείς αιφνίδιες κινήσεις» σε ένα «εκρηκτικό περιβάλλον».