Ο Ομπάμα απειλεί με αντίποινα τη Ρωσία για παράνομη ανάμειξη στις αμερικανικές εκλογές - Free Sunday
Ο Ομπάμα απειλεί με αντίποινα τη Ρωσία για παράνομη ανάμειξη στις αμερικανικές εκλογές

Ο Ομπάμα απειλεί με αντίποινα τη Ρωσία για παράνομη ανάμειξη στις αμερικανικές εκλογές

Στον πρόεδρο της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν προσωπικά, αποδίδει ο Λευκός Οίκος τις κυβερνοεπιθέσεις κατά τη διάρκεια των αμερικανικών προεδρικών εκλογών με τον απερχόμενο πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα να προειδοποιεί ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες θα λάβουν μέτρα αντιποίνων για τις ενέργειες αυτές.

«Είναι σαφές ότι εάν μία ξένη κυβέρνηση, όποια και αν είναι αυτή, προσπαθεί να πλήξει την ακεραιότητα των εκλογών μας, τότε θα πρέπει να αντιδράσουμε», δήλωσε ο πρόεδρος Ομπάμα σε συνέντευξη του που μεταδοθεί σήμερα από το ραδιοφωνικό δίκτυο NPR (National Public Radio).

Δεν αποκλείεται να δώσει περισσότερες διευκρινίσεις κατά τη συνέντευξη Τύπου που θα δώσει απόψε στις 21.15 ώρα Ελλάδος πριν αναχωρήσει για τις διακοπές του στη Χαβάη και στην οποία αναμένεται ότι θα δεχθεί ερωτήσεις για την επιχείρηση κυβερνοπειρατείας που είναι πιθανόν να επηρέασε το αποτέλεσμα των εκλογών.

Αναφορικά με τα αντίποινα, στα αποσπάσματα από τη συνέντευξη στο NPR που έδωσε στη δημοσιότητα ο Λευκός Οίκος, ο κ.Ομπάμα λέει ότι «ορισμένες από αυτές τις πράξεις αντιποίνων θα είναι σαφείς και δημόσιες, ενώ άλλες ίσως να μην είναι έτσι».

Ενας από τους προεδρικούς συμβούλους, ο Μπεν Ρόουντς μιλώντας στο δίκτυο MSNBC, εξέφρασε την πεποίθηση του ότι «γεγονότα με τόσο σημαντικές επιπτώσεις συμβαίνουν στους κόλπους της ρωσικής κυβέρνησης χωρίς να το γνωρίζει ο Βλαντίμιρ Πούτιν, εν τέλει, ο Βλαντίμιρ Πούτιν είναι υπεύθυνος για τις πράξεις της ρωσικής κυβέρνησης».

Στο ίδιο κλίμα κινήθηκε και ο Ανταμ Σιφ, μέλος της επιτροπής Πληροφοριών της Βουλής των Αντιπροσώπων, ο οποίος είπε ότι στη Ρωσία , «δεν υπάρχει παρά ένα κέντρο λήψης αποφάσεων, ο Πούτιν» ενώ ο πρώην αρχηγός της CIA Μίακλ Χέιντεν, είπε ότι ο Ντόναλντ Τραμπ είναι «η μοναδική προσωπικότητα των ΗΠΑ που δεν έχει ακόμη παραδεχθεί ότι οι Ρώσοι πραγματοποίησαν μία μεγάλη παράνομη εκστρατεία επιρροής κατά των Ηνωμένων Πολιτειών».

Από την πλευρά της η Μόσχα χαρακτήρισε τις κατηγορίες «παραλογισμούς», ενώ ο Ντόναλντ Τραμπ απέδωσε τις επιθέσεις του Λευκού Οίκου κατά της Ρωσίας σε κομματικούς λόγους και κυρίως στην ήττα της υποψήφιας των Δημοκρατικών. 
«Εάν η Ρωσία, ή οποιαδήποτε άλλη χώρα, έκανε πειρατεία, για ποιον λόγο ο Λευκός Οίκος περίμενε τόσο πολύ για να αντιδράσει; Γιατί δεν διαμαρτυρήθηκαν παρά μετά την ήττα της Χίλαρι;», έγραψε στο Twitter, ο Τραμπ, ο οποίος αναλαμβάνει καθήκοντα στις 21 Ιανουαρίου.

Η πρώτη καταγγελία για ρωσική ανάμειξη στις εκλογές έγινε στις αρχές του Οκτωβρίου, η κυβέρνηση Ομπάμα κατηγόρησε τη Ρωσία ότι πραγματοποίησε επιχειρήσεις πειρατείας κατά αμερικανικών πολιτικών οργανισμών -για την ακρίβεια κατά του Δημοκρατικού Κόμματος και του επιτελείου της Χίλαρι Κλίντον- με στόχο τον επηρεασμό της αμερικανικής εκλογικής διαδικασίας. Τότε, στελέχη των αμερικανικών υπηρεσιών Πληροφοριών είχαν πει ότι «μόνο υψηλόβαθμοι ρώσοι αξιωματούχοι» θα μπορούσαν να έχουν εγκρίνει αυτές τις δραστηριότητες. Έκθεση της CIA που διέρρευσε στον Τύπο, μετά τις εκλογές κατηγορούσε τη ρωσική ηγεσία ότι ενήργησε για να επιτύχει την εκλογή του Τραμπ έναντι της Χίλαρι Κλίντον.