Ο ταπεινός πασατέμπος - Free Sunday
Ο ταπεινός πασατέμπος

Ο ταπεινός πασατέμπος

Ένα από τα πιο δημοφιλή σνακ της ανοιξιάτικης απογευματινής βόλτας στο πάρκο ή στην πλατεία της γειτονιάς είναι αναμφισβήτητα ο πασατέμπος. Λίγες δεκαετίες πριν, που ο κόσμος ήξερε να περνάει καλά και να διασκεδάζει με λιγότερα αγαθά, με ένα σακουλάκι πασατέμπο και μια λεμονάδα κάναμε παρέα, πηγαίναμε σινεμά και κουβεντιάζαμε ώρες ατελείωτες. Ευεξία και υγεία για τον νου, το σώμα και την κοινωνία.

Ο ταπεινός πασατέμπος, παρατσούκλι του κολοκυθόσπορου, τρώγεται συνήθως ψημένος και ελαφρώς αλατισμένος. Η γεύση του είναι πικάντικη και βουτυρώδης. Είναι εξαιρετικά θρεπτικός λόγω της μεγάλης του περιεκτικότητας σε καλά και υγιεινά πολυακόρεστα φυτικά λίπη.

Η πιο διαδεδομένη του ποικιλία στην Ελλάδα είναι η «Lady’s nails» με λεπτό φλοιό και μακρόστενο σώμα, που είναι οι σπόροι της κολοκύθας Cucurbita pepo.

Η θρεπτική αξία των αποφλοιωμένων σπόρων είναι εξαιρετική, καθώς περιέχουν 560 kcal / 100 g.Περιέχουν αρκετή ποσότητα πρωτεϊνών, περίπου 30 g / 100 g, καθώς και μετάλλων, όπως σίδηρο, μαγνήσιο, φώσφορο, μαγγάνιο, χαλκό, ψευδάργυρο και σελήνιο.

Οι κολοκυθόσποροι είναι εξαιρετικά πλούσιοι σε βιταμίνη E, ιδιαιτέρως γνωστή για την αντιοξειδωτική της δράση. Εκτός της Ε, περιέχουν, σε γενναίες ποσότητες, φολικό οξύ, παντοθενικό οξύ, νιασίνη, πυριδοξίνη, ριβοφλαβίνη και θειαμίνη. Έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε κάλιο, καθώς και στα φυτοθρεπτικά β-καροτίνη, β-κρυπτοξανθίνη, λουτεΐνη και ζεαξανθίνη. Ο πασατέμπος και οι κολοκυθόσποροι πολλών άλλων ποικιλιών παρουσιάζουν εξαιρετικά ωφέλιμη δράση στην προστασία της υγείας μας, καθώς περιέχουν πολλές άλλες αντιοξειδωτικές ουσίες, όπως τερπενοειδή, σιγμαστερόλη, σιτοστερόλη και μια μεγάλη ομάδα ουσιών με την επιστημονική ονομασία κουρκουβιτακίνες.

Η υψηλή περιεκτικότητα των κολοκυθόσπορων στο σύνολο των παραπάνω ουσιών ώθησε στη διερεύνηση της πιθανής θεραπευτικής τους δράσης. Παλαιότερα στις ΗΠΑ οι κολοκυθόσποροι χρησιμοποιήθηκαν ως αντιπαρασιτικό και ανθελμινικό φάρμακο.

Από τους κολοκυθόσπορους εξάγεται μια μορφή ελαίου η οποία είναι εύγευστη και μπορεί να χρησιμοποιηθεί στη μαγειρική και στις σαλάτες. Είναι ένα λάδι κατά 80% πολυακόρεστο, με μεγάλη περιεκτικότητα σε ολεϊκό και σε λινολεϊκό οξύ, πολύ ωφέλιμο για την καλή κυκλοφορία του αίματος και την καλή λειτουργία της καρδιάς.

Η κατανάλωση κολοκυθόσπορων και κολοκυθελαίου βοηθάει στην καλή λειτουργία του ουροποιητικού συστήματος, ειδικά στους άνδρες, όπως επίσης συμβάλλει στην προστασία από τη δημιουργία λίθων στην ουροδόχο κύστη, ειδικά αν συνδυαστεί με ταυτόχρονη κατανάλωση εκχυλίσματος καρπών σόγιας. Τα φυτοοιστρογόνα που περιέχουν μπορούν να συμβάλουν στη μείωση της τριχόπτωσης σε άνδρες και γυναίκες και να μειώσουν τις αρνητικές επιπτώσεις της κλιμακτηρίου στις γυναίκες. Στους άνδρες, αντίστοιχα, μπορούν να λειτουργήσουν βοηθητικά στην πρόληψη της υπερπλασίας του προστάτη.

Οι κολοκυθόσποροι έχουν ισχυρές αντιφλεγμονώδεις δράσεις και ενισχύουν τη λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος, ειδικά σε συνδυασμό με τον λιναρόσπορο και το σουσάμι. Ο συνδυασμός κολοκυθόσπορου και λιναρόσπορου βοηθάει στην καλή ρύθμιση του σακχάρου του αίματος και έχει θετική επίδραση στα ένζυμα του πλάσματος.

Το κολοκυθέλαιο μπορεί να βοηθήσει με τοπική επάλειψη στην ταχύτερη επούλωση ενός τραύματος, καθώς προάγει την αναδημιουργία των ινών του κολλαγόνου, ενώ παράλληλα έχει και αντιμικροβιακή δράση. Η έρευνα μας δίνει επίσης καλές ενδείξεις για πιθανή προληπτική αντικαρκινική δράση των κολοκυθόσπορων και του κολοκυθελαίου.

Ο κολοκυθόσπορος έχει πολύτιμες για την υγεία δράσεις και καλό είναι να καταναλώνεται σε λογικές ποσότητες και κατά προτίμηση αποφλοιωμένος και ανάλατος. Μπορεί να προστεθεί σε σαλάτες, μπισκότα, μπάρες δημητριακών και όπου αλλού ταιριάζει γευστικά. Το κολοκυθέλαιο μπορεί να προστεθεί ώμο μαζί με το ελαιόλαδο στη σαλάτα μας σε μικρή ποσότητα, ένα κουταλάκι του γλυκού είναι αρκετό.

Την επόμενη φορά που θα πάτε βόλτα και σινεμαδάκι, πάρτε μαζί σας ένα σακουλάκι πασατέμπο για την ώρα του διαλείμματος, ο ταπεινός πασατέμπος ωφελεί την υγεία.