Οι κήποι της Αθήνας - Free Sunday
Οι κήποι της Αθήνας

Οι κήποι της Αθήνας

Μπορεί να μην έχουμε Central Park ή Hyde Park και το αστικό πράσινο να εξακολουθεί να είναι υποβιβασμένο στις προτεραιότητες και στην πραγματικότητα του ωστόσο η Αθήνα εξακολουθεί να έχει κάποιες οάσεις δροσιάς.

Εθνικός Κήπος

vasilikos kipos min

Το εμβληματικό τοπόσημο της Αθήνας. Ο πάλαι ποτέ «Βασιλικός Κήπος», έμπνευση της Αμαλίας και δημιουργία του Γερμανού κηπουρού της, Friedrich Schmidt, εκτείνεται σε 155 στρέμματα –ή 285, αν προσθέσουμε και τα στρέμματα του Κήπου του Ζαππείου, με τον οποίο επικοινωνεί– και φιλοξενεί έναν μίνι ζωολογικό κήπο, παιδική χαρά, δύο λιμνούλες, και το café. Μονοπάτια που περνούν κάτω από θεόρατους κορμούς δέντρων και πλάι σε καταπράσινα ξέφωτα θα σας κάνουν να εκπλαγείτε πως όλο αυτό το σκηνικό βρίσκεται δέκα λεπτά από το Σύνταγμα.

Διομήδειος Βοτανικός Κήπος

Ιερά Οδός 403, Χαϊδάρι

χαιδαρι min

Είναι ο μεγαλύτερος βοτανικός κήπος στην Ανατολική Ευρώπη, έχει υπέροχες καταπράσινες διαδρομές, σπάνια λουλούδια και φυτά, ιστορικό τμήμα που φιλοξενεί μεταξύ άλλων εντυπωσιακών τον νάρθηκα, ή Ferula communis, μέσα στον οποίο η μυθολογία λέει ότι ο Προμηθέας έκρυψε τη φωτιά για να τη μεταφέρει στους ανθρώπους. Ο Κήπος εκτείνεται από το Δρομοκαΐτειο Θεραπευτήριο, μέχρι τη Μονή Δαφνίου και τα τουριστικά περίπτερα του Δήμου Χαϊδαρίου (πρώην ΕΟΤ). Διακόπτεται από τον δρόμο Σχιστού - Κορυδαλλού ο οποίος τον χωρίζει σε ένα μικρότερο, το ανατολικό τμήμα, και σε ένα πολύ μεγαλύτερο, το δυτικό. Η καλλιεργημένη και επισκέψιμη περιοχή του Κήπου βρίσκεται στο δυτικό τμήμα. Στις δύο λίμνες του τμήματος αυτού αναπτύσσονται πανέμορφα γιγάντια νούφαρα (Nelumbo nucifera & Nelumbo lutea.  Τα φυτά που καλλιεργούνται επισημαίνονται με ενημερωτικές πινακίδες, ενώ στη Φυτοθήκη (Herbarium) του Κήπου διατηρούνται περίπου 19. 000 αποξηραμένα δείγματα φυτών. Επίσης, η Τράπεζα Γενετικού Υλικού περιλαμβάνει σπέρματα 800 περίπου ειδών τα οποία είναι, κατά ένα ποσοστό, διαθέσιμα για ανταλλαγή με άλλους Βοτανικούς Κήπους. Ο Βοτανικός Κήπος έχει χαρακτηριστεί ως καταφύγιο άγριας ζωής και εδώ θα δει κανείς αλεπούδες, λαγούς, κουνάβια, πέρδικες, γκιώνηδες, κουκουβάγιες, χελώνες, βατράχους αλλά και αρκετά είδη ψαριών του γλυκού νερού, έντομα κ. ά.

Κήπος της Γαλλικής Σχολής

γαλλικη min

Διδότου 6, Κολωνάκι

Στην οδό Διδότου 6 βρίσκεται η Γαλλική Αρχαιολογική Σχολή Αθηνών. Αν δεν γνωρίζετε την ύπαρξή της, μπορεί να προσπεράσετε τον ψηλό μαντρότοιχο χωρίς να υποψιαστείτε ότι από πίσω κρύβεται ένας θαυμάσιος κήπος μαζί με το νεοκλασικό συγκρότημα της Σχολής. Βρίσκεται νοτίως του Γαλλικού Ινστιτούτου της οδού Σίνα και οι κήποι απλώνονται για να καλύψουν ένα ολόκληρο τετράγωνο προς την Πρασσά και την Οκταβίου Μερλιέ. Μια μικρή Γαλλία σε μια όμορφη περιοχή της κεντρικής Αθήνας. Αν εισέλθετε στον κήπο, με τις ευκαιρίες που δίνουν τώρα από κοινού το Γαλλικό Ινστιτούτο και η Γαλλική Σχολή, θα έχετε την εντύπωση ότι βρίσκεστε μακριά από την Αθήνα. Χαλικόστρωτα μονοπάτια ανάμεσα σε φοίνικες, πεύκα και κυπαρίσσια σχηματίζουν διαδρομές μέσα σε κήπους που συνταιριάζουν τη γαλλική αισθητική με το αττικό πνεύμα. Υπάρχει μοναδικότητα. Στο βάθος του κήπου της Γαλλικής Αρχαιολογικής Σχολής, στη μεσοτοιχία με το Γαλλικό Ινστιτούτο και εκεί όπου παλιά ήταν το τένις, έχει ήδη αρχίσει το Θερινό Φεστιβάλ Γαλλικού Κινηματογράφου (με ελληνικούς υπότιτλους). https://www.efa.gr/index.php/fr/

Κήπος του Μεγάρου Μουσικής

 

μεγαρο min

Μεγάλος και καταπράσινος, ο κήπος του Μεγάρου Μουσικής είναι ανοιχτός καθημερινά από τις 10.00 το πρωί μέχρι τη δύση του ηλίου, ενώ τα βράδια φιλοξενεί συναυλίες. http://www.megaron.gr

Άμα Λάχει στης Νεφέλης

Καλλιδρομίου 69, Εξάρχεια 

ama laxei min

Δεν είναι ακριβώς κήπος αλλά δεν είναι και μια τυπική αυλή. Σε ένα πανέμορφο νεοκλασικό στην Καλλιδρομίου, εκεί που στεγαζόταν μέχρι τα τέλη του ‘70 το γραφικό δημοτικό σχολείο των Εξαρχείων το αγαπημένο στέκι λειτουργεί από τις 11.00 π.μ με ένα πληθωρικό μενού που καλύπτει όλες τις ώρες και γούστα. Δέντρα, αναρριχητικά φυτά και μια πάντα (!) ανθισμένη βουκαμβίλια λειτουργούν σαν καταφύγιο την ίδια στιγμή που οι διακριτικοί στον ήχο και την όψη ανεμιστήρες οροφής δεν επιτρέπουν στην αστική κάψα να σας θυμίσει πως βρίσκεστε στο κέντρο της Αθήνας.

https://www.facebook.com/amalaxeiresto/

τηλ. 210 3845978.