Πώς θα αυξήσετε την αίσθηση ευτυχίας εν μέσω lockdown - Free Sunday
Πώς θα αυξήσετε την αίσθηση ευτυχίας εν μέσω lockdown

Πώς θα αυξήσετε την αίσθηση ευτυχίας εν μέσω lockdown

Από τα μέσα του 2020 οι επιστήμονες κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου αναφορικά με τις επιπτώσεις της πανδημίας και του lockdown στην ψυχική υγεία των ανθρώπων. Η δραστική αλλαγή στην καθημερινότητα, η συνεχής αγωνία για την εξέλιξη της νόσου και η βίαιη καταπίεση της εξωστρέφειας είχαν ως αποτέλεσμα την εμφάνιση συναισθημάτων θλίψης, θυμού, απογοήτευσης, έλλειψης σκοπού και σε πολλές περιπτώσεις ακόμα και την εμφάνιση ψυχικής νόσου.

Κατάθλιψη και πανδημία

Σε πρόσφατη έρευνα που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό «Plos one» ο Covid-19 χαρακτηρίζεται ως η μεγαλύτερη πανδημία της σύγχρονης ιστορίας. Αντικείμενο της εν λόγω έρευνας ήταν οι επιπτώσεις της πανδημίας και των κυβερνητικών μέτρων (lockdown) στην ψυχική υγεία των ανθρώπων. Η έρευνα αξιολόγησε 10.000 ανθρώπους άνω των 18 ετών από 78 χώρες και τα αποτελέσματά της ήταν μάλλον αναμενόμενα.

Οι περισσότεροι άνθρωποι δήλωσαν ότι βιώνουν έντονο στρες σε όλη τη διάρκεια της πανδημίας και του lockdown, 11% διαγνώστηκαν με αγχώδη διαταραχή, 25% δήλωσαν πως τα πράγματα που κάνουν εν μέσω lockdown δεν τους δίνουν κίνητρο, ενώ ένα 33% δήλωσε ότι μέσα στην ημέρα βαριέται. Ένα ποσοστό της τάξης του 50% επισήμανε ότι σπαταλά μέσα στην ημέρα πολύ χρόνο χωρίς να κάνει κάποια ουσιαστική δραστηριότητα, ενώ πάνω από 10% των ερωτηθέντων ανέφεραν πως αντιμετωπίζουν συμπτώματα κατάθλιψης.

Οι συνέπειες της πανδημίας στην ψυχική υγεία των ανθρώπων είναι εμφανείς και τους επηρεάζουν όλους. Τα κλειστά σχολεία, τα κλειστά εστιατόρια, η μείωση των κοινωνικών επαφών, η κατάργηση των ταξιδιών για τουριστικούς λόγους και το συνεχές άγχος για την επόμενη μέρα οδηγούν σε μια μόνιμη αίσθηση αναμονής και ανασφάλειας, ενώ η βίωση θετικών συναισθημάτων, που βασίζεται εν πολλοίς στην κοινωνικότητα των ανθρώπων, καθίσταται σχεδόν αδύνατη.

Η συνειδητή ώθηση του εαυτού να εμπλακεί σε δραστηριότητες και να δημιουργήσει ένα πλαίσιο βελτίωσης της ψυχικής του υγείας δεν είναι αδύνατη όμως. Υπάρχουν πράγματα που μπορούμε όλοι να κάνουμε προκειμένου να διαχειριστούμε τη νέα δυστοπική πραγματικότητα και να παραμείνουμε ψυχικά ανθεκτικοί.

prokopiou

Διατροφή

Σύμφωνα με άρθρο της διατροφολόγου Μέιμπλ Μπλέιντς που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό «Emerald Insight», μπορούμε να ενισχύσουμε κάποιους νευροδιαβιβαστές στον εγκέφαλο, υπεύθυνους για την καλή διάθεση και την ευτυχία. Η κατανάλωση υγρών οδηγεί σε πνευματική διαύγεια, η κατανάλωση τροφών πλούσιων σε ωμέγα-3 ενισχύει την καλή διάθεση, η μαύρη σοκολάτα αυξάνει τα επίπεδα σεροτονίνης του βασικού εξισορροπητή διάθεσης στον ανθρώπινο εγκέφαλο – έχει χαρακτηριστεί και «ορμόνη της ευτυχίας». Η βιταμίνη D επίσης έχει εξαιρετικά αποτελέσματα στην ενίσχυση της σεροτονίνης, ενώ η κατανάλωση μικρής ποσότητας κόκκινου κρασιού ενισχύει τη διάχυση ντοπαμίνης και σεροτονίνης στον ανθρώπινο εγκέφαλο, με αποτέλεσμα την ευχάριστη διάθεση. Η υπερκατανάλωση αλκοόλ, ωστόσο, επιφέρει τα ακριβώς αντίθετα αποτελέσματα, οπότε θέλει προσοχή.

Διαλογισμός

Στην έρευνα του «Plos one» το 33% των ερωτηθέντων δήλωσε πως βαριέται μέσα στο σπίτι, ενώ ένα 50% πως σπαταλά πολύ χρόνο άσκοπα. Τι θα γινόταν αν οι άνθρωποι που νιώθουν ότι σπαταλούν άσκοπα τον χρόνο τους έκαναν για 10-20 λεπτά την ημέρα διαλογισμό; Το πιο πιθανό είναι πως μακροπρόθεσμα θα έφτιαχνε η διάθεσή τους και σίγουρα δεν θα βίωναν αισθήματα βαρεμάρας και έλλειψης κινήτρου. Οι ευεργετικές συνέπειες του διαλογισμού είναι δεδομένες. Μέσα από έρευνες έχει αποδειχθεί ότι ο διαλογισμός μειώνει τα επίπεδα άγχους, αυξάνει την καλή διάθεση, ενισχύει τη γνωστική μας ικανότητα και τη μνήμη και έχει εν γένει θεραπευτικές ιδιότητες όσον αφορά την ψυχική υγεία. Υπάρχουν πολλά βίντεο στο YouTube με καθοδηγούμενους διαλογισμούς για όποιον επιθυμεί να βιώσει ένα αίσθημα χαλάρωσης, ηρεμίας, και να κάνει μια «επανεκκίνηση» στο μυαλό του.

Δραστηριότητες

Γυμναστική στο σπίτι, περπάτημα, τρέξιμο, ενισχύουν τους υπεύθυνους για την καλή διάθεση νευροδιαβιβαστές στον εγκέφαλο. Δεν χρειάζεται να τρέξει κάποιος μαραθώνιο για να θεωρηθεί ότι γυμνάστηκε, σίγουρα όμως χρειάζεται να κινηθεί, να βγει από το σπίτι, να περπατήσει, να κάνει ποδήλατο. H άθληση ενισχύει τις ενδορφίνες στον εγκέφαλο, νευροδιαβιβαστές που βοηθούν στην ανακούφιση από τον πόνο και το άγχος. Η έκφραση «runner’s high» (η ανεβασμένη διάθεση του δρομέα) προέρχεται από τις ευεργετικές ιδιότητες των ενδορφινών ως προς τη διάθεση. Η φυσική δραστηριότητα ενισχύει επίσης τα επίπεδα σεροτονίνης και νορεπινεφρίνης, που βοηθούν στην εξισορρόπηση της διάθεσης και στη βίωση συναισθημάτων πληρότητας.

Σχετίζεσθαι

Οι καλές σχέσεις με τους συνανθρώπους, είτε είναι φίλοι είτε οικογένεια, αποτελούν βασικό παράγοντα ευημερίας. Όσο δύσκολη κι αν είναι η επαφή λόγω lockdown και κλειστών χώρων διασκέδασης, μια τηλεφωνική συνομιλία, μια ασφαλής βόλτα στο πάρκο με κάποιον που αγαπάμε ή νιώθουμε οικειότητα φτιάχνει τη διάθεση, δημιουργεί αίσθημα δέσμευσης και σκοπού, ενώ ταυτόχρονα διαμορφώνει για την ψυχική υγεία ένα σημαντικό κεφάλαιο, το οποίο έχει ως αποτέλεσμα την ενίσχυση της ανθεκτικότητας του ανθρώπου. Σε εκατοντάδες έρευνες που έχουν πραγματοποιηθεί τα τελευταία χρόνια είναι αδιαμφισβήτητη η ευτυχία που νιώθουν οι άνθρωποι που έχουν εξωστρεφές προφίλ, που δεσμεύονται εύκολα με άλλους ανθρώπους και μοιράζονται τις εμπειρίες τους.

Διαδικτυακά επιτεύγματα

Ένα μεγάλο ποσοστό ανθρώπων εν μέσω lockdown γράφτηκε σε πανεπιστήμια και διάφορους εκπαιδευτικούς οργανισμούς, προκειμένου να ενισχύσει τις δεξιότητές του και να μάθει κάτι καινούργιο. Η τηλεκπαίδευση, σε συνδυασμό με την τηλεργασία, έχει σχεδόν εκμηδενίσει τον χρόνο που σπαταλιέται κατά τη μετακίνηση στην πόλη. Τον τελευταίο χρόνο αυξήθηκαν σημαντικά οι συμμετοχές σε διαδικτυακά σεμινάρια, πιστοποιήσεις, μεταπτυχιακά προγράμματα, καθώς αρκετοί άνθρωποι θεώρησαν σώφρον να εκμεταλλευτούν τα καλά της τηλεκπαίδευσης. Η εκμάθηση ενός νέου επιστημονικού πεδίου και γενικά η πρόσληψη νέων γνώσεων ενισχύει την αυτοπεποίθηση και την αυτοεκτίμηση του ανθρώπου, αρετές οι οποίες δίνουν σημαντική ώθηση στην ευτυχία. Το αίσθημα υπερηφάνειας που νιώθει κάποιος ο οποίος κατόρθωσε να ολοκληρώσει μια μικρή ή μεγάλη πορεία με σκοπό τη γνώση αναδιαμορφώνει την αφηγηματική του ταυτότητα, εξελίσσοντας την πορεία του προς την ευημερία. Μια ματιά στο coursera.org ή στα διαδικτυακά προγράμματα διά βίου μάθησης όλων των ελληνικών πανεπιστημίων, δημόσιων και ιδιωτικών, θα σας αφυπνίσει και θα σας αποδείξει το ανεξάντλητο της γνώσης.

Εύρεση σκοπού

Η προσπάθεια να θέτουμε έναν μικρό στόχο καθημερινά και σταδιακά να ανακαλύψουμε έναν απώτερο σκοπό για το μέλλον νοηματοδοτεί την καθημερινότητα και τη ζωή μας εν γένει. Είτε πρόκειται για την ολοκλήρωση εκκρεμοτήτων της εργασίας, είτε για λίγο διάβασμα ή γυμναστική, οι μικροί στόχοι που θέτουμε έχουν μεγάλη σημασία για την κινητοποίηση και την ενίσχυση του κινήτρου. Ένας μακροπρόθεσμος στόχος που προκύπτει από τη συνολική μας πορεία έχει επίσης τεράστια σημασία, καθώς μας κρατά δεσμευμένους σε ένα συγκεκριμένο όραμα. Αυτό μπορεί να είναι η επαγγελματική μας καταξίωση, η δημιουργία οικογένειας, είτε να αφορά κάποιον σπουδαίο ακαδημαϊκό στόχο. Εκμεταλλευτείτε το υπόλοιπο του lockdown και το Πάσχα που έρχεται και διαβάστε το βιβλίο «Το νόημα της ζωής» του Βίκτορ Φρανκλ. Ο ψυχίατρος, ψυχαναλυτής και ιδρυτής της Σχολής Λογοθεραπείας της Βιέννης θα σας πείσει για την άρρηκτη σύνδεση σκοπού και ευτυχίας.