Θωμάς Κινδύνης: "Τα παιδιά έχουν καλύτερη προσλαμβάνουσα της φύσης" - Free Sunday
Θωμάς Κινδύνης: "Τα παιδιά έχουν καλύτερη προσλαμβάνουσα της φύσης"

Θωμάς Κινδύνης: "Τα παιδιά έχουν καλύτερη προσλαμβάνουσα της φύσης"

Ο ηθοποιός, μουσικοδιδάσκαλος και ιδρυτής του θεάτρου Μορφές Έκφρασης Θωμάς Κονδύνης μας μιλάει για το 5ο Καλοκαιρινό Καλλιτεχνικό Camp των Μορφών Έκφρασης για παιδιά 5 έως 14 ετών, στον υπέροχο Βοτανικό Κήπο Διομήδους στο Χαϊδάρι, από τις 18 Ιουνίου έως τις 13 Ιουλίου.

Περιγράψτε μας με λίγα λόγια το καλλιτεχνικό Camp από τις Μορφές Έκφρασης.

Είναι ένα άκρως καλλιτεχνικό camp που εδώ και 5 χρόνια λειτουργεί με επιτυχία από τις Μορφές Έκφρασης.

Πως προέκυψε η έμπνευση για τη δημιουργία του;

Εδώ και 15 χρόνια η ασχολία μας και η περισσή μας φροντίδα είναι προς το παιδί. Μέσα στις Μορφές Έκφρασης λειτουργούν τμήματα και φέτος το χειμώνα για πρώτη φορά και στο Βοτανικό Κήπο Διομήδους, που φροντίζουν τα παιδιά να αναπτύξουν τη φαντασία τους με το θεατρικό παιχνίδι, τη μουσική και το χορό. Χρησιμοποιούμε τις Τέχνες για να μυήσουμε τα παιδιά σε θέματα επικοινωνίας, με ποιόν τρόπο να  μελετάνε, να έχουνε ηθικές αξίες, να γνωρίζουν τι σημαίνει λογική, τι σημαίνει συναίσθημα και πώς να το διαχειριστούν. Τέλος μέσα από τις ως άνω Τέχνες προσπαθούμε να επιλέξουμε τρόπους που οδηγούν σε μονοπάτια προς την ευτυχία.

Γιατί επιλέχτηκε ο Βοτανικός Κήπος Διομήδους στο Χαϊδάρι;

Τα τρία τελευταία χρόνια ανακαλύψαμε αυτόν τον υπέροχο κήπο που οι υπεύθυνοι του Βοτανικού, με περισσή φροντίδα τον έχουν φτιάξει για να είναι ένας παράδεισος επί της γης. Έτσι θέλαμε όλες μας τις δραστηριότητες που συνάδουν με τη φύση να τις κάνουμε εκεί,  ώστε τα παιδιά της πόλης μας να μυηθούν και να εξοικειωθούν μ’ αυτή την ομορφιά.

Τι περιλαμβάνει το πρόγραμμα;

Το πρόγραμμά μας αποτελείται απ’ αυτό που με δύο λόγια θα λέγαμε “Πολιτισμός” και “Περιβάλλον”. Πιο συγκεκριμένα τα παιδιά καθημερινά από τις 8:00 έως τις 16:00 θα διδαχθούν τις Τέχνες του Θεάτρου, της Μουσικής και της Κίνησης καθώς και πως συνδυάζονται αυτές οι Τέχνες με την φυσική ομορφιά του περιβάλλοντος χώρου. Με το παιχνίδι κυρίαρχο σ’ όλες τις δράσεις μας θα μάθουν τα παιδιά να ζωγραφίζουν, να κατασκευάζουν μικρά και ποικίλα όργανα, να χορεύουν, να παίζουν μουσική με διάφορα όργανα του μουσικοκινητικού συστήματος C. ORFF. Επίσης, επισκεπτόμαστε διάφορες τοποθεσίες μέσα στον Κήπο, όπου ειδικοί μας μαθαίνουν τα φυτά και τα πουλιά του κήπου. Μυούμε τα παιδιά στην επικοινωνία και στις βασικές αρχές και αξίες που οι άνθρωποι να μπορούν να συμφωνήσουν και να δημιουργήσουν

Η φύση σε ποιο βαθμό επιδρά στην ανθρώπινη ψυχοσύνθεση και ειδικά των παιδιών;

Εμείς οι άνθρωποι είμαστε ένα μέρος μας φύση, αλλά και το ουσιαστικό μας μέρος είμαστε εμείς που ελέγχουμε και φέρνουμε αποτελέσματα στη φύση. Άρα αλληλεπιδρούμε και όταν αυτή η αλληλεπίδραση έχει ισορροπία τότε υπάρχει τεράστιο όφελος εκατέρωθεν. Τα παιδιά μας, πιο αγνά πιο φρέσκα ως όντα, έχουν καλύτερη προσλαμβάνουσα της φύσης και αυτό επιδρά ευεργετικά στην ύπαρξή τους. Νιώθουν την άπλα, την ασφάλεια και την αισθητική της ίδιας της φύσης. Έτσι αφήνονται να παίξουν ξέγνοιαστα και να απολαύσουν με καθαρότερο μυαλό χωρίς την πίεση μιας επιβεβλημένης εκπαίδευσης ό,τι θα τους δοθεί.

Νομίζετε τα παιδιά στο σχολείο διδάσκονται με αποτελεσματικό και δημιουργικό τρόπο τις τέχνες και την ιστορία τους;

Το εκπαιδευτικό σύστημα στον τόπο μας ήταν, είναι και πολύ φοβάμαι θα είναι επιβεβλημένο Και ό,τι επιβάλλεται καταπιέζει. Δεν είδα ποτέ η καταπίεση να έχει ευεργετικά αποτελέσματα στον άνθρωπο εν γένει. Οι μεμονωμένες προσπάθειες που γίνονται ή οι καλές προθέσεις δεν οδηγούν στον παράδεισο. Ο δρόμος προς την κόλαση είναι στρωμένος με καλές προθέσεις.


Τί είναι αυτό που αγαπάτε στη διδασκαλία και ιδιαίτερα των παιδιών;

Αυτό που αγαπάμε είναι να βλέπουμε τα προσωπάκια τους να λάμπουν από χαρά, ενδιαφέρον και προθυμία. Έτσι, η διδασκαλία μας στρέφεται προς αυτή την κατεύθυνση. Δηλαδή λαμβάνουμε υπόψη μας τη θέληση του παιδιού, πιστεύοντας ακράδαντα ότι η επικοινωνία είναι ο σωστός  τρόπος για να το πετύχουμε.

Τρόπος λειτουργίας του καλλιτεχνικού camp

Η προσέλευση των παιδιών γίνεται από τις 8:00π.μ. και ολοκληρώνεται το αργότερο στις 8:55π.μ. Στο διάστημα αυτό τα παιδιά χωρίζονται στις ομάδες τους. Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα ξεκινάει στις 9:00 π.μ. και ολοκληρώνεται στη 1:00μ.μ. Μετά τη 1:00μ.μ. όσοι γονείς το επιθυμούν μπορούν να παραλαμβάνουν τα παιδιά τους, ανά 1 ώρα. Όσα παιδιά παραμένουν μετά τη 1:00μ.μ. θα φάνε το μεσημεριανό τους και στη συνέχεια ακολουθούν το πρόγραμμα φύλαξης μέχρι το αργότερο στις 4.00μ.μ (ελεύθερο παιχνίδι, οργανωμένα παιχνίδια από τους εμψυχωτές, ανάγνωση βιβλίων και παραμυθιών, ελεύθερη ζωγραφική κ.α.).

*Τα παιδιά παραλαμβάνονται καθημερινά από την είσοδο του Βοτανικού κήπου Διομήδους από τον υπεύθυνο του camp και στη συνέχεια τα παραλαμβάνει ο υπεύθυνος της ομάδας τους για να ξεκινήσει το ψυχαγωγικό και εκπαιδευτικό πρόγραμμα!

 

Το πρόγραμμα του 5ου Καλλιτεχνικού camp των Μορφών Έκφρασης

Το καλλιτεχνικό camp ανοίγει τις πόρτες του για να υποδεχθεί τα παιδιά από τις 8:00 π.μ. έως τις 8:50 π.μ. και στις 9:00 το πρωί ξεκινάει καθημερινά το πρόγραμμα του, με τα λεγόμενα «παιχνίδια καλημέρας!» όλα τα παιδιά συμμετέχουν για να γνωριστούν , να γίνουν ομάδα, να προσανατολιστούν στον χώρο και φυσικά να αυξήσουμε την διάθεση μας και το κέφι!!! Θα ακολουθήσουν τα εργαστήρια, τα παιδιά ανάλογα με την ηλικιακή ομάδα που ανήκουν θα παρακολουθούν μέσα στην ημέρα 3 καλλιτεχνικά εργαστήρια, ενώ κάθε Τετάρτη το πρόγραμμα αλλάζει αφού είναι η ημέρα περιπάτου και παρατήρησης, έχουν σχεδιαστεί όμορφες δράσεις μέσα στον κήπο, όπου θα ζωγραφίσουμε στη φύση, θα φυτέψουμε, θα γνωρίσουμε πουλιά κ.α. Ενώ τις  Παρασκευές στις 2:00 μ.μ. είστε οι επίσημοι προσκεκλημένοι μας στις παρουσιάσεις που θα κάνουμε (μικρές παραστάσεις, εκθέσεις κ.α.) με τα έργα των παιδιών. Καθημερινά το εκπαιδευτικό πρόγραμμα ολοκληρώνεται στη 1:00 όπου και αποχωρούν και όσα παιδιά δεν μένουν στην φύλαξη. Τα παιδιά που θα παραμείνουν θα φάνε και στην συνέχεια θα απασχοληθούν με διάφορες δραστηριότητες δημιουργικής απασχόλησης αλλά και  με ελεύθερο παιχνίδι έως τις 4:00 μ.μ.

Τα εργαστήρια που θα παρακολουθήσουν τα παιδιά είναι:

Θέατρο, Μουσική με βάση το σύστημα Orff, Κίνηση, Τραγούδι, Ζωγραφική, Κατασκευές μουσικών οργάνων, Κατασκευή μάσκας, Αρχιτεκτονικός σχεδιασμός, Γλυπτική, κ.α.

Το 5ο καλοκαιρινό καλλιτεχνικό camp θα λειτουργήσει τις εξής περιόδους*:

Το κάθε παιδί μπορεί να παρακολουθήσει κατ’ επιλογή 1, 2, 3, ή 4 εβδομάδες.

1η περίοδος: 18 – 22 Ιουνίου 2018

2η περίοδος: 25 – 29 Ιουνίου 2018

3η περίοδος: 2 – 6 Ιουλίου 2018

4η περίοδος: 9 – 13 Ιουλίου 2018

*Καθημερινά υποδοχή των παιδιών από τις 8:00 π.μ.-8:50 π.μ./ Έναρξη εκπαιδευτικού προγράμματος : στις 9:00 π.μ. έως τη 1:μ.μ.  Δυνατότητα φύλαξης έως τις 4:00 μ.μ.

Εγγραφές:

Οι  εγγραφές ξεκίνησαν κερδίστε σημαντικές εκπτώσεις για εγγραφές έως την 1η Ιουνίου!

Ο αριθμός συμμετοχών είναι περιορισμένος και θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας.

Για περισσότερες πληροφορίες και δηλώσεις συμμετοχής & για αποστολή ενημερωτικού υλικού:

Μορφές Έκφρασης

Αλκμήνης 13, Κ. Πετράλωνα

210 3464903, 210 3464002

Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

www.morfesekfrasis.gr