Ελένη Ανδρεάδη: «Δεν νομίζω πως θα εκλείψει το τυπωμένο βιβλίο» - Free Sunday
Ελένη Ανδρεάδη: «Δεν νομίζω πως θα εκλείψει το τυπωμένο βιβλίο»

Ελένη Ανδρεάδη: «Δεν νομίζω πως θα εκλείψει το τυπωμένο βιβλίο»

Τα τελευταία 50 χρόνια το 60% του πληθυσμού των ζώων έχει εξαφανιστεί. Αδύνατη η αποστολή της σωτηρίας τους; Όχι για τους Πράκτορες της Ελένης Ανδρεάδη! Στο τέταρτο βιβλίο της σειράς «Πράκτορες του Πλανήτη», «Πιράνχας στη στεριά», η επίλεκτη πρακτορική ομάδα μαζί με το παιδί-αναγνώστη αναλαμβάνουν να σταματήσουν την ραγδαία εξαφάνιση της βιοποικιλότητας του κόσμου σε 24 ώρες. Η συγγραφέας μάς εξηγεί πως ένας ενήλικας γράφει για τα παιδιά.

Με ποια αφορμή ξεκινήσατε να γράφετε τους «Πράκτορες του Πλανήτη»;

Οι «Πράκτορες του Πλανήτη» ξεκίνησαν από μια ανάγκη να επικοινωνήσω τα θέματα στα οποία είχα ειδικευτεί προς τα παιδιά. Ήθελα να γίνουν τα περιβαλλοντικά θέματα ένα παιχνίδι που θα τα ενθουσιάσει και σκέφτηκα να υιοθετήσουν τα παιδιά τον ρόλο του μυστικού πράκτορα που σώζει τον κόσμο, διότι οι ενήλικες έχουν αποτύχει. Η προσπάθεια ξεκίνησε ως μια μη κερδοσκοπική οργάνωση που ακόμα και σήμερα υλοποιεί βιωματικά προγράμματα σε όλη τη χώρα. Μετά ακολούθησαν τα βιβλία.

Ποια είναι η καινούργια αποστολή που αναθέτετε στους μικρούς πράκτορες του πλανήτη στο καινούργιο βιβλίο σας «Πιράνχας στη στεριά»;

Μαζί με τον αναγνώστη, οι πράκτορες θα πρέπει να σταματήσουν τη ραγδαία εξαφάνιση της βιοποικιλότητας του πλανήτη μας. Ο αναγνώστης-πρωταγωνιστής θα ταξιδέψει από τις ζούγκλες της Μαλαισίας μέχρι τους υγροτόπους στα σύνορα Αμερικής-Καναδά και τους πάγους της Ανταρκτικής, προσπαθώντας να σώσει τα ζώα. Σε αυτό το ταξίδι θα διαπιστώσει πως έχουμε χάσει 60% των ζώων του πλανήτη τα τελευταία 50 χρόνια. Είναι η μεγαλύτερη εξαφάνιση ειδών στον κόσμο μας από τότε που εξαφανίστηκαν οι δεινόσαυροι και η πρώτη φορά που μαζική εξαφάνιση ειδών οφείλεται σε κάποιο άλλο είδος, δηλαδή τον άνθρωπο.

Γνωρίζουμε ότι οι παρουσιάσεις των βιβλίων σας απέχουν πολύ από τις κλασικές. Με ποιον τρόπο επιλέγετε να απευθυνθείτε στους μικρούς εκπαιδευόμενους πράκτορες;

Η κάθε «βιβλιοπαρουσίαση» είναι πραγματικά ένα πρόσχημα για μια άκρως απόρρητη και μυστική συνάντηση της Περιβαλλοντοπόλ. Τα παιδιά έρχονται για να λάβουν τη νέα τους αποστολή, συμπληρώνουν πρακτορικές ταυτότητες και ξεκινούν μέσα από το παιχνίδι να φέρουν σε πέρας την αποστολή. Δεν θα με βρείτε, δηλαδή, να διαβάζω αποσπάσματα από το βιβλίο…

Τι είναι αυτό που κατά τη γνώμη σας αγαπούν τα παιδιά στα βιβλία σας;

Ίσως το χιούμορ, τον αυτοσαρκασμό και το ότι είναι πρωταγωνιστές στη δράση κατά την ανάγνωση και ελπίζω αφού κλείσουν το βιβλίο.

PIRANHAS IVAN VOLT

Πόσο εύκολο είναι για έναν ενήλικα να πλησιάσει τον τρόπο που σκέφτεται ένα μικρό παιδί;

Νομίζω πως είναι ευκολότερο όταν ξοδεύεις χρόνο με τα παιδιά. Είμαι τυχερή που τα προγράμματα της οργάνωσης Πράκτορες του Πλανήτη, και πλέον τα βιβλία, μου δίνουν τη δυνατότητα να βρίσκομαι πολλές ώρες κοντά στα παιδιά. Δεν ανακαλύπτεις εκ νέου τον τρόπο που σκέφτονται, αλλά θυμάσαι πώς σκεφτόσουν κι εσύ. Μετά, στο γράψιμο, κάνεις μια εσωτερική συζήτηση με αυτή την πιο παιδική πτυχή του χαρακτήρα σου. Δεν εννοώ την πιο ανώριμη, αλλά την πιο παιχνιδιάρικη. Αν προσποιηθείς, μιλάς χωρίς σεβασμό στα παιδιά και θα καταλήξεις με ένα κακό βιβλίο.

Πώς μπορεί να επιβιώσει το παιδικό βιβλίο στην εποχή του tablet και του playstation;

Δεν νομίζω πως θα εκλείψει το τυπωμένο βιβλίο. Παγκόσμια δεν βλέπουμε τέτοια πτώση στο παιδικό βιβλίο – αντιθέτως, βλέπουμε αύξηση. Η δυσκολία στη χώρα μας πιστεύω πως είναι πώς θα συνεχίσουν τα παιδιά το διάβασμα βιβλίων όταν αφήσουν το δημοτικό και ως έφηβοι. Δεν έχουμε αυτή την κουλτούρα, είναι σαν να ξεχνάμε τα βιβλία μετά το δημοτικό, όταν πια τα πράγματα «σοβαρεύουν» και τα φροντιστήρια τρώνε σε μεγάλο βαθμό τον ελεύθερο χρόνο των παιδιών. Εκεί χάνουμε πολλούς αναγνώστες, αναγνώστες που θα γίνουν ενήλικες αναγνώστες, και στερούμε στα παιδιά το δώρο και τη διασκέδαση της ανάγνωσης.

PIRANHAS NERA PAIDIA

Πέρασε η Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού Βιβλίου, στις 2 Απριλίου. Με αυτή την αφορμή, τι μήνυμα θα θέλατε να στείλετε στους γονείς;

Πως για να αγαπήσουν τα παιδιά το βιβλίο θα πρέπει να βλέπουν τους γονείς να το αγαπούν. Οπότε θα έλεγα, με αφορμή αυτή την ημέρα, να πάρουν στα χέρια τους και οι γονείς ένα βιβλίο και να διαβάσουν δίπλα δίπλα με τα παιδιά τους.