Χαρούμενα Χριστουγεννα για χωρισμένους γονείς - Free Sunday
Χαρούμενα Χριστουγεννα για χωρισμένους γονείς

Χαρούμενα Χριστουγεννα για χωρισμένους γονείς

Τα Χριστούγεννα είναι μια όμορφη γιορτή που ξυπνά έντονα συναισθήματα σε μικρούς και μεγάλους. Εάν φέτος είναι τα πρώτα Χριστούγεννα μετά από το διαζύγιο σας ίσως τα παιδιά σας βιώσουν αρνητικά την αλλαγή αυτή. Αν και αυτό δε μπορεί πάντα να αποφευχθεί , ο τρόπος που θα περάσετε τα πρώτα Χριστούγεννα χωριστά μπορεί να έχει θετική επίδραση στις αντιλήψεις των παιδιών σχετικά με την αλλαγή αυτή. 

Είναι σημαντικό τα παιδιά να κατανοήσουν πως η ζωή συνεχίζεται και όλα θα πάνε καλά. Οι πιο συχνές ανησυχίες των γονέων αφορούν την αγορά δώρων και το μοίρασμα του χρόνου με τα παιδιά κατά την εορταστική περίοδο. Είναι πολύ σημαντικό οι ενήλικες να οργανώσουν το χρονοδιάγραμμα εκ των προτέρων και με ηρεμία έτσι ώστε να είναι όλοι ευχαριστημένοι. Δεν είναι πάντα καλή ιδέα να ρωτάμε τα παιδιά με ποιον θέλουν να περάσουν τις γιορτές καθώς εάν αναγκαστούν να διαλέξουν, μπορεί να νιώσουν πως έτσι ‘προδίδουν’ τον άλλο γονέα. 

Πολύ συχνά επίσης στις χωρισμένες οικογένειες προκύπτουν ζητήματα σχετικά με τα δώρα των παιδιών. Μπορεί οι γονείς να μπουν σε μία ανταγωνιστική διαδικασία σχετικά με το πιο ακριβό ή αγαπητό δώρο και έτσι να δημιουργηθούν εντάσεις. Είναι σημαντικό και στο κομμάτι αυτό να υπάρχει συνεργασία και συνεννόηση μεταξύ των ενηλίκων. Μια καλή ιδέα θα ήταν η αγορά κοινών δώρων. 

Επιπλέον, είναι σημαντικό να συζητήσετε με τα παιδιά σας για τη μορφή που θα έχουν οι φετινές γιορτές, για το τι θα αλλάξει και τι θα παραμείνει το ίδιο. Βοηθητικό θα ήταν να ρωτήσετε τα παιδιά σας τι είναι σημαντικό για τα ίδια αυτά τα Χριστούγεννα και επίσης τι νομίζουν πως θα τα δυσκολέψει, ώστε να μπορέσετε να χειριστείτε τα ζητήματα αναλόγως. 

Μην αμελήσετε τέλος να φροντίσετε και εσείς, οι γονείς, την ψυχική σας υγεία και να προσέξετε τον εαυτό σας. Φροντίστε να βρείτε έστω λίγο χρόνο, για να κάνετε κάτι που αγαπάτε ή να βρεθείτε με αγαπημένους φίλους.

Καλές Γιορτές!

Φοίβη-Δήμητρα Σπέη

Εργοθεραπεύτρια-Ψυχολόγος
Κέντρο παιδιού, εφήβου και οικογένειας
Ιας. Μαράτου 11, Ζωγράφου
Τηλ επικοινωνίας: 210-7774040
Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο.ΠΜΣ Στρατηγικές Διαχείρισης Περιβάλλοντος,Κρίσεων και Καταστροφών. 
City Unity College. Τμήμα Ψυχολογίας