Τα γεμιστά της Αργυρώς στην Ν. Υόρκη - Free Sunday
Τα γεμιστά της Αργυρώς στην Ν. Υόρκη

Τα γεμιστά της Αργυρώς στην Ν. Υόρκη

Για 32η χρονιά διοργανώθηκε το Annual Chefs Tribute του Citymeals on Wheels στη Νέα Υόρκη, την Δευτέρα 12 Ιουνίου.

Στην φετινή διοργάνωση με τίτλο “Λιμάνια της Μεσογείου – Ένα ταξίδι στη μεσογειακή κουζίνα και τον πολιτισμό”, πάνω από 40 καταξιωμένοι chef, ανάμεσά τους φυσικά και οι -παγκόσμιας αναγνωρισιμότητας- Daniel Boulud, Larry Forgione, Alfred Portale, Wolfgang Puck, Jacques Torres και ο Ελληνικής καταγωγής Michael Psilakis, οι οποίο ετοίμασαν και αυτοί τα αγαπημένα τους μεσογειακά πιάτα, έδωσαν το παρών στο Rockefeller Center και με τα ξεχωριστά γεύματά τους στήριξαν μία από τις μεγαλύτερες διοργανώσεις της Αμερικής, τα έσοδα της οποίας, θα διατεθούν για την σίτιση των ηλικιωμένων της Νέας Υόρκης.

Γεμιστά και συρτάκι στο κέντρο της Νέας Υόρκης

Η Αργυρώ Μπαρμπαρίγου, πρέσβειρα γαστρονομίας του Νοτίου Αιγαίου μαζί με την ομάδα της Λέσχης Αρχιμαγείρων Βορείου Ελλάδας μαγείρεψε ελληνικά γεμιστά. Η βραδιά ξεκίνησε με τον πιο αναγνωρισμένο ίσως ,ελληνικό ήχο στον κόσμο, το Συρτάκι από τον Ζορμπά με την μουσική του Μίκη Θεοδωρακή και όπως είπε και η Αργυρώ, ήταν “άκρως συγκινητικό να ακούς την Ελλάδα στην καρδιά της Νέας Υόρκης”.

Η ιστορία

Η εκδήλωση με παράδοση 32 χρόνων θεωρείται ένα κορυφαίο μαγειρικό και φιλανθρωπικό γεγονός. Η διοργάνωση είναι αφιερωμένη στον θρυλικό συγγραφέα βιβλίων μαγειρικής και καθηγητή James Beard, ο οποίος μαζί με την Gael Green– κορυφαία κριτικό εστιατορίων- ξεκίνησαν τα Citymeals to 1981.

To 1985, η Greene μαζί τους σεφ Jonathan Waxman και Larry Forgione προετοίμαζαν μια μεγάλη γιορτή στο Rockefeller Center Plaza για τα 82ά γενέθλια του James Beard, στα οποία θα έδιναν το παρών σεφ από όλη την χώρα για να τον τιμήσουν.

Ο Beard όμως έφυγε από την ζωή λίγους μήνες πριν από την εκδήλωση. Η Gael Greene και οι συμμετέχοντες σεφ αποφάσισαν να τιμήσουν τον Beard και την συμβολή του στον κόσμο της μαγειρικής αλλά και της φιλανθρωπίας, πραγματοποιώντας το πάρτι.

Κάθε Ιούνιο από τότε μέχρι σήμερα, η παράδοση συνεχίζεται. Σεφ από όλο τον κόσμο τιμούν τόσο τον ίδιο τον James Beard όσο και το όνειρό του για έναν καλύτερο κόσμο.

Ενδεικτικά την τελευταία χρονιά (2016) το ποσό που μαζεύτηκε ήταν πάνω από 900.000 δολλάρια αρκετά για να εξασφαλίσουν πάνω από 140.000 γεύματα στους ηλικιωμένους.