Μια βραδιά με θερινό σινεμά και live cooking στο Μουσείο Μπενάκη - Free Sunday
Μια βραδιά με θερινό σινεμά και live cooking στο Μουσείο Μπενάκη

Μια βραδιά με θερινό σινεμά και live cooking στο Μουσείο Μπενάκη

Οι ΔΟΜΕΣ και το Flix.gr σε συνεργασία με το Μουσείο Μπενάκη, το Δειπνοσοφιστήριον και τον σεφ Δημήτρη Σκαρμούτσο, σας προσκαλούν σε μια βραδιά υψηλής κινηματογραφικής απόλαυσης και γαστρονομίας.
Στο πλαίσιο της αρχιτεκτονικής έκθεσης «COOK8: Ο Νέος Τόπος Εστίασης» με θέμα το εστιατόριο του μέλλοντος, το αίθριο του Μουσείου Μπενάκη της Πειραιώς 138 μεταμορφώνεται σε θερινό σινεμά και συγχρόνως σε κουζίνα ενός ιταλικού εστιατορίου. Για μια και μόνο βραδιά, την Πέμπτη 5 Ιουλίου, το κλασικό πια «Είμαι ο Έρωτας» του Λούκα Γκουαντανίνο αποκτά τη γεύση μιας σπάνιας κινηματογραφικής εμπειρίας καθώς, μετά το τέλος της προβολής, το κοινό θα γευτεί τα ιταλικά εδέσματα που θα έχει επιμεληθεί ο σεφ Δημήτρης Σκαρμούτσος. Επιπλέον, και ειδικά για τη βραδιά αυτή, παρατείνεται το ωράριο λειτουργίας της έκθεσης COOK8 έως τις 20.30, δίνοντας την ευκαιρία στο κοινό να την επισκεφτεί λίγο πριν την προβολή (Γενική είσοδος: 8€ / Μειωμένο: 4€).

Για την είσοδο στην εκδήλωση, λόγω περιορισμένης χωρητικότητας, απαιτείται η επίδειξη ατομικών Δελτίων Εισόδου, τα οποία θα διανέμονται στο Μουσείο Μπενάκη / Πειραιώς 138, μέχρι εξαντλήσεως τους, το Σάββατο 30 Ιουνίου, 10.00 – 21.00, και την Κυριακή 1η Ιουλίου, 10.00 – 18.00. Κάθε άτομο μπορεί να προμηθεύεται μέχρι δύο (2) ατομικά Δελτία Εισόδου.

Το 2009, ο Λούκα Γκουαντανίνο - σκηνοθέτης του «Να Με Φωνάζεις με τ’ Όνομά Σου» και του επερχόμενου ριμέικ της «Suspiria»- έκανε το όνομά του διεθνώς γνωστό με μια ταινία που χαιρετίστηκε για την απαράμιλλη σκηνοθετική της κομψότητα, το εκλεπτυσμένο της γούστο, τις διακριτικές αναφορές στην παράδοση του ιταλικού σινεμά -και κυρίως στο σινεμά του Λουκίνο Βισκόντι-, την εύθραυστη ερμηνεία της Τίλντα Σουίντον και τη γαστρονομική της ευφυΐα.

Το «Είμαι ο Έρωτας» διαδραματίζεται σε μια αριστοκρατική βίλα στο Μιλάνο που ανήκει στην πανίσχυρη οικογένεια βιομηχάνων Ρέκι. Είναι η βραδιά των γενεθλίων του ιδρυτή της επιχείρησης που πρόκειται εκεί, με όλη την οικογένειά του συγκεντρωμένη, να ανακοινώσει την αλλαγή σκυτάλης της αυτοκρατορίας. Στη διάρκεια του δείπνου, ο γοητευτικός εγγονός του, Εντοάρντο, παρουσιάζει την κοπέλα που θέλει να παντρευτεί, η αδερφή του Ελιζαμπέτα θα μιλήσει πρώτη φορά για τη δική της κρυφή ζωή και η σύζυγος του μεγάλου γιου του πατριάρχη, η Έμα, μια Ρωσίδα που ζει συντηρώντας το μύθο μιας εποχής που μοιάζει να έχει περάσει ανεπιστρεπτί, θα παρασυρθεί από την επιθυμία της να... ζήσει.

Χτισμένο με δεξιοτεχνία πάνω στη λογική του τελετουργικού ενός αξέχαστου δείπνου όπου όλα μπορούν να συμβούν, το «Είμαι ο Έρωτας» είναι μια ταινία που κρατάει σε εγρήγορση όλες τις αισθήσεις, δίνοντας έμφαση σε αυτή της γεύσης. Σε μια από τις πιο σημαντικές σκηνές της ταινίας, ένα πιάτο με γαρίδες (σερβιρισμένες με ρατατούιγ και γλυκόξινη σάλτσα) θα γίνει το κέντρο του μελοδράματος, η δύναμη που θα ελευθερώσει τα πάθη και τις αποκαλύψεις, η γεύση που θα παρασύρει ήρωες και θεατές σε ένα βαθιά ρομαντικό, γλυκόπικρο ταξίδι στην καρδιά της ανθρώπινης επιθυμίας.

Kάπως έτσι, το «Είμαι ο Έρωτας» έχτισε τη φήμη του... στόμα με στόμα: σήμερα βρίσκεται σε ψηλές θέσεις στις σινεφίλ λίστες των food lovers σε όλο τον κόσμο. Το μενού της ταινίας είναι εμπνευσμένο από την κουζίνα του Κάρλο Κράκο, ιδιοκτήτη του εστιατορίου Cracco Peck στο Μιλάνο. Ο Κράκο, για πολλούς ο σημαντικότερος εκπρόσωπος της ιταλικής κουζίνας, με θητεία -ως μαθητευόμενος- στις κουζίνες του Αλέν Ντουκάς στο Μονακό και αναφορές στις κλασικές ιταλικές συνταγές, υπήρξε σύμβουλος για όλες τις «γεύσεις» της ταινίας. Μιας ταινίας που η επίγευσή της στέκεται στον ουρανίσκο του μυαλού για αρκετές ώρες μετά την πρώτη λαχταριστή, γεμάτη αρώματα, μυστικά, γνήσιο μελόδραμα και μια ισχυρή δόση από το μεγαλείο της Τίλντα Σουίντον, μπουκιά.

Το μενού, μια ευγενική χορηγία του Δειπνοσοφιστηρίου και του Δημήτρη Σκαρμούτσου, περιλαμβάνει ριζότο με lime, παρμεζάνα και σπαγγέτι λαχανικών.
«Είμαι ο έρωτας» του Λούκα Γκουαντανίνο
+ Live Cooking από τον Δ. Σκαρμούτσο / Δειπνοσοφιστήριον

Πέμπτη 5 Ιουλίου 2018 | Μουσείο Μπενάκη / Πειραιώς 138
Ώρα Προσέλευσης: 20.30
Είσοδος Ελεύθερη με την επίδειξη ατομικού Δελτίου Εισόδου

Προμηθευτείτε έγκαιρα το Δελτίο Εισόδου σας από το Μουσείο Μπενάκη / Πειραιώς 138, το Σάββατο 30 Ιουνίου, 10.00 με 21.00, και την Κυριακή 1η Ιουλίου, 10.00 – 18.00 (έως 2 Δελτία Εισόδου / άτομο και μέχρι εξαντλήσεώς τους)
Η Έκθεση
Η αρχιτεκτονική έκθεση «COOK8: Ο Νέος Τόπος Εστίασης», συνδιοργάνωση των ΔΟΜΩΝ και του Μουσείου Μπενάκη, παρουσιάζει τρία απρόσμενα εστιατόρια υλοποιημένα σε πραγματικές διαστάσεις καθώς και 280 ακόμα προτάσεις από 24 χώρες, έως τις 29 Ιουλίου στο ισόγειο, εμβαδού 1.100m2, του Μουσείου Μπενάκη / Πειραιώς 138. Οι επισκέπτες έχουν τη δυνατότητα να περιηγηθούν μέσα στα έργα βιώνοντας μια νέα εμπειρία εστίασης. Δείτε στιγμιότυπα από τα εγκαίνια της έκθεσης εδώ.