Πάσχα στην Αστυπάλαια - Free Sunday
Πάσχα στην Αστυπάλαια

Πάσχα στην Αστυπάλαια

Για την αύρα της και την ενέργεια της επιλέγουν όλοι την Αστυπάλαια! Ένας εναλλακτικός προορισμός, σε σχήμα πεταλούδας, σε προσκαλεί το Πάσχα, να ανακαλύψεις τα χρώματα και τις μυρωδιές του. Ταξιδεύοντας Πάσχα στην Αστυπάλαια, είναι σαν να δωρίζεις στην ψυχή σου τη μετέωρη κατάσταση μεταξύ γης, θάλασσας και ουρανού . Φέτος το Πάσχα, επισκεφθείτε την πανέμορφη Αστυπάλαια και αφεθείτε στην κατανυκτική ατμόσφαιρα της υπέροχης «Κυκλαδίτισσας» των Δωδεκανήσων. 

Το πράσινο ζωηρεύει, η θάλασσα ημερεύει και το μπλε του ουρανού ξεχύνεται και λούζει το ζωγραφισμένο τοπίο. Τα βράχια της Αστυπάλαιας γεμίζουν βότανα, θυμάρι, φασκόμηλο και σκίνο. Τα αγριολούλουδα ξεμυτίζουν, το ίδιο και οι κάτοικοι του νησιού. Χρώματα και αρώματα!

Ορθόδοξο Πάσχα σε όλη την Ελλάδα και τα τοπικά ήθη και έθιμα λαμβάνουν θέση σε κήπους και τραπέζια. Τα Πάθη και η Ανάσταση του Χριστού στην Αστυπάλαια, έχουν να επιδείξουν μια εναλλακτική πρόταση, βασισμένη στη φυσιολογία, τον τοπικό πολιτισμό και την κουλτούρα του νησιού.

Την Μεγάλη Πέμπτη μετά την εκκλησία οι νοικοκυρές βάφουν τα αυγά και ετοιμάζουν το παραδοσιακό Χριστόψωμο για την Λαμπρή, με το κόκκινο αυγό να δεσπόζει στη μέση. Η Μεγάλη Παρασκευή είναι η ημέρα της κορύφωσης του θείου δράματος του Χριστού με την Αποκαθήλωση από το σταυρό και την Ταφή Του. Το βράδυ γίνεται η περιφορά του Επιταφίου στα σοκάκια της Χώρας με την ακολουθία των πιστών με κεριά. Σημείο συνάντησης η κεντρική πλατεία της Χώρας όπου συναντάται με τον επιτάφιο του Αγίου Νικόλα, σε μια κατανυκτική ατμόσφαιρα.

Πρωταγωνιστούν οι μαργαρίτες, ένας ροδισμένος ουρανός και κάτι υπέροχα κουλουράκια, κίτρινου χρώματος, καμωμένα με ζαφορά, τον ανθό των άγριων κρόκων του νησιού και αγάπη από τη γιαγιά μας. Κιτρινοκούλουρα, λαμπρόπιτες και πουγκιά με άγρια ζαφορά και τοπικό τυρί χλωρή «να δίνει η μάνα και του παιδιού να μην δίνει» που λέει και η λαϊκή παροιμία! Οι νοικοκυρές ετοιμάζουν το παραδοσιακό «γεμιστό» για το λαμπριάτικο τραπέζι, δηλαδή αρνί ή κατσίκι γεμιστό με ρύζι, συκωτάκια και μπαχαρικά. Ο ξυλόφουρνος ανάβει και κρατάει στην αγκαλιά του το ψητό όλο το βράδυ όπου σιγοψήνεται μέχρι την επόμενη ημέρα. Να προσθέσουμε και το γλυκό, τα λαζαράκια που φτιάχνονται από φρέσκο ζυμάρι με κανελοζάχαρη! Το νησί, το Σάββατο μυρίζει κανέλα και ζάχαρη!

Όταν έρθει η ώρα και το ρολόι δείξει μεσάνυχτα, το Σάββατο, οι κάτοικοι και οι επισκέπτες του νησιού συγκεντρώνονται στον Άγιο Νικόλαο, στο Γιαλό ή στην Παναγία την Πορταΐτισσα ή την Μεγάλη Παναγιά, στη Χώρα και στον Άγιο Δημήτρη στην Μαλτεζάνα για να γιορτάσουν όλοι μαζί την Ανάσταση του Ιησού Χριστού σε πνεύμα μεγάλης θρησκευτικής κατάνυξης. Τα βεγγαλικά έχουν την τιμητική τους

Την Κυριακή του Πάσχα το βιολί και το λαούτο έχουν την τιμητική τους με φόντο το απέραντο γαλάζιο του Αιγαίου. Πριν το γιορτινό τραπέζι, όμως, αξίζει να παρακολουθήσετε το κάψιμο του Ιούδα. Σύμφωνα με το έθιμο, ένα ανθρώπινο ομοίωμα κρεμιέται σε ξύλινο κοντάρι, σηματοδοτώντας την έναρξη του πασχαλινού γλεντιού, υπό τους ήχους του βιολιού και του λαούτου. Πάσχα στο Νησί, λοιπόν για να περάσουμε όμορφες και γαλήνιες ημέρες.

Για μία ξεχωριστή εμπειρία διαμονής μπορείτε να επισκεφθείτε το Kallichoron Art Boutique Hotel (www.kallichoron.gr, 2243061935) στην καρδιά της Χώρας σε ένα ονειρικό σκηνικό με φόντο το απέραντο μπλε του Αιγαίου, την κατάλευκη Χώρα της Αστυπάλαιας και το επιβλητικό Κάστρο.