Τα ρούβλια του Σρέντερ πολιτικός πονοκέφαλος για τον Σουλτς και τους Γερμανούς Σοσιαλδημοκράτες - Free Sunday
Τα ρούβλια του Σρέντερ πολιτικός πονοκέφαλος για τον Σουλτς και τους Γερμανούς Σοσιαλδημοκράτες

Τα ρούβλια του Σρέντερ πολιτικός πονοκέφαλος για τον Σουλτς και τους Γερμανούς Σοσιαλδημοκράτες

Η επαγγελματική προώθηση του Σοσιαλδημοκράτη πρώην καγκελάριου της Γερμανίας (1998-2005) Γκέρχαρντ Σρέντερ από ρωσικά συμφέροντα που συνδέονται άμεσα με τον πρόεδρο Πούτιν και το Κρεμλίνο, δημιουργεί ένα νέο πολιτικό πονοκέφαλο για τον υποψήφιο των Σοσιαλδημοκρατών κ. Σουλτς, ο οποίος φαίνεται ότι θα χάσει με διαφορά από την κ. Μέρκελ τη μάχη για την καγκελαρία που θα δοθεί στις εκλογές της 24ης Σεπτεμβρίου.

Ο κ. Σρέντερ, ο οποίος αξιολογείται σαν ένας ικανός και αποτελεσματικός καγκελάριος που προετοίμασε το έδαφος για σημαντικές διαρθρωτικές αλλαγές στη γερμανική οικονομία, είναι ανώτατο στέλεχος της ρωσικής πολυεθνικής φυσικού αερίου Gazprom, η οποία εκμεταλλεύεται τον αγωγό Nord Stream, ο οποίος προμηθεύει ρωσικό φυσικό αέριο στη Γερμανία μέσω της Βαλτικής.

Φαίνεται ότι ο κ. Σρέντερ κάνει καλή δουλειά για τα ρωσικά ενεργειακά συμφέροντα, γι’ αυτό του ζητήθηκε να συμμετάσχει στο διοικητικό συμβούλιο του ρωσικού πετρελαϊκού κολοσσού Rosneft. Η συγκεκριμένη εταιρία συνδέεται στενά με τον πρόεδρο Πούτιν και το Κρεμλίνο, ενώ υφίσταται δυτικές οικονομικές κυρώσεις μετά την ενσωμάτωση της Κριμαίας στη Ρωσία και τις ένοπλες συγκρούσεις στην ανατολική Ουκρανία, η οποία ελέγχεται πλέον από ρωσόφιλους αυτονομιστές.

Ο πρώην καγκελάριος κ. Σρέντερ ετοιμάζεται να αυξήσει το ετήσιο εισόδημά του κατά 500.000 ευρώ αποδεχόμενος την πρόταση της Rosneft αλλά με την επαγγελματική συμπεριφορά του προκαλεί πολιτικά προβλήματα στους Σοσιαλδημοκράτες.

Με την επιλογή του φαίνεται να ενισχύει τους φόβους για ρωσική ανάμειξη στις γερμανικές πολιτικές εξελίξεις και δημιουργεί την εντύπωση ότι τα ανώτατα στελέχη του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος προτιμούν τον πλουτισμό μέσα από τη συνεργασία με μεγάλα ρωσικά συμφέροντα από μια πιο διακριτική επαγγελματική στάση που θα έστελνε θετικά πολιτικά μηνύματα.

Σύμφωνα με τις τελευταίες δημοσκοπήσεις οι Σοσιαλδημοκράτες βρίσκονται γύρω στις 15 μονάδες πίσω από τους Χριστιανοδημοκράτες της κ. Μέρκελ, οι οποίοι φαίνεται να βαδίζουν προς μία άνετη εκλογική επικράτηση. Ο ηγέτης του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος και υποψήφιος για την καγκελαρία κ. Σουλτς διαφώνησε δημόσια με την επαγγελματική επιλογή του πρώην καγκελαρίου κ. Σρέντερ και σταμάτησε τις κοινές εμφανίσεις με τον προκάτοχο της κ. Μέρκελ στην καγκελαρία.

Ο πλουτισμός του κ. Σρέντερ με τη βοήθεια ρωσικών συμφερόντων μετατρέπεται σε ένα ακόμα πολιτικό επιχείρημα υπέρ της κ. Μέρκελ και των Χριστιανοδημοκρατών.