Οι αριθμοί των ευρωεκλογών - Free Sunday
Οι αριθμοί των ευρωεκλογών

Οι αριθμοί των ευρωεκλογών

Οι αριθμοί των ευρωεκλογών αποκτούν μεγάλη σημασία ενόψει της αναμέτρησης της 26ης Μαΐου.

Στις ευρωεκλογές του 2014 το ποσοστό συμμετοχής ήταν της τάξης του 59%, από τα υψηλότερα στην Ε.Ε. Διαχρονικά μειώνεται η συμμετοχή των ευρωπαίων πολιτών στις ευρωεκλογές, ενώ στις πρώην ανατολικές χώρες η κατάσταση μοιάζει εκτός ελέγχου, εφόσον καταγράφονται ποσοστά συμμετοχής μόλις 15% έως 30%.

Μεγάλο ποσοστό των «μικρών»

Βασικό χαρακτηριστικό των ευρωεκλογών του 2014, που μπορεί να επαναληφθεί τον Μάιο, είναι το σημαντικό άθροισμα των ψήφων των κομμάτων που δεν περνάνε το 3%, δεν εκπροσωπούνται στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και οι ψήφοι τους μετατρέπονται σε μπόνους εδρών για τα μεγαλύτερα κόμματα.

Αθροιστικά 17% όσων ψήφισαν το 2014 προτίμησαν μικρά κόμματα που δεν πέρασαν το όριο του 3%. Πιο κοντά στο όριο ήταν ο ΛΑΟΣ του κ. Καρατζαφέρη με 2,69%.

Η πολυδιάσπαση δυνάμεων αναμένεται να καταγραφεί και σε αυτές τις εκλογές, με τη διαφορά ότι θα εκδηλωθεί με δυναμικό τρόπο και στον ευρύτερο χώρο του ΣΥΡΙΖΑ.

Οι μονομάχοι

Στις ευρωεκλογές του 2014 ο ΣΥΡΙΖΑ ήρθε πρώτος με 26,56% (6 έδρες) κερδίζοντας 21,86 μονάδες σε σχέση με το 2009. Αυτό το εντυπωσιακό «φούσκωμα» μπορεί τώρα να οδηγήσει σε σημαντικό «ξεφούσκωμα».

Η ΝΔ ήρθε δεύτερη το 2014 με 22,72% (5 έδρες), υποχωρώντας 9,58 μονάδες σε σχέση με την αναμέτρηση του 2009. Είναι πολύ πιθανό να τις πάρει όλες ή σχεδόν όλες πίσω στις 26 Μαΐου.

Η εικόνα των δύο μονομάχων είναι με τη ΝΔ προς το 30% και τον ΣΥΡΙΖΑ να υποχωρεί προς το 20% ή και πιο κάτω.

Τα ευρωεκλογικά ποσοστά των μεγάλων κομμάτων υπολείπονται των ποσοστών τους στις βουλευτικές αλλά εάν υποθέσουμε ότι οι βουλευτικές θα γίνουν Σεπτέμβριο - Οκτώβριο και πως οι ευρωεκλογές θα αποκτήσουν και δημοψηφισματικό χαρακτήρα μπορούμε να περιμένουμε άνοδο των ευρωεκλογικών ποσοστών ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ, για να πλησιάσουν περισσότερο τα ποσοστά των βουλευτικών.

Τρίτη δύναμη το 2014 ήταν η Χρυσή Αυγή με 9,39% (3 έδρες). Αυτήν τη φορά αντιμετωπίζει διασπαστικές κινήσεις και απόλυτη απομόνωση στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ακόμη και από την ευρωπαϊκή άκρα δεξιά.

Το Κίνημα Αλλαγής θα δώσει μάχη για να μείνει κοντά στο 8% του 2014 (2 έδρες), το Ποτάμι θα υποχωρήσει από το 6,6% (2 έδρες) στο 3%, το ΚΚΕ θα μείνει σταθερό γύρω στο 6,1% (2 έδρες) και οι ΑΝΕΛ θα πέσουν από το 3,5% (1 έδρα) πολύ πιο κάτω και θα μείνουν χωρίς εκπροσώπηση.

*Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα "Μακεδονία της Κυριακής" στις 23-24 Μαρτίου 2019