Γιατί η Ελλάδα χρειάζεται μια νέα εθνική στρατηγική - Free Sunday
Γιατί η Ελλάδα χρειάζεται μια νέα εθνική στρατηγική

Γιατί η Ελλάδα χρειάζεται μια νέα εθνική στρατηγική

Οι γεωπολιτικές εξελίξεις στον χώρο της Ανατολικής Μεσογείου απαιτούν μια νέα εθνική στρατηγική για την Ελλάδα, εκτιμά ο Γιώργος Κύρτσος στον απόηχο της Διάσκεψης για τη Λιβύη που πραγματοποιήθηκε την Κυριακό στο Βερολίνο.

Οι ΗΠΑ βρίσκονται πλέον σε φάση σταδιακής αποχώρησης από την περιοχή, την ώρα που η ΕΕ εμφανίζει εικόνα αδυναμίας και σύγχυσης και η Τουρκία προωθεί δυναμικά τα συμφέροντά της, εξήγησε ο ευρωβουλευτής της ΝΔ στην εκπομπή Σήμερα του ΣΚΑΪ.

Πάντως ο Γιώργος Κύρτσος εκτιμά ότι η Ελλάδα δεν θα μπορούσε να συμμετάσχει στον πρώτο γύρο των διεθνών διαπραγματεύσεων για τη Λιβύη, δεδομένου ότι η Άνγκελα Μέρκελ, οικοδέσποινα της Συνόδου, δεν θα ήθελε να ρισκάρει την επιτυχία της διάσκεψης φέρνοντας στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και τα μνημόνια Άγκυρας – Τρίπολης που παραβιάζουν το διεθνές δίκαιο και τα ελληνικά συμφέροντα.

Ο κ. Κύρτσος εκτίμησε ωστόσο ότι η Ελλάδα θα έχει το επόμενο διάστημα τη δυνατότητα να πάρει μέρος στη διαδικασία που ξεκίνησε στο Βερολίνο.

Ως πρώτα βήματα για τη διαμόρφωση μιας επικαιροποιημένης εξωτερικής πολιτικής, είπε, η Ελλάδα θα πρέπει να αυστηρότερη στην αντιμετώπιση του προσφυγικού-μεταναστευτικού προβλήματος, το οποίο έχει γίνει πλέον όπλο στα χέρια του Ερντογάν, ο οποίος διαρκώς απειλεί ότι θα γεμίσει την Ευρώπη με πρόσφυγες.

«Αν περιμένουμε την Ευρωπαϊκή Ένωση, μπορεί να περιμένουμε πολύ» προειδοποίησε ο Γιώργος Κύρτσος.

Επισήμανε, δε, ότι η πολιτική των αγωγών θα μπει αναγκαστικά στο ψυγείο -μια αναφορά στον σχεδιαζόμενο αγωγό EastMed, ο οποίος θα διέρχεται από θαλάσσιες περιοχές που η Τουρκία θεωρεί παράνομα δικές της.Τα ενεργειακά μας μετά από ρόλο Τουρκίας σε Συρία-Λιβύη:

Και αυτή η πολυετής καθυστέρηση στην αξιοποίηση τυχόν κοιτασμάτων πετρελαίου και αερίου σημαίνει ότι η Ελλάδα θα ήταν καλύτερο να επενδύσει στην πράσινη μετάβαση, η οποία θα μπορούσε να αποφέρει πιο άμεσα οφέλη για την χώρα, ανέφερε ο ευρωβουλευτής της ΝΔ.

Στο θέμα της διαχείρισης του προσφυγικού, ο κ. Κύρτσος επέρριψε ευθύνες σε διπλωματική αδυναμία της κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, η οποία οδήγησε σε μια συμφωνία που καθιστά την Ελλάδα «χώρα εγκλωβισμού» και κατανέμει τα δύο τρίτα των κονδυλίων σε Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις.

 Πρόκειται για «καθεστώς ανθρωπιστικής βοήθειας τρίτης χώρας» σχολίασε, και επισήμανε ότι οι συμφωνίες που έχει υπογράψει η Ελλάδα δύσκολα αναθεωρούνται.