Γιατί οι Ευρωπαίοι είναι απρόθυμοι να βοηθήσουν στο προσφυγικό - Free Sunday
Γιατί οι Ευρωπαίοι είναι απρόθυμοι να βοηθήσουν στο προσφυγικό
Οι επικεφαλής της Κομισιόν και του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου επισκέφθηκαν την Ελλάδα. Πρέπει όμως να κάνουν περισσότερα. Eurokinissi

Γιατί οι Ευρωπαίοι είναι απρόθυμοι να βοηθήσουν στο προσφυγικό

Η Ευρώπη μπορεί να καλεί την Ελλάδα να δείξει ευαισθησία στην αντιμετώπιση του προσφυγικού που διογκώνεται τις τελευταίες ημέρες, από την άλλη εμφανίζεται απρόθυμη να προσφέρει αλληλεγγύη στην δοκιμαζόμενη Ελλάδα.

Σε παρέμβασή του στον ραδιοσταθμό Αθήνα 984, ο ευρωβουλευτής της ΝΔ Γιώργος Κύρτσος εξηγεί γιατί οι χώρες της ΕΕ δεν είναι διατεθειμένες να μοιραστούν το βαρύ φορτίο των αυξημένων ροών.

Ένας βασικός λόγος ήταν το σοκ που υπέστη η Ευρώπη από την προσφυγική κρίση του 2015-6, όταν ένα εκατομμύριο πρόσφυγες εισέρρευσαν σε Αυστρία, Σουηδία και Γερμανία, με αποτέλεσμα να ενισχυθεί η άκρα δεξιά που επηρεάζει ακόμα και σήμερα τις εξελίξεις.

Ένας δεύτερος παράγοντας είναι οι εκλογές του 2020 στη Γαλλία, στις οποίες ο αποδυναμωμένος Εμανουέλ Μακρόν θα πρέπει να αντιμετωπίσει την ενισχυμένη ακροδεξιά της Μαρί Λεπέν.

Ο δημοσιογράφος και ευρωβουλευτής τονίζει ότι υπάρχει ανάγκη νέας συνεννόησης με την Άγκυρα, ώστε να μην υπάρξουν μεγάλες αποκλίσεις από τη συμφωνία του 2015.

Σε περίπτωση νέας διαπραγμάτευσης Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν θα ζητούσε αύξηση της ευρωπαϊκής χρηματοδότησης για την αντιμετώπιση του προσφυγικού, ακόμα και για τη μετεγκατάσταση των Σύρων προσφύγων που βρίσκονται σήμερα στην Τουρκία στις κουρδικές περιοχές της Συρίας που κατέλαβαν οι τουρκικές δυνάμεις.

Θα απαιτούσε επίσης η χρηματοδότηση αυτή να πηγαίνει απευθείας και εξ ολοκλήρου στο τουρκικό κράτος, και όχι σε ΜΚΟ όπως συνέβη στην περίπτωση της Ελλάδας.

Ωστόσο η συνεννόηση είναι δύσκολη, καθώς η τουρκική ήττα στη Συρία βγάζει τον Ερντογάν «εκτός ελέγχου», λέει ο Γιώργος Κύρτσος. Ο Τούρκος πρόεδρος έκανε λόγο για 100.000 πρόσφυγες που έχουν αναχωρήσει από την Τουρκία, ισχυρισμός που δεν επιβεβαιώνεται, και κατηγόρησε την Ελλάδα ότι άνοιξε πυρ κατά των μεταναστών που συνωστίζονται στα ελληνοτουρκικά σύνορα.

Εξάλλου ο Ερντογάν «παίζει με το κεφάλι του», όπως το θέτει ο ευρωβουλευτής, αφού οι επιχειρήσεις τόσο στη Συρία όσο και στη Λιβύη δεν εξελίσσονται σύμφωνα με τα τουρκικά σχέδια. Υπάρχει εξάλλου πάντα το σενάριο για αντεπίθεση του κεμαλικού στρατιωτικού κατεστημένου μπροστά στις προκλήσεις.

Η εικόνα που προκύπτει είναι ότι η Ευρώπη θα πρέπει να πείσει την Τουρκία για μια ανανέωση του πλαισίου συνεννόησης για το προσφυγικό, παρά το γεγονός ότι ο Ερντογάν δεν είναι αξιόπιστος συνομιλητής.

Ο Γιώργος Κύρτσος δηλώνει αισιόδοξος ότι μπορεί να επιτευχθεί μια νέα συμφωνία, η οποία όμως δεν θα απαλλάξει πλήρως την Ελλάδα από τα βάρη του προσφυγικού.