Ευρωπαϊκός ενθουσιασμός για την καταδίκη της Χρυσής Αυγής - Free Sunday
Ευρωπαϊκός ενθουσιασμός για την καταδίκη της Χρυσής Αυγής
Στα ύψη το κύρος Μητσοτάκη, Ελληνικής Δημοκρατίας.

Ευρωπαϊκός ενθουσιασμός για την καταδίκη της Χρυσής Αυγής

Στις Βρυξέλλες και στις άλλες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες επικρατεί ενθουσιασμός για την καταδίκη της Χρυσής Αυγής και τη στάση της Ελληνικής Δικαιοσύνης.

Ύστερα από μια δύσκολη περίοδο κατά την οποία η Ελλάδα είχε ταυτιστεί στην αντίληψη πολλών Ευρωπαίων με την οικονομική χρεοκοπία και τις πολιτικές ακρότητες, η πατρίδα μας έχει αποκτήσει μια πολύ βελτιωμένη εικόνα, που ενισχύει και τη διαπραγματευτική της θέση.

Ο ρόλος του Μητσοτάκη στην αναβάθμιση της διεθνούς εικόνας και της ευρωπαϊκής θέσης της Ελλάδας είναι καθοριστικός.

Γερμανική υπόκλιση

Οι πιο ουσιαστικές αναλύσεις για την καταδίκη της Χρυσής Αυγής φιλοξενούνται στα γερμανικά ΜΜΕ. Οι Γερμανοί στέκονται με μεγάλο σεβασμό μπροστά στην απόφαση της Ελληνικής Δικαιοσύνης για την κοινοβουλευτική εξαφάνιση της Χρυσής Αυγής για τρεις βασικούς λόγους.

Πρώτον, έχουν διδαχτεί πολλά από την άνοδο του Χίτλερ στην εξουσία, η οποία δεν εμποδίστηκε από τη Δημοκρατία, με αποτέλεσμα να καταστραφεί ένα μεγάλο μέρος της Ευρώπης και η ίδια η Γερμανία.

Δεύτερον, το πρόβλημα της Άκρας Δεξιάς και ενδεχομένως της νεοναζιστικής βίας παραμένει επίκαιρο στη Γερμανία.

Η Εναλλακτική για τη Γερμανία, η οποία εκφράζει την Άκρα Δεξιά, είναι σε αυτή τη φάση αποδυναμωμένη –τα δημοσκοπικά ποσοστά της είναι μονοψήφια– εξαιτίας της πολύ καλής διαχείρισης της πανδημίας από την κυβέρνηση Μέρκελ αλλά και των εσωκομματικών αντιπαραθέσεων. Στο εσωτερικό της Εναλλακτικής για τη Γερμανία συγκρούονται η πλειοψηφία, που ακολουθεί τη γενική τάση της ευρωπαϊκής Άκρας Δεξιάς, με μία εξαιρετικά δυναμική μειοψηφία με νεοναζιστικά χαρακτηριστικά.

Παράλληλα, καταγράφονται βιαιότητες και πράξεις βανδαλισμού με νεοναζιστικά, αντισημιτικά χαρακτηριστικά.

Τρίτον, η γερμανική κοινή γνώμη είχε ενοχληθεί από τις «αντιμνημονιακές» επιθέσεις από την ελληνική Άκρα Δεξιά και τη ριζοσπαστική Αριστερά. Η καταδίκη, πολιτική και δικαστική, της Χρυσής Αυγής αντιμετωπίζεται σαν ένα νέο ξεκίνημα στις σχέσεις των δύο λαών και των δύο κρατών.

Χαρακτηριστικό το σχόλιο της κεντροαριστερής «Süddeutsche Zeitung»: «Πολίτες και πολιτικοί, από τους Συντηρητικούς ως την Αριστερά, γιορτάζουν την απόφαση ως νίκη για το έθνος τους. Ορθά αυτή την ημέρα το ελληνικό κράτος αποδείχθηκε ένθερμος υπερασπιστής της Δημοκρατίας».

Και συμπληρώνει η εφημερίδα: «Από την Ελλάδα η Ευρώπη μπορεί να μάθει πώς μπορεί να αναπτυχθεί ή άβυσσος του δεξιού εξτρεμισμού και πώς μπορεί να την καταπολεμήσει».

Η κεντροδεξιά «Frankfurter Allgemeine Zeitung» συνοψίζει τα δικά της συμπεράσματα ως εξής: «Παρά τη μαζική ανεργία, μια άνευ προηγουμένου κατάρρευση της οικονομίας στην Ευρωζώνη, με μια ύφεση που κράτησε 10 χρόνια, η κοινοβουλευτική δημοκρατία στην Ελλάδα δεν απειλήθηκε ποτέ. Αυτό αποδεικνύεται και από την απόφαση που εκδόθηκε κατά της ηγεσίας της Χρυσής Αυγής, ενός κόμματος που θα ήθελε να καταργήσει τη δημοκρατία στην Ελλάδα υπέρ μιας δικτατορίας, όπως αυτή της δεκαετίας του 1930. Η Χρυσή Αυγή ήταν ιδιαίτερα ριζοσπαστική μεταξύ των δεξιών εξτρεμιστικών κομμάτων στην Ε.Ε. Θέλησε να δανειστεί σύμβολα από τον εθνικοσοσιαλισμό. Η δίκη εναντίον της Χρυσής Αυγής ξεσκέπασε τους αυτόκλητους υπερασπιστές της πατρίδας ως άπληστους, οξύθυμους κλόουν, κάτι που κατάλαβε και το εκλογικό σώμα. Η Ελληνική Δημοκρατία άντεξε στη δοκιμασία που της έβαλε η Χρυσή Αυγή».

Σαφής η έμμεση αναφορά της εφημερίδας στη γερμανική ιστορία με τους άπληστους κλόουν του χιτλερισμού που, δυστυχώς, δεν αντιμετωπίστηκαν έγκαιρα και αποτελεσματικά από τη Δημοκρατία.

Αξιοσημείωτη είναι και η ιστορική αναδρομή της κεντροδεξιάς «Die Zeit». Αναφέρεται στο παράδοξο της ανάπτυξης ενός νεοναζιστικού κόμματος στην Ελλάδα, που τόσα υπέφερε από τους ναζί κατά τη διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου και της Κατοχής. Στην ανάλυση της εφημερίδας αναφέρεται το όνομα των εκκρεμοτήτων της Ιστορίας και το θέμα των γερμανικών αποζημιώσεων που διεκδικούν Ελλάδα και Πολωνία. Διαχωρίζεται, όπως θα περίμενε κανείς από γερμανικά ΜΜΕ, η ιστορική διάσταση που ενισχύει το αίτημα από την πολιτική του διαχείριση.

Μεγαλύτερη από τη Νυρεμβέργη

Ενθουσιώδες το σχόλιο της κεντροαριστερής «Guardian» η οποία εκτιμά ότι η δίκη της Χρυσής Αυγής ήταν η σημαντικότερη δίκη του ναζισμού από την ιστορική δίκη της Νυρεμβέργης.

Το σύνολο του βρετανικού Τύπου αναφέρεται με πολύ θετικά λόγια στην Ελληνική Δικαιοσύνη και στο δημοκρατικό μας σύστημα.

Ανάλογη παρουσίαση και από τα γαλλικά ΜΜΕ. Χαρακτηριστικό το παράδειγμα της κεντροδεξιάς «Le Figaro», η οποία στο φύλλο της Παρασκευής 9 Οκτωβρίου φιλοξένησε συνέντευξη του πρωθυπουργού κ. Μητσοτάκη στην ίδια σελίδα με το ρεπορτάζ για την καταδίκη της Χρυσής Αυγής.

Η έγκυρη εφημερίδα πρόβαλε τη συνέντευξη και στην πρώτη της σελίδα, ακριβώς κάτω από το λογότυπό της. Ο πρωθυπουργός εξέφρασε την ακόλουθη άποψη για την καταδίκη της Χρυσής Αυγής: «Πρόκειται για μία πραγματική νίκη της Δημοκρατίας. Αυτή η απόφαση κλείνει ένα σκοτεινό κεφάλαιο της δημόσιας ζωής της χώρας. Ως πρωθυπουργός αποφεύγω πάντα να σχολιάζω αποφάσεις των δικαστηρίων, αλλά ως Έλληνας πολίτης χαίρομαι, όπως οι συμπολίτες μου, επειδή αυτό το κόμμα χαρακτηρίστηκε εγκληματική οργάνωση».

Αλλαγή εικόνας

Η καταδίκη της Χρυσής Αυγής ανέβασε ακόμη πιο ψηλά την ευρωπαϊκή εικόνα και το κύρος του Μητσοτάκη, του δημοκρατικού μας συστήματος και της χώρας.

Τα πράγματα ήταν εντελώς διαφορετικά, ιδιαίτερα μετά την εκλογική επικράτηση του ΣΥΡΙΖΑ και τη δυναμική αμφισβήτηση από Βαρουφάκη και Τσίπρα της συνεργασίας στα πλαίσια της Ευρωζώνης και των σχετικών κανόνων.

Από την έδρα μου στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο παρατηρούσα τη σύγκλιση της επιχειρηματολογίας της ευρωπαϊκής Άκρας Δεξιάς με την επιχειρηματολογία του ΣΥΡΙΖΑ. Αυτά που έλεγε η Λεπέν τα έλεγαν σε μεγάλο βαθμό και ορισμένοι εκπρόσωποι του ΣΥΡΙΖΑ ή των Podemos. Η Ε.Ε. είναι αποκλειστική υπόθεση της Γερμανίας, το ευρώ είναι φυλακή των λαών, όλα γίνονται σε όφελος των μεγάλων τραπεζών και σε βάρος των πολιτών, ο Νότος δεν έχει τίποτα να περιμένει από την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση και τη συνεργασία.

Θυμάμαι χαρακτηριστικά την απογοήτευση της Λεπέν όταν το καλοκαίρι του 2015 ο Τσίπρας υποχρεώθηκε να κάνει στροφή 180 μοιρών στην ευρωπαϊκή πολιτική του για να αποτρέψει την πλήρη κατάρρευση της οικονομίας, την οποία βέβαια θα χρεωνόταν. Η Λεπέν τον είχε επιπλήξει από το βήμα της Ολομέλειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο, εμφανίζοντάς τον να υποχωρεί και να… πουλάει τον λαό.

Ο δρόμος προς την κορυφή

Η θεαματική βελτίωση της ευρωπαϊκής εικόνας της Ελλάδας και η ενίσχυση του κύρους της χώρας δεν ήρθε από τη μια μέρα στην άλλη.

Οι Ευρωπαίοι χαιρέτισαν την εκλογική νίκη Μητσοτάκη ως διπλή ήττα του λαϊκισμού. Συνετρίβη εκλογικά ο ακροδεξιός λαϊκισμός της Χρυσής Αυγής, εφόσον το κόμμα έμεινε εκτός Βουλής, ενώ εξουδετερώθηκε πολιτικά και το κόμμα Καμμένου.

Ταυτόχρονα, όπως πρώτος επισήμανε ο επικεφαλής της πολιτικής ομάδας του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ) στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, Βέμπερ, ο Μητσοτάκης και ο ελληνικός λαός περιόρισαν δραστικά την επιρροή του λαϊκισμού της ριζοσπαστικής Αριστεράς του ΣΥΡΙΖΑ. Αυτή η διμέτωπη νίκη Μητσοτάκη, ΝΔ κατά του ακροδεξιού και αριστερού λαϊκισμού στην Ελλάδα αναγνωρίστηκε ως γεγονός με ευρύτερη ευρωπαϊκή σημασία.

Στη συνέχεια ο Μητσοτάκης κέρδισε την εμπιστοσύνη των εκπροσώπων των ευρωπαϊκών θεσμών και των ευρωπαϊκών κυβερνήσεων, με το σκεπτικό ότι είχαν να κάνουν με έναν ηγέτη γνήσιο ευρωπαϊστή, που πιστεύει αυτά που κάνει, και όχι έναν ηγέτη σαν τον Τσίπρα, που ουσιαστικά τον υποχρέωναν να κάνει αυτά που έπρεπε παρά τις αντιρρήσεις του. Η διαφορά είναι τεράστια σε ό,τι αφορά την ποιότητα της ευρωπαϊκής συνεργασίας.

Η εμπιστοσύνη στον Μητσοτάκη και την πολιτική του ενισχύθηκε και σε συνθήκες κρίσης, όταν έγινε φανερό ότι η κυβέρνηση θα εφάρμοζε κι αυτή, λόγω πανδημίας, ένα σχέδιο έκτακτης ανάγκης εντελώς διαφορετικό από τον αρχικό προγραμματισμό της. Οι εντυπωσιακές διευκολύνσεις από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ), η πτώση του επιτοκίου του δεκαετούς ομολόγου του ελληνικού Δημοσίου κάτω από το 1%, η εντυπωσιακή χρηματοδότηση που προβλέπεται για τη χώρα μας στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Ταμείου Ανάκαμψης, είναι εξαιρετικά θετικές εξελίξεις, που οφείλονται σε μεγάλο βαθμό στη βελτίωση της ευρωπαϊκής εικόνας και του κύρους της Ελλάδας.

Με τη βοήθεια του Ερντογάν

Η ελληνική αναβάθμιση επιτεύχθηκε και με τη βοήθεια του Ερντογάν. Η προσπάθειά του να επαναλάβει στον Έβρο τον εκβιασμό του 2015-2016 με τις ροές προσφύγων και μεταναστών εξουδετερώθηκε με υποδειγματικό τρόπο από τον Μητσοτάκη και την κυβέρνηση. Η ευρωπαϊκή αναγνώριση ήρθε με τη δήλωση της προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Φον ντερ Λάιεν, ότι η Ελλάδα αναδείχθηκε σε «ασπίδα της Ευρώπης».

Η συνολική αντιμετώπιση της πολιτικής Ερντογάν από τον Μητσοτάκη αξιολογείται ιδιαίτερα θετικά στις Βρυξέλλες και στις άλλες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, εφόσον συνδυάζει τη σύνεση με την αποφασιστικότητα και την ειλικρινή διάθεση για διάλογο με την προάσπιση των καλώς εννοούμενων εθνικών και ευρωπαϊκών συμφερόντων και δικαιωμάτων μας.

Η πολιτική που εφαρμόστηκε στην αντιμετώπιση του πρώτου κύματος της πανδημίας ενίσχυσε κι αυτή την εικόνα και το κύρος της Ελλάδας. Αναφέρεται συχνά σαν παράδειγμα προς μίμηση, εφόσον το γρήγορο και αποτελεσματικό lockdown μάς γλίτωσε από τους 30.000 θανάτους της Ιταλίας και της Ισπανίας, τους 10.000 θανάτους του Βελγίου και τις σκηνές Αποκάλυψης σε πολλά νοσοκομεία.

Σήμερα, τα προβλήματα της πανδημίας μεγαλώνουν ανησυχητικά και στη χώρα μας. Παρά τη σημαντική επιδείνωση που παρατηρείται, δεν έχουμε τα προβλήματα χωρών όπως η Ισπανία και η Γαλλία, ενώ οι επιδόσεις μας είναι πολύ καλύτερες από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο στη νέα περίοδο έξαρσης της πανδημίας.

Απόφαση-σταθμός

Η καταδίκη της Χρυσής Αυγής και ο χαρακτηρισμός της ως εγκληματικής οργάνωσης είναι το επιστέγασμα μιας εντυπωσιακής πορείας ευρωπαϊκής αναβάθμισης της χώρας μας.

Αντιμετωπιζόμαστε από τους συνομιλητές μας ως εκπρόσωποι μια ώριμης Δημοκρατίας, η οποία άντεξε στις πολιτικές πιέσεις που δημιούργησε η μεγάλης διάρκειας οικονομική και κοινωνική κρίση και έδειξε τον δρόμο στην αντιμετώπιση του ακροδεξιού λαϊκισμού και της νεοναζιστικής βίας.

Το μήνυμα της καταδίκης της Χρυσής Αυγής είναι λυτρωτικό για την Ελλάδα, γιατί την απαλλάσσει από τις τελευταίες σκιές στην ευρωπαϊκή της εικόνα. Είναι λυτρωτικό και για το σύνολο της Ε.Ε., εφόσον είναι φανερό ότι η πανδημία θα έχει μεγάλη διάρκεια και η οικονομική και κοινωνική κρίση θα συνεχιστεί και για ένα διάστημα θα κλιμακωθεί. Η άψογη δημοκρατική λειτουργία σε τόσο σύνθετες και ακραίες συνθήκες έχει τεράστια αξία για την Ε.Ε.