Η Ε.Ε. μετά την πανδημία - Free Sunday
Η Ε.Ε. μετά την πανδημία
Ενδιαφέρουσα συζήτηση στη Βουλή με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Νταβίντ Σασόλι

Η Ε.Ε. μετά την πανδημία

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Νταβίντ Σασόλι, παρουσίασε στη Βουλή των Ελλήνων τις απόψεις του για την «Ευρωπαϊκή Ένωση μετά την πανδημία».

Αυτά που είπε έδωσαν την ευκαιρία και στους εκπροσώπους των ελληνικών κομμάτων να παρουσιάσουν τις θέσεις τους. ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ κινήθηκαν με μια ευρωπαϊκή λογική, το ΚΙΝΑΛ ακολούθησε, αλλά σε κατάσταση πολιτικής σύγχυσης, ενώ οι εκπρόσωποι του ΚΚΕ, της Ελληνικής Λύσης και του ΜέΡα25 κινήθηκαν μεταξύ δογματικού αντιευρωπαϊσμού και διαφορετικών αποχρώσεων ευρωσκεπτικισμού.

Φτάσαμε στο τέλος;

Το θέμα που ανέλυσε ο κ. Σασόλι θέτει το ερώτημα αν όντως φτάσαμε στο τέλος της δοκιμασίας της πανδημίας.

Σχεδόν όλοι οι πολιτικοί λειτουργούν στη βάση της υπόθεσης ότι όντως βρισκόμαστε στο τέλος της πανδημίας. Το πρόβλημα είναι ότι την ίδια υπόθεση έκαναν ακριβώς πριν από έναν χρόνο και σήμερα διαπιστώνουμε ότι τα νέα κρούσματα, οι εισαγωγές στις ΜΕΘ και οι θάνατοι είναι σε αρκετές ευρωπαϊκές χώρες –μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα– σε πολύ υψηλότερα επίπεδα.

Η επιστημονική κοινότητα δίνει διαφορετική απάντηση στο κρίσιμο ερώτημα απ’ ό,τι το σύνολο σχεδόν των πολιτικών.

Το βασικό επιστημονικό σενάριο είναι ότι η κατάσταση θα βελτιωθεί στο άμεσο μέλλον με την πρόοδο του προγράμματος εμβολιασμού και την καλοκαιρινή αύξηση της θερμοκρασίας.

Στη συνέχεια όμως προβλέπεται κάποιου είδους επιστροφή της πανδημίας το φθινόπωρο, πιθανόν με τη βοήθεια μεταλλάξεων. Θα υπάρξει λοιπόν ανάγκη για κάποια μέτρα προστασίας, πιθανότατα κι έναν νέο γύρο εμβολιασμού, το φθινόπωρο.

Η κυρίαρχη επιστημονική άποψη είναι ότι δεν θα χρειαστεί ένα νέο lockdown, το οποίο θα αποσυντονίσει την οικονομία και την κοινωνία. Θα χρειαστούν όμως προστατευτικά μέτρα, ενώ η πανδημία θα μετατραπεί οριστικά σε παρελθόν πιθανότατα μετά τον Αύγουστο του 2022.

Επομένως, ο προβληματισμός του προέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου είναι επίκαιρος από πολιτική άποψη, αλλά κάπως πρόωρος από επιστημονική.

Συμπεράσματα από την κρίση

Στην πρωτολογία του ο Σασόλι έβγαλε τέσσερα βασικά συμπεράσματα από την εξέλιξη της κρίσης.

Θεωρεί ότι μέσα από τη δοκιμασία μάθαμε τι λειτουργεί και τι δεν λειτουργεί στην Ε.Ε., κι έτσι δημιουργήθηκαν οι προϋποθέσεις για να αντιμετωπίσουμε τα κακώς κείμενα.

Το δεύτερο συμπέρασμα έχει σχέση με την ανάγκη βελτίωσης της επάρκειας και της αποτελεσματικότητας των δημοκρατικών συστημάτων. Όπως τόνισε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, διάφορα αυταρχικά συστήματα προσπαθούν να αξιοποιήσουν την κρίση για να προβληθούν ως πιο αποτελεσματικά από το εξαιρετικά δημοκρατικό σύστημα της Ε.Ε.

Έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στη Διάσκεψη για το Μέλλον της Ευρώπης, προκειμένου να αναπτυχθεί η συνεργασία εθνικών και ευρωπαϊκών θεσμών και για να πάρει τον λόγο η βάση και να δείξει προς ποια κατεύθυνση πρέπει να κινηθούμε.

Η τέταρτη θέση που υποστήριξε στην αρχική του τοποθέτηση είναι ότι καλώς αφήσαμε κατά μέρος τους διαχειριστικούς κανόνες που ίσχυσαν στην προηγούμενη κρίση. Εξέφρασε την άποψη ότι οι κανόνες αυτοί σε πολλές περιπτώσεις μεγάλωσαν τις ανισότητες και άνοιξαν οικονομικές και κοινωνικές πληγές. Υποστήριξε ότι οι κανόνες του μέλλοντος πρέπει να είναι εντελώς διαφορετικοί και να ενισχύουν τα δικαιώματα και την αναπτυξιακή δυναμική.

Σε κρίσιμο σταυροδρόμι

Η εκπρόσωπος της ΝΔ κα Γιαννάκου, η οποία θα είναι στην ομάδα των τεσσάρων βουλευτών που θα πάρουν μέρος στη Διάσκεψη για το Μέλλον της Ευρώπης, ζήτησε κατά κάποιον τρόπο αλλαγή των συνθηκών, ώστε να προχωρήσει η Ε.Ε. σε κοινή πολιτική Άμυνας και Ασφάλειας.

Τόνισε ότι η Συνθήκη της Λισαβόνας περιέχει αξιόλογα στοιχεία προς αυτή την κατεύθυνση, αλλά θα πρέπει να γίνουν πολλά περισσότερα –με πρωτοβουλία του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου – για να αποκτήσει η Ε.Ε. ισχυρή προσωπικότητα σε ζητήματα Άμυνας και Ασφάλειας. Διαφορετικά, η Ε.Ε. δεν θα μπορέσει να αντιμετωπίσει τον ανταγωνισμό από τις ΗΠΑ και ενδεχόμενη αντιπαλότητα από την Κίνα και τη Ρωσία.

Ολοκλήρωση ευρωπαϊκής στροφής

Τις θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ, σε σχέση με όσα είπε ο Σασόλι, εξέφρασαν ο αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Παπαδημούλης και ως εκπρόσωπος του κόμματος ο Κατρούγκαλος.

Ο Παπαδημούλης υποστήριξε την παράταση της αναστολής του Συμφώνου Σταθερότητας και στη συνέχεια την υιοθέτηση ρεαλιστικότερων κανόνων για ελλείμματα και χρέος.

Επίσης, υπογράμμισε ότι θα πρέπει να σκεφτούμε αν πρέπει το Ευρωπαϊκό Ταμείο Ανάκαμψης να αποκτήσει μονιμότητα για να στηρίξει την οικονομική ανάπτυξη και τη σύγκλιση.

Από την πλευρά του, ο Κατρούγκαλος ζήτησε περισσότερο δημοκρατικό έλεγχο στα ζητήματα της οικονομίας και υποστήριξε την πρόταση Μακρόν για τη δημιουργία θέσης ενός είδους «υπουργού Οικονομικών» στην Ε.Ε., ο οποίος θα είναι ταυτόχρονα αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Κατά την άποψή του, η Ε.Ε. πρέπει να αποκτήσει ενιαία φωνή στα θέματα Εξωτερικής Πολιτικής, για να ενισχύσει το ειδικό βάρος της στον σύγχρονο κόσμο.

Οι οικονομικές θέσεις Παπαδημούλη και Κατρούγκαλου στηρίζονται από μια ευρύτατη πλειοψηφία στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και αναδεικνύουν την ολοκλήρωση της ευρωπαϊκής στροφής του ΣΥΡΙΖΑ σε αυτά τα θέματα μετά τη μεγάλη περιπέτεια του 2015.

Γιαννάκου και Κατρούγκαλος ανέδειξαν την ανάγκη ενίσχυσης της Ε.Ε. σε ζητήματα Άμυνας, Ασφάλειας και Εξωτερικής Πολιτικής. Τίθεται όμως το ερώτημα αν η Ελλάδα είναι έτοιμη να προσχωρήσει στην πλειοψηφία που έχει δημιουργηθεί στην κατάργηση του βέτο και στη λήψη αποφάσεων για κρίσιμα θέματα με ειδική πλειοψηφία.

Στα πολιτικά στελέχη και στην ίδια την κοινή γνώμη, επικρατεί η άποψη ότι το βέτο είναι η άμυνα των ασθενέστερων έναντι των ισχυρών της Ε.Ε. και προσφέρει τη δυνατότητα να κατοχυρώσουμε τα εθνικά μας δικαιώματα.

Έχω διαφορετική άποψη στο θέμα. Θεωρώ ότι με τον κανόνα της πλειοψηφίας θα ενισχυθεί εντυπωσιακά η θέση της Ε.Ε., άρα και της Ελλάδας. Με ειδική πλειοψηφία μπορούμε να πάρουμε αυστηρά μέτρα και να λειτουργήσουμε αποτρεπτικά σε ό,τι αφορά την Τουρκία, ενώ με τον κανόνα της ομοφωνίας είναι σχεδόν αδύνατο να γίνει κάτι τέτοιο. Εκτιμώ επίσης ότι μια ειδική πλειοψηφία αρκεί για να διασφαλίσει τα καλώς εννοούμενα εθνικά μας συμφέροντα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η δυναμική υπέρ της κατάργησης της ομοφωνίας σε ζητήματα Εξωτερικής Πολιτικής αναπτύχθηκε όταν η Κύπρος προσπάθησε να μπλοκάρει –προβάλλοντας βέτο– τις κυρώσεις σε βάρος του Λουκασένκο για τη βία και τη νοθεία στις εκλογές στη Λευκορωσία, μέχρις ότου αποσπάσει ικανοποιητικές αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου με τις οποίες καταδίκασε την τουρκική επιθετικότητα σε βάρος των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Είναι φανερό ότι, στο πλαίσιο της Διάσκεψης για το Μέλλον της Ευρώπης, θα κληθούμε να αποφασίσουμε αν επιθυμούμε την επιτάχυνση της ευρωπαϊκής ενοποίησης μετά την πανδημία ή θα μείνουμε σταθεροί στις ίδιες θέσεις.

Εδώ είναι Βαλκάνια

Μετά τον ευρωπαϊκό προβληματισμό των δύο κομμάτων εξουσίας και την εκτίμηση εκ μέρους του εκπροσώπου του ΚΙΝΑΛ ότι έχουν προκύψει νέα δεδομένα από την κρίση που πρέπει να οδηγήσουν σε αναγκαίες αλλαγές στόχων και μεθόδων, ήρθαν οι παρεμβάσεις των εκπρόσωπων των άλλων κομμάτων της αντιπολίτευσης να θυμίσουν στον Σασόλι ότι «εδώ είναι Βαλκάνια».

Ο εκπρόσωπος του ΚΚΕ μίλησε για πανευρωπαϊκή κατάρρευση των συστημάτων Υγείας και για «πόλεμο» για τα εμβόλια. Έφτασε στο σημείο να υποστηρίξει ότι το Ευρωπαϊκό Ταμείο Ανάκαμψης, από το οποίο τόσο θα ωφεληθεί η Ελλάδα, στηρίζεται σε… φορολογική επιδρομή.

Προειδοποίησε ότι η εμβάθυνση της ευρωπαϊκής συνεργασίας στην περίοδο μετά την πανδημία θα είναι πιο αντιδραστική για να καταλήξει στο γνωστό σύνθημα: «Αποδέσμευση τώρα από τη λυκοσυμμαχία της Ευρώπης». Ο εκπρόσωπος της Ελληνικής Λύσης πρέπει να εντυπωσίασε τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Επικαλέστηκε τη δημοσιογραφική επαγγελματική ιδιότητα του κ. Σασόλι, για να τον ρωτήσει πώς αισθάνεται σαν πρώην δημοσιογράφος σε μια χώρα που το 80% των ΜΜΕ ελέγχονται από την κυβέρνηση.

Το ποσοστό βέβαια είναι αυθαίρετο, αλλά θα πρέπει να γνωρίζουν στην Ελληνική Λύση ότι στην Ιταλία –στην οποία εκλέγεται ο Σασόλι– τα τρία μεγαλύτερα ιδιωτικά κανάλια της χώρας ελέγχονται από τον πλουσιότερο πολίτη, πρώην πρωθυπουργό και ηγέτη του κόμματος Forza Italia, Σίλβιο Μπερλουσκόνι.

Υπάρχουν άλλα κράτη-μέλη της Ε.Ε., όπου η συγκέντρωση χρήματος και επιρροής στα ΜΜΕ είναι πολύ μεγαλύτερη από της Ελλάδας.

Στην Ελληνική Λύση δείχνουν ιδιαίτερη προτίμηση στη θεωρία του υποτιθέμενου μισθολογικού dumping που κάνουν οι Γερμανοί, για να ελέγξουν και να κυριαρχήσουν στην ευρωπαϊκή αγορά. Το κακό με τις συνωμοτικές θεωρίες είναι ότι μπορεί να έχουν κάποιο τηλεοπτικό ή καφενειακό ενδιαφέρον, δεν μπορούν όμως να αποτελέσουν οδηγό για τη μετά την πανδημία περίοδο.

Τη «βαλκανική» διάσταση της ελληνικής πολιτικής ζωής συμπλήρωσε το ΜέΡα25 του Βαρουφάκη, το οποίο βλέπει μια Ε.Ε. που έχει υψώσει παντού φράχτες, αρνείται τη δίκαιη κατανομή των εμβολίων στους φτωχούς του πλανήτη, υποκλίνεται στα συμφέροντα. Κατά την άποψη του ΜέΡα25, η επόμενη μέρα δεν θα μοιάζει με κανονικότητα, γιατί θα περιλαμβάνει και την κινεζοποίηση των μισθών.

Η κινεζοποίηση των μισθών είναι ένα σύνθημα το οποίο χρησιμοποιείται εδώ και δεκαετίες, ανεξάρτητα από την οικονομική κατάσταση που επικρατεί στην Κίνα. Αν δηλαδή είναι μια πάμπτωχη χώρα με καταπιεζόμενους εργαζομένους, ή αν έχει εξελιχθεί σε μία από τις δύο οικονομικές υπερδυνάμεις με ρεκόρ στη δημιουργία μιας εύρωστης μεσαίας τάξης και περισσότερους δισεκατομμυριούχους ακόμη και από τις ΗΠΑ.

Άλματα προόδου στην Ε.Ε.

Στην αναλυτική δευτερολογία του ο Σασόλι έκρινε σκόπιμο να αναλύσει τι βελτιώθηκε στην Ε.Ε. μέσα από την αντιμετώπιση της κρίσης και ποια είναι η προοπτική που διαγράφεται για τη μετά την πανδημία εποχή.

Πρώτον, έκρινε απόλυτα δικαιολογημένα ότι η απόφαση για τη δημιουργία του Ευρωπαϊκού Ταμείου Ανάκαμψης –μέσα από την ανάληψη κοινού ευρωπαϊκού χρέους– είναι ιστορικής σημασίας.

Τόνισε ότι η Ε.Ε. απέκτησε περισσότερα «εργαλεία» για την αντιμετώπιση της κρίσης, τα οποία μας εξασφαλίζουν μεγαλύτερες δυνατότητες και θα πρέπει να μονιμοποιηθούν, εφόσον δεν έχουμε καταλάβει πλήρως πού ακριβώς θα μας οδηγήσει η κρίση.

Ο Σασόλι, στο συγκεκριμένο θέμα, κήρυξε στους πιστούς, γιατί είναι γνωστό ότι αυτές είναι οι θέσεις που στηρίζουν οι περισσότερες πολιτικές δυνάμεις στη χώρα μας και η ίδια η κυβέρνηση.

Δεύτερον, απαντώντας έμμεσα στους αντιευρωπαίους και τους ευρωσκεπτικιστές της Βουλής, ο κεντροαριστερός πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου επέμεινε ότι η διαχείριση αυτής της κρίσης είναι διαφορετική από τη διαχείριση της προηγούμενης κρίσης, που ξεκίνησε με την κατάρρευση της Lehman Brothers. Όπως χαρακτηριστικά είπε, «υπάρχει κάτι το καινούργιο», «πρέπει να είμαστε υπερήφανοι για τους εαυτούς μας», «κανένας δεν έμεινε έξω από τα νοσοκομεία, από κανέναν δεν ζητήθηκε πιστωτική κάρτα». Θεωρούμε αυτονόητα αυτά που δεν ισχύουν στα περισσότερα μέρη του κόσμου.

Τρίτον, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου υποστήριξε ότι η Ε.Ε. άντεξε στην προσπάθεια πολλών –μεταξύ των οποίων και οι ΗΠΑ επί Τραμπ– να τη διχάσουν και πως δικαιώθηκε σε ό,τι αφορά την αναγκαιότητα της διεθνούς πολυμερούς συνεργασίας για την αντιμετώπιση των κοινών προβλημάτων. Χαιρέτισε τη στροφή της πολιτικής των ΗΠΑ υπέρ της συνεργασίας για την αποτροπή της κλιματικής αλλαγής και την επανένταξή τους στον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ) σύμφωνα με τις βασικές θέσεις της Ε.Ε.

Τέταρτον, ο Σασόλι αξιοποιώντας και την κρατική αεροπειρατεία που οργανώθηκε από το καθεστώς Λουκασένκο προειδοποίησε ότι κάτι γίνεται στα σύνορά μας. Όπως χαρακτηριστικά είπε, ορισμένοι ασκούν πιέσεις για να μας διχάσουν, αλλά αυτό δεν πρόκειται να συμβεί. Το επόμενο εξάμηνο –κατά τη διάρκεια της προεδρίας της Σλοβενίας– θα υπάρξουν νέες ευρωπαϊκές πρωτοβουλίες για την ασφάλεια, την κυβερνοασφάλεια και την αντιμετώπιση των fake news.

Πέμπτον, ζήτησε για τη μετά την πανδημία περίοδο νέες ευρωπαϊκές αρμοδιότητες και εργαλεία. Υποστήριξε ότι όπου υπάρχουν κοινές πολιτικές η Ε.Ε. αποδίδει, ενώ όπου ισχύουν εθνικές αρμοδιότητες, που παραχωρούνται δευτερευόντως στην Ε.Ε. υπό την πίεση των γεγονότων, δημιουργούνται ένα σωρό προβλήματα.

Στα εμβόλια καθυστερήσαμε, γιατί οι αρμοδιότητες ήταν εθνικές και δόθηκαν στην Ε.Ε. σαν δεύτερη επιλογή.

Το ίδιο ισχύει για το προσφυγικό-μεταναστευτικό. Οι κυβερνήσεις επιμένουν στη εθνική διαχείρισή του και προτιμούν η Ε.Ε. να λειτουργεί βοηθητικά. Γι’ αυτό και κρατάνε στο συρτάρι τις προτάσεις για αναθεώρηση των κανονισμών του Δουβλίνου.

Έκτον, ο Σασόλι υπογράμμισε τη σημασία της Διάσκεψης για το Μέλλον της Ευρώπης, λέγοντας ότι η Δημοκρατία πρέπει να εμπλουτίζεται και να στηρίζεται στη λαϊκή συμμετοχή και στον πλουραλισμό, διαφορετικά μπορεί να υπάρξουν ακραίες καταστάσεις όπως τα γεγονότα στις ΗΠΑ, στο Καπιτώλιο τον Ιανουάριο του 2021.

Κατά την άποψή του, η Δημοκρατία πρέπει να είναι σε θέση να λειτουργεί αποτελεσματικά και να δίνει απαντήσεις. Γι’ αυτό πρέπει να προχωρήσουμε στην κατάργηση της ομοφωνίας, εφόσον με το βέτο μπλοκάρονται οι αποφάσεις και καταλήγουμε στην ακινησία και την κρίση αξιοπιστίας. Επέμεινε επίσης ότι πρέπει να βρούμε τρόπο να προσαρμόσουμε τις συνθήκες στις σύγχρονες προκλήσεις και να προχωρήσουμε σε μια ευρύτερη επικαιροποίηση του ευρωπαϊκού συστήματος.

Η μεγάλη ήττα

Μου έκανε εντύπωση ότι, κατά τη διάρκεια της συζήτησης στη Βουλή για την Ε.Ε. μετά την πανδημία, κανένας δεν αναφέρθηκε στο μεγάλο κενό σε ό,τι αφορά την ευρωπαϊκή πολιτική Υγείας.

Η Ε.Ε. δεν έχει κοινή πολιτική Υγείας, έμεινε πίσω στην αντιμετώπιση της πανδημίας εξαιτίας αυτής της βασικής έλλειψης και δεν διαφαίνεται πολιτική διάθεση για να αποκτήσει επιτέλους κοινή πολιτική Υγείας.

Είχα ετοιμάσει σχετική διαδικτυακή παρέμβαση στη συζήτηση στη Βουλή, αλλά ο περιορισμένος χρόνος δεν επέτρεψε παρεμβάσεις βουλευτών και ευρωβουλευτών, με εξαίρεση τους εκπροσώπους των κομμάτων.

Θεωρώ στρατηγικής σημασίας την επεξεργασία και εφαρμογή κοινής πολιτικής Υγείας, η οποία θα έχει ένα κόστος μεγαλύτερο από τις δυνατότητες του ευρωπαϊκού προϋπολογισμού.

Στο ξεκίνημα της πανδημίας φάνηκε η βιομηχανική αποδυνάμωση της Ε.Ε., με τα κράτη-μέλη να καλύπτουν τις ανάγκες του σε υλικό, εξοπλισμό για την αντιμετώπιση της πανδημίας με εισαγωγές κυρίως από την Κίνα.

Στο θέμα των εμβολίων, η Ε.Ε. έπεσε θύμα της απαγόρευσης εξαγωγών εμβολίων από τις ΗΠΑ, που επέβαλε ο Τραμπ πριν εγκαταλείψει την προεδρία, και της προτίμησης που έδειξε η βρετανο-σουηδική AstraZeneca στη βρετανική κυβέρνηση. Η Ε.Ε. έχει υποχρέωση να αποκτήσει το συντομότερο δυνατόν στρατηγική αυτονομία στη φαρμακοβιομηχανία και στην παραγωγή των εμβολίων.

Τη μεγάλη έλλειψη στη συζήτηση για την Ε.Ε. μετά την πανδημία κάλυψε ο Σασόλι με όσα είπε προς το τέλος της δευτερολογίας του. Υποστήριξε ότι θα είναι μεγάλη ήττα για την Ε.Ε. αν βγούμε από την κρίση της πανδημίας χωρίς να έχουμε αποκτήσει ευρωπαϊκή πολιτική Υγείας. Όλοι οι πολίτες το ζητούν. Είναι μία κοινή απαίτηση στην οποία πρέπει να ανταποκριθούν οι ευρωπαϊκοί θεσμοί και κυρίως οι κυβερνήσεις.

Έκανε έναν ενδιαφέροντα παραλληλισμό με την κρίση των τρελών αγελάδων που οδήγησε στις αρχές του αιώνα σε αλλαγή της ευρωπαϊκής πολιτικής. Για την αντιμετώπισή της, η Ε.Ε. προχώρησε στην υιοθέτηση κοινής πολιτικής για την υγιεινή των ζώων και φροντίζει οι ευρωπαϊκοί κανόνες να δεσμεύουν και τις εμπορικές συμφωνίες που υπογράφει. Δικαιολογημένα λοιπόν θα έχουμε υποστεί μία μεγάλη ευρωπαϊκή ήττα, αν δεν αντιδράσουμε στην πανδημία με την υιοθέτηση ευρωπαϊκής πολιτικής Υγείας, ενώ κατά το παρελθόν αντιδράσαμε στην κρίση των τρελών αγελάδων με την υιοθέτηση κοινής πολιτικής για την υγιεινή των ζώων.

Με βάση όσα είπε ο Σασόλι στη Βουλή, η μετά την πανδημία η περίοδος προβλέπεται εξαιρετικά ενδιαφέρουσα για την Ε.Ε. Αντιμετωπίζουμε ένα σωρό προκλήσεις και δυσκολίες, τις οποίες όμως μπορούμε να αντιμετωπίσουμε με τον αναγκαίο προβληματισμό, τον διάλογο και τη συνεννόηση στη βάση της καλής πολιτικής θέλησης.