Όμιλος ΟΤΕ: Δημιουργεί τις υποδομές της νέας ψηφιακής εποχής - Free Sunday
Όμιλος ΟΤΕ: Δημιουργεί τις υποδομές της νέας ψηφιακής εποχής

Όμιλος ΟΤΕ: Δημιουργεί τις υποδομές της νέας ψηφιακής εποχής

Στη νέα ψηφιακή εποχή οι επαναστατικές τεχνολογίες αλλάζουν την καθημερινότητα με εκθετικούς ρυθμούς και δημιουργούν ένα νέο πρότυπο ανάπτυξης, με συνολική επίδραση στην οικονομία, την εργασία, τη δημόσια διοίκηση, την εκπαίδευση, την ιατρική. Για τη χώρα και τις επιχειρήσεις, ο ψηφιακός μετασχηματισμός είναι θέμα επιβίωσης και, σε δεύτερο χρόνο, ανάπτυξης.

Προϋπόθεση για την ψηφιακή ανάπτυξη είναι οι σύγχρονες τηλεπικοινωνιακές υποδομές. Οι «ψηφιακές λεωφόροι» πάνω στις οποίες θα «τρέχουν» οι υπηρεσίες του μέλλοντος. Ο Όμιλος ΟΤΕ επενδύει εντατικά σε δίκτυα νέας γενιάς, αναπτύσσοντας υποδομές που θα δώσουν ώθηση στην ελληνική οικονομία και θα δημιουργήσουν προοπτικές ανάπτυξης. Μόνο την περασμένη εξαετία, οι επενδύσεις αυτές στη χώρα ξεπέρασαν τα €2 δισ., ενώ πρόσφατα ο Όμιλος ανακοίνωσε νέες επενδύσεις ύψους €2 δισ. έως το 2022, κυρίως για υποδομές και δίκτυα νέας γενιάς.

Η εταιρεία των οπτικών ινών

Χάρη στις εκτεταμένες επενδύσεις του, ο Όμιλος ΟΤΕ διαθέτει το μεγαλύτερο δίκτυο οπτικών ινών στην Ελλάδα. Το COSMOTE Fiber, με μήκος διαδρομής 43.000 χλμ., δίνει σήμερα τη δυνατότητα σε πάνω από 2,7 εκατομμύρια νοικοκυριά και επιχειρήσεις να απολαμβάνουν ταχύτητες Internet έως 200 Mbps και προηγμένες ευρυζωνικές υπηρεσίες μέσω οπτικών ινών.

Τελικός στόχος και αναπόσπαστο μέρος των τεχνολογικών σχεδίων του Ομίλου ΟΤΕ είναι η οπτική ίνα να φτάσει στο σπίτι (Fiber-to-the-Home) και στην επιχείρηση (Fiber-to-the-Business). Στο πλαίσιο αυτό, ο Όμιλος ανακοίνωσε πρόσφατα το νέο επενδυτικό του πλάνο, που περιλαμβάνει τη δημιουργία δικτύου αρχιτεκτονικής Fiber-to-the-Home σε 1 εκατομμύριο σπίτια και επιχειρήσεις έως το 2022, που αντιστοιχεί στο 25% των συνδέσεων της χώρας. Το δίκτυο αυτό θα καλύπτει με οπτική ίνα και εγκαταστάσεις μεγάλης κοινωνικής σημασίας, όπως πανεπιστημιακά ιδρύματα, κέντρα μεταφορών, βιομηχανικά πάρκα και δημόσια κτίρια.

Ο Όμιλος ΟΤΕ διαθέτει επίσης 16.000 χλμ. οπτικών ινών, που περνάνε από 15 χώρες, μέσω της OTEGLOBE, ενώ έχει εγκαταστήσει και 12.000 χλμ. οπτικών ινών στο πλαίσιο του Rural Broadband. Χάρη στο έργο αυτό, 323.000 κάτοικοι από 2.260 αγροτικές, ορεινές και νησιωτικές περιοχές της βόρειας και της νότιας Ελλάδας απέκτησαν πρόσβαση σε γρήγορο Internet έως 50 Mbps.

Στον δρόμο για το 5G

Στην κινητή τηλεφωνία, ο Όμιλος ΟΤΕ έχει αυξήσει την πληθυσμιακή κάλυψη 4G σε 98%, προσφέροντας σε ακόμη περισσότερους καταναλωτές υψηλές ταχύτητες Mobile Internet, παραμένοντας Νο1 σε πληθυσμιακή κάλυψη, με μεγάλη διαφορά από τον ανταγωνισμό. Αντίστοιχα, η πληθυσμιακή κάλυψη του δικτύου 4G+ έχει φτάσει ήδη το 92%.

Τα τελευταία δύο χρόνια η μέση ταχύτητα Mobile Internet μέσω του δικτύου COSMOTE έχει αυξηθεί κατά 50%, κάτι που επιβεβαίωσε για μία ακόμη χρονιά η διεθνώς αναγνωρισμένη εταιρεία μετρήσεων και ελέγχου δικτύων P3 Communications, η οποία απένειμε στην COSMOTE την πιστοποίηση «Best in Test» για τις καλύτερες υπηρεσίες φωνής και Mobile Internet στην Ελλάδα.

Παράλληλα, ο Όμιλος ΟΤΕ συμβάλλει στον σχεδιασμό και την ανάπτυξη νέων τεχνολογιών, υποδομών και υπηρεσιών 5G, με τη δυναμική του συμμετοχή σε 11 ευρωπαϊκά ερευνητικά έργα, που στοχεύουν στην ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της ευρωπαϊκής αγοράς τηλεπικοινωνιών σε παγκόσμιο επίπεδο. Με την ενεργό συμβολή του στα 5G-PPP έργα, ο Όμιλος ΟΤΕ αποκτά τεχνογνωσία σε θέματα 5G και συμμετέχει ενεργά στη διαμόρφωση και αξιολόγηση μελλοντικών τεχνολογικών λύσεων. Πρόσφατα, η COSMOTE παρουσίασε πρώτη στην Ελλάδα live demo της τεχνολογίας 5G, όπου πέτυχε ταχύτητες 4,5 Gbps.

Συνεργάτης επιλογής στον ψηφιακό μετασχηματισμό των επιχειρήσεων

Πέρα από τη δημιουργία των υποδομών του μέλλοντος, ο Όμιλος ΟΤΕ συμβάλλει στη δυναμική μετάβαση των επιχειρήσεων στη νέα εποχή, προσφέροντας προηγμένες επιχειρηματικές λύσεις ICT. Οι λύσεις αυτές μπορούν να αλλάξουν τις επιχειρήσεις «από μέσα», ώστε να λειτουργούν αποτελεσματικότερα, αποδοτικότερα και με χαμηλότερο κόστος, βοηθώντας τες να κερδίσουν το «στοίχημα» της νέας ψηφιακής εποχής.

Έχοντας υλοποιήσει μια σειρά από μεγάλα και σύνθετα έργα, ο Όμιλος ΟΤΕ έχει αποδείξει πως διαθέτει το μέγεθος και την τεχνογνωσία να συμβάλει ουσιαστικά στον ψηφιακό μετασχηματισμό κάθε οργανισμού. Αποτελεί συνεργάτη επιλογής για όσες επιχειρήσεις αναζητούν καινοτόμες λύσεις στους τομείς της υγείας, του τουρισμού, της ασφάλειας πληροφοριών, της ενέργειας, των Data Centers, του Cloud και του Internet of Things (IoT).