Τράπεζα Πειραιώς: Έμφαση στην καινοτομία και στη νεοφυή επιχειρηματικότητα - Free Sunday
Τράπεζα Πειραιώς: Έμφαση στην καινοτομία και στη νεοφυή επιχειρηματικότητα

Τράπεζα Πειραιώς: Έμφαση στην καινοτομία και στη νεοφυή επιχειρηματικότητα

Στρατηγική δέσμευση που υλοποιείται μέσα από μια ολοκληρωμένη και πολυδιάστατη πολιτική και στοχευμένες πρωτοβουλίες είναι για την Τράπεζα Πειραιώς η υποστήριξη της νεοφυούς επιχειρηματικότητας και της καινοτομίας, που αποτελούν σημαντικούς μοχλούς ενίσχυσης της ελληνικής οικονομίας. Στον χώρο αυτόν υπάρχουν μεγάλες δυνατότητες δημιουργίας νέων θέσεων εργασίας υψηλής εξειδίκευσης, ενώ αποτελεί ανάχωμα στο brain drain, κινητοποιεί ιδιωτικά και θεσμικά κεφάλαια, δημιουργεί ρευστότητα και συντηρεί την κινητικότητα και το ενδιαφέρον, ιδιαίτερα των νέων, για την επιχειρηματική δραστηριότητα.

Με στόχο τη χρηματοδοτική υποστήριξη καινοτόμων επενδύσεων, η τράπεζα, σε συνεργασία με το Ευρωπαϊκό Ταμείο Επενδύσεων, έχει ενεργοποιήσει ένα εξειδικευμένο χρηματοδοτικό εργαλείο, το InnovFin SME Guarantee Facility, το οποίο στηρίζει όλες τις καινοτόμες επιχειρήσεις σε όλους τους κλάδους και τους επιχειρηματίες που θέλουν να επενδύσουν στην καινοτομία υλοποιώντας νέες ιδέες και σχέδια.

Το InnovFin είναι πρόγραμμα εγγυοδοσίας που στοχεύει στη χρηματοδότηση των επιχειρήσεων που χαρακτηρίζονται καινοτόμες και απασχολούν λιγότερα από 500 άτομα προσωπικό. Το ύψος του δανείου κυμαίνεται από 25.000 ευρώ έως και 7.500.000 ευρώ.

Οι επιχειρήσεις που θα ενταχθούν στο εγγυοδοτικό πρόγραμμα InnovFin θα πρέπει να πληρούν τουλάχιστον ένα από τα παρακάτω κριτήρια καινοτομίας, όπως να:

  • • αναπτύσσουν καινοτόμο προϊόν/διαδικασία παραγωγής,
  • • αποτελούν ταχέως αναπτυσσόμενη επιχείρηση,
  • • πραγματοποιούν δαπάνες έρευνας και καινοτομίας που να ανέρχονται τουλάχιστον σε 5% επί του συνόλου των λειτουργικών δαπανών σε ένα εκ των τελευταίων τριών ετών λειτουργίας, σε ετήσια βάση,
  • • πραγματοποιούν δαπάνες έρευνας και καινοτομίας σε ποσοστό ίσο ή μεγαλύτερο του 20% της χρηματοδότησης, ετησίως,
  • • δέχονται χρηματοδότηση από τα ευρωπαϊκά R&I συστήματα στήριξης,
  • • έχουν λάβει βραβείο έρευνας και ανάπτυξης ή καινοτομίας,
  • • έχουν κατοχυρώσει τεχνολογικό δικαίωμα (όπως δίπλωμα ευρεσιτεχνίας),
  • • έχουν επενδυτές επιχειρηματικών κεφαλαίων που έχουν συμμετάσχει στο μετοχικό κεφάλαιο της επιχείρησης,
  • • υλοποιούν δαπάνες έρευνας και καινοτομίας που έχουν αναγνωριστεί από αρμόδιους φορείς, εθνικούς ή ευρωπαϊκούς.

Τα σημαντικότερα οφέλη του συγκεκριμένου δανείου για τις επιχειρήσεις είναι το ευνοϊκό κόστος δανεισμού και η μειωμένη ανάγκη εξασφαλίσεων, καθώς παρέχεται εγγύηση του Ευρωπαϊκού Ταμείου Επενδύσεων στο 50% του ποσού χρηματοδότησης.

Καινοτόμος-νεοφυής επιχειρηματικότητα και PJ Tech Catalyst Fund

Ήδη από το 2010 η Τράπεζα Πειραιώς συμμετείχε ως ο μεγαλύτερος θεσμικός επενδυτής στον πρώτο γύρο χρηματοδότησης εταιρειών όπως το Taxibeat, που πουλήθηκε στη mytaxi του Ομίλου Daimler, η Youscan, που πουλήθηκε στη Υell, και η Imagga, που πουλήθηκε στο Launchhub.

Οι αποδόσεις των επενδύσεων αυτών ήταν ιδιαίτερα καλές, ανοίγοντας τον δρόμο για την επέκταση της δραστηριότητας του ομίλου μέσω του PJ Tech Catalyst Fund, το οποίο έχει επενδύσει μέχρι σήμερα σχεδόν 15 εκατ. ευρώ σε τεχνολογικά καινοτόμες νεοφυείς επιχειρήσεις στην Ελλάδα.

Στο χαρτοφυλάκιο του PJ Tech Catalyst καταγράφεται σειρά από σημαντικές επενδύσεις σε εταιρείες όπως η Pollfish, που είχε διαβλέψει τη νίκη Τραμπ και το Brexit χρησιμοποιώντας μια πλατφόρμα διεξαγωγής ερευνών αγοράς μέσα από εφαρμογές έξυπνων κινητών τηλεφώνων με πρόσβαση σε 300 εκατομμύρια καταναλωτές παγκοσμίως, παίρνοντας αποτελέσματα σε πραγματικό χρόνο και με πολύ χαμηλό κόστος. Το PJ Tech Catalyst ήταν ο πρώτος θεσμικός επενδυτής της startup αυτής με το ποσό των 150.000 ευρώ και συνεχίζει να παρέχει χρηματοδότηση μέχρι και σήμερα, που η εταιρεία έχει καταφέρει να συγκεντρώσει πάνω από 7,5 εκατ. ευρώ και να μεταφέρει την κυρίως δραστηριότητά της στη Νέα Υόρκη.

Αξιόλογη είναι και η περίπτωση της Novoville, η οποία, μέσω της ψηφιακής πλατφόρμας που σχεδίασε και λειτουργεί, ενώνει τους δημότες με τις δημοτικές υπηρεσίες και τις πόλεις όπου ζουν.

Η εφαρμογή της Novoville ξεκίνησε πριν από τρία χρόνια στη χώρα μας και σήμερα λειτουργεί σε 40 δήμους της Ελλάδας, της Μ. Βρετανίας, του Βελγίου και της Ελβετίας, ενώ επιλέχθηκε ως μία από τις δέκα εταιρείες που συμμετέχουν στο GovStart, ένα πρόγραμμα –στο οποίο συμμετέχει και η βρετανική κυβέρνηση, καθώς και οργανισμοί και ιδιωτικές εταιρείες– με στόχο τον ψηφιακό εκσυγχρονισμό της βρετανικής δημόσιας διοίκησης κατ’ αρχάς, αλλά και την ανάπτυξη της Βρετανίας σε πανευρωπαϊκό και διεθνές κέντρο εξαγωγής τέτοιου είδους εφαρμογών.